Így edd a sushit, és függő leszel!

A sushi itthon is egyre népszerűbb étel, sorra nyílnak a japán éttermek, és talán mára már a többség idegenkedését is sikerült leküzdenie a japán konyha eme remekének.

A sushira akár mint a távol-keleti ország kultúrájának megtestesítőjeként is tekinthetünk, mely egyszerűségében rejlő nagyszerűségével a szintén japán gyökerű minimalista építészetet is eszünkbe juttatja. Mint a japán kultúrában ilyen mélyen gyökerező fogásnak, a sushifogyasztásnak is igazi szertartásos rendje van.

A NetPincér sushispecialistája,Sensei összegyűjtötte azt az öt legfontosabb szabályt, melyet a minél tökéletesebb gasztroélmény elérése érdekében érdemes szem előtt tartanunk.

1. Dobd el a pálcikát!

Számos tévhittel ellentétben a sushit nyugodtan ehetjük kézzel, hiszen egy érzékeny „portékáról” van szó, aminek sokkal rosszabbat tesz, ha pálcikával szétmaszatoljuk. Ezért a pálca használata csak a legügyesebbeknek ajánlott. A japán éttermekben általában az étkezéshez hoznak egy úgynevezett oshiborit, egy nedves kéztörlőt, amit télen gyakran még meg is melegítenek. Ezzel a kendővel akár a fogások között is letisztíthatjuk a kezünket, de arctörlésre semmiképp se használjuk, mert az illetlenségnek számít.

2. Ne csipegess!

A legtöbb sushit egy „falásra” kell megenni. A több falatra való szétszedés egyrészt tönkreteszi a vizuális élményt, másrészt a japánok szerint az eredeti ízélményből veszítünk. Ha több harapásra esszük is meg, szigorúan tilos a már megkezdett ételt visszatenni a tányérra.

3. Hátrább a szójaagarakkal!

Még ha a szomszédos asztalnál ezt is látjuk, akkor se mártsuk a rizst a szójába, mert egyrészt az elázott rizs könnyen szétesik, másrészt így túlzottan átjárja az ételt a szósz, és túl sós lesz. Márpedig a sushi lényege az ízek egyensúlya, amiből nem lóghat ki egyetlen íz sem. Ezért ahol ez megoldható, a sushit „fejjel levelé” fordítva csak a halat mártsuk finoman a szójába, ahol ez a művelet nem kivitelezhető, ott a nori – a sushit körülvevő algalap – csücskét. De jó megoldás lehet a gyömbért, garit mintegy ecsetként használva szójával „megkenni” a sushinkat.

4. Wasabiból is megárt a sok

A japánok a wasabit sosem teszik a szójába, mert ez tönkreteszi az értékes fűszer ízét, és látványnak sem túl szép. Ha feltétlenül szükségét érezzük az extra wasabi használatának, akkor csakis a halra tegyük. De a túl sok wasabi használata is udvariatlanságnak számít, hiszen az itamae (a séf) minden hozzávalóból annyit tesz a sushiba, amennyi feltétlenül szükséges, ezért sokszor az extra wasabi a japán éttermekben el is marad az asztalról. Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy a wasabi egy nagyon drága, különös gondoskodást igénylő növény, ezért Európában szinte kivétel nélkül, de gyakran Japánban is őrölt mustármag és torma keverékével helyettesítik, amit aztán ételfestékkel színeznek zöldre.

5. A szója is érték

Ne csak a sushira ne kerüljön túl sok szója, de a szójás tálkába is csak annyit tegyünk, amit meg is eszünk. Ez azért van, mert sok japán étteremben a felkínált szóját is a ház receptje szerint ízesítik, és sok-sok időt töltenek ennek kikísérletezésével. Ezért a szója pazarlása is tiszteletlenségnek számít.

Sensei, a villámgyors sushi-készítés sztoikus NetPincére szerint azonban akkor sem kell kétségbe esni, ha egy-egy szabályt esetleg elvétenénk. A sushi-evés az élvezetről szól, amelyről a Netpincér „80 nap alatt a Föld körül” kampányában sem kell lemondanunk, sőt mi több sushival kapcsolatos további érdekes információkat olvashatunk a Kedves Ínyenc blogon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Leteszteltük az Ichigót, ami a legegészségesebb ázsiai street foodot ígéri...

Vajon hinne nekem bárki, ha azt mondanám, hogy megkaphat egy prémium minőségű, egészséges ázsiai fogást olyan áron, mintha egy körúti gyorsbüfében falatozna? Kevés dolgot ehetünk ma már 2-3 ezer forint között, főleg, ha egy belvárosi étteremről van szó. Egy újhullámos streetfood-hely mégis megugrotta a feladatot: pénztárcabarát módon kínál izgalmas fogásokat, magas színvonalon. Az Ichigóban jártunk, hogy saját magunk teszteljük le: valóban ez a város legegészségesebb (ázsiai) street foodja?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sosem volt ilyen egyszerű a főzés!

Ha unod a fűszerestasakok pakolgatását, nehezen látod át a fűszereket, és szeretnéd letudni a mindennapi főzést bevált receptekkel, akkor ezeket a fűszerkeverékeket számodra alkottuk meg!

Címlapról ajánljuk

További cikkek