Így készíts 2 PERC ALATT tökéletes tojásos reggeliket mikróban

Tökéletes, laktató reggeli öt perc alatt? Nem lehetetlen. Íme 4 tojásos fogás, amit egy kis odafigyeléssel bármikor elkészíthetünk. Mikróban.

Tojást mikróban készíteni nem veszélytelen dolog, ezt szinte mindenki tudja. Vegyük például a főtt tojást: berakod a mikróba mondjuk 30 másodpercre, kiveszed, megtöröd a héját, és BUMM! A tojás felrobban, összemaszatolja az egész konyhát, talán még a kezedet is megégeti kicsit, és egy életre elmegy a kedved attól, hogy így csinálj magadnak reggelit. Sokan esküdtek már arra, hogy ha a nyers, egész tojást berakod egy hőálló, vízzel teli tálba, majd úgy a mikróba, akkor a végeredmény tökéletes főtt tojás lesz, ám sajnos el kell szomorítsunk: ha valamit nem lehet mikróban csinálni, akkor az nem más, mint a FŐTT TOJÁS.

Még szerencse, hogy nem ez az egyetlen opciónk, éppen ezért gyűjtöttünk nektek össze minden olyan tojásos reggelit, amit igenis el lehet készíteni mikrohullámú sütőben.

1. Mikrós omlett

Az igazi francia omlett teljesen sárga, nincsenek rajta barnás vagy sötétebb foltok. Mivel a mikró az ételekben található vizet gőzzé alakítja, ha gyors és tökéletes omlettre vágysz, íme egy könnyű recept.

1. lépés

Egy hő- és mikróálló, magasabb falú tányért (mondjuk levesestányért) enyhén vajazz vagy olajozz meg.

2. lépés

Igény szerint egy vagy két tojást verj fel alaposan (mehet bele só, bors, a többi egy kicsit később), majd a tojásos tányért fedd le egy másik, mikróálló lapostányérral.

3. lépés

30 másodperces beállításokkal mikrózd a tojást 1-2 percig, így jól látod majd, mennyi időre van még szüksége az ételnek, és biztos, hogy nem forrósodik túl, és nem robban fel sülés közben. A sonkát, gombát, sajtot vagy hagymát (vagy amit akarsz) félkész állapotban, 30-60 másodperc között érdemes hozzáadni az ételhez.

2. Mikrós tojásrántotta

Hasonlóan készül, mint az omlett, csak még egyszerűbben.

1. lépés

Egy magasabb falú tányérban verj fel egy vagy két tojást, adj hozzá ízlés szerint sót, borsot.

2. lépés

Mikrózd a tojást harminc másodpercig, vedd ki, keverd fel egy kicsit, majd rakd vissza újabb 30-60 másodpercre addig, amíg az ízlésednek megfelelően át nem sül az egész étel.

3. Mikrós buggyantott tojás

Hollandi mártással az igazi! Ez is egy könnyű recept, csak egy kicsit oda kell figyelni a részletekre.

1. lépés

Önts félig vizet egy hőálló tálba vagy bögrébe, majd törj fel bele egy tojást. Ellenőrizd, hogy a tojást teljesen elfedi-e a víz, majd fedd le a tálat/bögrét egy tányérral.

2. lépés

Mikrózd meg a tojást úgy, hogy a sárgája még folyós maradjon (ez nagyjából 45-60 másodpercet igényel).

4. Mikrós tükörtojás

Igen, még tükörtojást is lehet mikróban készíteni, de jó, ha tudod: a mikrós tükörtojás széle nem lesz olyan jól átsült, mintha serpenyőben csinálnád.

1. lépés

Egy laposabb tányért kivajazunk vagy kiolajozunk, majd beletörünk egy-két tojást.

2. lépés

Végy elő egy kést vagy villát, és óvatosan lyukaszd át a tojás sárgáját, így nem fog felrobbanni az étel mikrózás közben.

3. lépés

Fedd le a tojásos tányért egy másik tányérral, majd 30 másodpercig mikrózd meg az ételt. Ha még nem érzed késznek, további 30 másodpercre rakd vissza, 15 másodpercnél viszont tarts szünetet, nehogy tojásrobbanás legyen a vége!
Ezeket az tojásos reggeliket pár perc alatt elkészítheted, finomak és táplálóak is, azonban egyet ne feledj: főtt tojással TILOS mikróban próbálkozni, arra sajnos csak egy módszer van, a klasszikus.

via Food 52

Címlapról ajánljuk

További cikkek