Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A hollandok új mániája a NIKSEN - amikor kötelező picit unatkozni

Újabb északi életfelfogás hódít: a hygge, lagom és sisu után megjött a niksen, aminek pont az a lényege, hogy nem kell csinálni semmit.

A stressz és a kiégés ma már annyira gyakoriak, hogy lassan népbetegségnek nevezhetjük őket, mivel komoly fizikai következményekkel is járhatnak. Nem csoda, hogy egyre többen figyelnek arra is, hogy minél kevesebb jusson belőlük a mindennapjaikra. Pontosan erre a rengeteg stresszre és a következményeire ajánl megoldást a holland NIKSEN, ami gyakorlatilag a semmittevés művészetét jelenti.

MI A NIKSEN?

A tudatos semmittevésnek az a lényege, hogy – furcsamód – gyakorlatilag bármit lehet csinálni, egészen addig, amíg nincsen különösebb célja. Annyira a produktivitást hajszoljuk, hogy elfelejtettünk csak azért zenét hallgatni, vagy egyszerűen magunkban üldögélni, mert élvezzük. A niksen szerint minden egyes nap kellene pár percet szánnunk arra, hogy céltalanul valami olyat csinálunk, amit abban a percben éppen szeretnénk, és nem azt, amit kellene.

A Rotterdami Erasmus Egyetem boldogságkutatója, Ruut Veenhoven a Time-nak elmondta, hogy kellenek a napjainkban olyan időszakok, akár csak rövidebbek is, amikor teljesen relaxálunk, és ezt a relaxációt valamilyen monoton, nem túl bonyolult tevékenységgel akár össze is lehet kötni. Nem véletlenül olyan népszerű mostanában megint a kötögetés: az ehhez hasonló hobbik teljesen ki tudják kapcsolni az agyat. A niksen lényege az, hogy meg kell találnunk azt a tevékenységet, ami a legjobban lenyugtat és pihentet minket, ez pedig mindenki számára más lesz: lehet, hogy van, aki futni indul, van, aki zenét hallgat, és van, aki egyszerűen üldögél egy kicsit önmagában.

Hollandiában a niksen eredetileg nem pozitív, hanem negatív tulajdonság volt: lustaságra, semmittevésre használták. Csakhogy most, hogy a stressz ennyire körülvesz bennünket, egyre fontosabbá válik a lustaság, elfelejtettünk unatkozni, és újra meg kell tanulnunk semmit sem csinálni. A niksent most már pozitív aspektusában használják, és a stressz elleni küzdés egyik szinonimájává vált.

MIRE JÓ  A NIKSEN?

A Time a Greater Good Tudományos Központ munkatársát, Eve Ekmant is idézi, aki a stresszt és a kiégést tanulmányozza: Ekman kifejti, hogy a lassításnak mentális és fizikai előnyei is vannak, utóbbiak például az öregedési folyamat lelassulása, valamint az immunrendszer megerősödése. Ezek a pozitív mellékhatások még talán a leginkább munkamániás embereket is képesek egy kicsit lassításra és tervezett semmittevésre késztetni.

Ráadásul Ekman szerint a niksen segít abban is, hogy ötleteljünk, hiszen ilyenkor az agyunk még dolgozza fel a mindennapi problémákat, és az üresjáratban akár hatékony megoldásokat is találhat rájuk úgy, hogy észre sem vesszük. Ezt egyébként akkor is gyakoroljuk a mindennapokban, ha a niksenről még csak nem is hallottunk: ugyanígy működik, ha életünk ötlete jut az eszünkbe a zuhany alatt, vagy egy régi problémára sikerül megoldást találnunk az esti séta közben.

De sokaknak a tudatos semmittevés nem is olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik: nehéz kikapcsolni az agyat és nem kattogni a napi problémákon.

Hozzá vagyunk szokva, hogy valamit mindig csinálunk, így rá kell kényszeríteni magunkat, hogy ezt abbahagyjuk.

Szakértők szerint érdemes napi néhány perccel kezdeni, majd ezt az időintervallumot mindig kitolni, és végül annyi ideig gyakorolni a niksent, ameddig jólesik, és ameddig időnk engedi.

Ezt láttad már?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!