Így edd a sushit, és függő leszel!

A sushi itthon is egyre népszerűbb étel, sorra nyílnak a japán éttermek, és talán mára már a többség idegenkedését is sikerült leküzdenie a japán konyha eme remekének.

A sushira akár mint a távol-keleti ország kultúrájának megtestesítőjeként is tekinthetünk, mely egyszerűségében rejlő nagyszerűségével a szintén japán gyökerű minimalista építészetet is eszünkbe juttatja. Mint a japán kultúrában ilyen mélyen gyökerező fogásnak, a sushifogyasztásnak is igazi szertartásos rendje van.

A NetPincér sushispecialistája,Sensei összegyűjtötte azt az öt legfontosabb szabályt, melyet a minél tökéletesebb gasztroélmény elérése érdekében érdemes szem előtt tartanunk.

1. Dobd el a pálcikát!

Számos tévhittel ellentétben a sushit nyugodtan ehetjük kézzel, hiszen egy érzékeny „portékáról” van szó, aminek sokkal rosszabbat tesz, ha pálcikával szétmaszatoljuk. Ezért a pálca használata csak a legügyesebbeknek ajánlott. A japán éttermekben általában az étkezéshez hoznak egy úgynevezett oshiborit, egy nedves kéztörlőt, amit télen gyakran még meg is melegítenek. Ezzel a kendővel akár a fogások között is letisztíthatjuk a kezünket, de arctörlésre semmiképp se használjuk, mert az illetlenségnek számít.

2. Ne csipegess!

A legtöbb sushit egy „falásra” kell megenni. A több falatra való szétszedés egyrészt tönkreteszi a vizuális élményt, másrészt a japánok szerint az eredeti ízélményből veszítünk. Ha több harapásra esszük is meg, szigorúan tilos a már megkezdett ételt visszatenni a tányérra.

3. Hátrább a szójaagarakkal!

Még ha a szomszédos asztalnál ezt is látjuk, akkor se mártsuk a rizst a szójába, mert egyrészt az elázott rizs könnyen szétesik, másrészt így túlzottan átjárja az ételt a szósz, és túl sós lesz. Márpedig a sushi lényege az ízek egyensúlya, amiből nem lóghat ki egyetlen íz sem. Ezért ahol ez megoldható, a sushit „fejjel levelé” fordítva csak a halat mártsuk finoman a szójába, ahol ez a művelet nem kivitelezhető, ott a nori – a sushit körülvevő algalap – csücskét. De jó megoldás lehet a gyömbért, garit mintegy ecsetként használva szójával „megkenni” a sushinkat.

4. Wasabiból is megárt a sok

A japánok a wasabit sosem teszik a szójába, mert ez tönkreteszi az értékes fűszer ízét, és látványnak sem túl szép. Ha feltétlenül szükségét érezzük az extra wasabi használatának, akkor csakis a halra tegyük. De a túl sok wasabi használata is udvariatlanságnak számít, hiszen az itamae (a séf) minden hozzávalóból annyit tesz a sushiba, amennyi feltétlenül szükséges, ezért sokszor az extra wasabi a japán éttermekben el is marad az asztalról. Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy a wasabi egy nagyon drága, különös gondoskodást igénylő növény, ezért Európában szinte kivétel nélkül, de gyakran Japánban is őrölt mustármag és torma keverékével helyettesítik, amit aztán ételfestékkel színeznek zöldre.

5. A szója is érték

Ne csak a sushira ne kerüljön túl sok szója, de a szójás tálkába is csak annyit tegyünk, amit meg is eszünk. Ez azért van, mert sok japán étteremben a felkínált szóját is a ház receptje szerint ízesítik, és sok-sok időt töltenek ennek kikísérletezésével. Ezért a szója pazarlása is tiszteletlenségnek számít.

Sensei, a villámgyors sushi-készítés sztoikus NetPincére szerint azonban akkor sem kell kétségbe esni, ha egy-egy szabályt esetleg elvétenénk. A sushi-evés az élvezetről szól, amelyről a Netpincér „80 nap alatt a Föld körül” kampányában sem kell lemondanunk, sőt mi több sushival kapcsolatos további érdekes információkat olvashatunk a Kedves Ínyenc blogon.

Címlapról ajánljuk

További cikkek