Nem volt itthon hús, ezért lencséből főztünk bolognait

Erre a lencsére még azok is ránéznek, akik nem húsmentesen étkeznek! Bizony, elkészítettük a klasszikus húsos bolognai ragu lencsés változatát.

A húsmentes bolognai ragu titka nem más, mint a lencse, ami a darált húshoz hasonló állagot kölcsönöz az ételnek. Csupán ezt az egy hozzávalót cseréltük ki, a többi mehet a megszokott módon: zöldségek, vörösbor, passata és persze a jellegzetes olasz fűszerek. Húsmentességéből adódóan elkészíthetjük teljesen vegánként növényi sajttal, vagy vegaként parmezánnal teleszórva. Egy biztos, garantáltan elnyeri majd mindenki ízlését.

Lencsebolognai zellerrel, sajttal és sörélesztőpehellyel megszórva - RECEPT ITT!

Hozzávalók a húsmentes bolognaihoz:

3 ek olívaolaj, 1 nagyobb vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 nagy sárgarépa, 3 szál zeller, 150 ml vörösbor, 450g passzírozott paradicsom, 1 tk rozmaring, 1 tk kakukkfű, 1 tk oregánó, 1 tk bazsalikom, só, bors, 265g főtt lencse, 100 g sajt (lehet növényi), 150 ml víz, 1 tk élesztőpehely a díszítéshez

Elkészítés:

A sárgarépát meghámozzuk, és a zellerrel együtt kisebb darabokra szeljük. Egy aprítóban külön mindkét zöldséget összedaráljuk, majd félretesszük. Ezután egy magasabb falú serpenyőben olívaolajat hevítünk, majd lepirítjuk rajta a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk az aprított sárgarépát és a zellert, és tovább pirítjuk őket együtt.

Lencsebolognai zellerrel, sajttal és sörélesztő pehellyel megszórva - RECEPT ITT!

Amikor a zöldségek elkezdenek puhulni, és már egy kicsit összeestek, rájuk önthetjük a vörösbort. Együtt főzzük őket, míg a vörösbor el nem fő.

Következik a passzírozott paradicsom, amit egyből követnek a fűszerek, a rozmaring, a kakukkfű, az oregánó és persze egy kis bazsalikom. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és addig rottyantjuk a ragut, amíg be nem sűrűsödik.

Lencsebolognai zellerrel, sajttal és sörélesztő pehellyel megszórva - RECEPT ITT!

Utolsóként kerül bele a főtt lencse, amit szépen hozzákeverünk a raguhoz, és 10 percig összefőzünk vele. Ha időközben elfőtt a lé, pótolhatjuk egy kevés vízzel.

Az elkészült lencsés ragu mellé spagettitésztát főzünk, majd sörélesztőpehellyel, vékonyra vágott szárzellerrel és parmezán stílusú növényi sajttal megszórva tálaljuk.

Lesd meg videón, hogy készül:

A lencsebolognai receptjét itt találod. Ha még nem kóstoltad, próbáld ki a receptet, és oszd meg másokkal is!

Fotók, videó és recept: Kristyán Fanni

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket is olvasd el:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek