Idén karácsonyi vásárokban sem kolbászozhatunk, de több más szigorítás is jön

A legújabb védelmi intézkedések értelmében a szokásos karácsonyi vásárok sem kerülnek megrendezésre.

Korábban már írtunk róla, hogy az éttermeknek szerdától be kell zárniuk, csak házhozszállítási és elviteles opcióra lesz lehetőség egyes vendéglátóegységekben. A kormány eddigi legszigorúbb járványügyi intézkedései között találjuk azt is, hogy idén a karácsonyi vásárokról is le kell mondanunk, hiszen minden gyülekezés tilos.

Szerda nulla órától - este 8 óra és reggel 5 óra között - kijárási tilalom lépett életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges.

Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket, valamint a karácsonyi vásárokat. Az éttermek nem fogadhatnak vendéget. Az étteremben csak az étel elvitele céljából tartózkodhat vendég. A házhoz szállítás adminisztratív terheit a kormány csökkenti, és bevonhatóvá teszi a taxisokat a feladat ellátásába. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.

Az üzletek - a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével - este 7 óráig maradhatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. Az e rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.
 
A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 ezernél több lakosú települések egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármester feladata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek