Nem volt itthon hús, ezért lencséből főztünk bolognait

Erre a lencsére még azok is ránéznek, akik nem húsmentesen étkeznek! Bizony, elkészítettük a klasszikus húsos bolognai ragu lencsés változatát.

A húsmentes bolognai ragu titka nem más, mint a lencse, ami a darált húshoz hasonló állagot kölcsönöz az ételnek. Csupán ezt az egy hozzávalót cseréltük ki, a többi mehet a megszokott módon: zöldségek, vörösbor, passata és persze a jellegzetes olasz fűszerek. Húsmentességéből adódóan elkészíthetjük teljesen vegánként növényi sajttal, vagy vegaként parmezánnal teleszórva. Egy biztos, garantáltan elnyeri majd mindenki ízlését.

Lencsebolognai zellerrel, sajttal és sörélesztőpehellyel megszórva - RECEPT ITT!

Hozzávalók a húsmentes bolognaihoz:

3 ek olívaolaj, 1 nagyobb vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 nagy sárgarépa, 3 szál zeller, 150 ml vörösbor, 450g passzírozott paradicsom, 1 tk rozmaring, 1 tk kakukkfű, 1 tk oregánó, 1 tk bazsalikom, só, bors, 265g főtt lencse, 100 g sajt (lehet növényi), 150 ml víz, 1 tk élesztőpehely a díszítéshez

Elkészítés:

A sárgarépát meghámozzuk, és a zellerrel együtt kisebb darabokra szeljük. Egy aprítóban külön mindkét zöldséget összedaráljuk, majd félretesszük. Ezután egy magasabb falú serpenyőben olívaolajat hevítünk, majd lepirítjuk rajta a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk az aprított sárgarépát és a zellert, és tovább pirítjuk őket együtt.

Lencsebolognai zellerrel, sajttal és sörélesztő pehellyel megszórva - RECEPT ITT!

Amikor a zöldségek elkezdenek puhulni, és már egy kicsit összeestek, rájuk önthetjük a vörösbort. Együtt főzzük őket, míg a vörösbor el nem fő.

Következik a passzírozott paradicsom, amit egyből követnek a fűszerek, a rozmaring, a kakukkfű, az oregánó és persze egy kis bazsalikom. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és addig rottyantjuk a ragut, amíg be nem sűrűsödik.

Lencsebolognai zellerrel, sajttal és sörélesztő pehellyel megszórva - RECEPT ITT!

Utolsóként kerül bele a főtt lencse, amit szépen hozzákeverünk a raguhoz, és 10 percig összefőzünk vele. Ha időközben elfőtt a lé, pótolhatjuk egy kevés vízzel.

Az elkészült lencsés ragu mellé spagettitésztát főzünk, majd sörélesztőpehellyel, vékonyra vágott szárzellerrel és parmezán stílusú növényi sajttal megszórva tálaljuk.

Lesd meg videón, hogy készül:

A lencsebolognai receptjét itt találod. Ha még nem kóstoltad, próbáld ki a receptet, és oszd meg másokkal is!

Fotók, videó és recept: Kristyán Fanni

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket is olvasd el:

Legújabb receptek

Citromos és narancsos fánkcsigák

Arancini i limoncini di carnevale, így hívják Olaszországban ezeket a citrom- és narancshéjas cukorral csavart fánkokat. Érdemes mindkét citrushéjat bevetni, mert isteni lesz tőlük a ...

Téli caprese saláta

A napfényes nyár zamatos, lédús paradicsomokkal és friss bazsalikommal teli caprese salátái jelenleg szinte elérhetetlenek: készítsünk inkább egy szezonális, téli verziót. Ehhez nem ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...