Hollandi mártás és társai

Címlapon a francia konyha büszkesége, a fehér alapmártások királynője, mely olyan, mint egy meleg majonéz, olaj helyett azonban melegített vajjal készül.

A tegnapi nap folyamán nem győztük a kattintások számát nézni, annyian kerestetek mártásokat. Ezek közül is egy bizonyos fajta, a hollandi mártás érdekelt titeket a legjobban. Nem voltunk restek tehát, és utánajártunk, mi lehet az oka ennek a kimagasló és célzott információéhségnek. Az RTL Klub oldalán megtaláltuk a megoldást: „A Konyhafőnök“ című műsort, melynek tegnapi első elkészítendő étke az Eggs Benedict volt.

Eggs Benedict avagy Benedek tojás recept

Eggs Benedict

Az amerikaiak egyik kedvenc reggeli fogása nem más, mint a buggyantott tojásos-sonkás szendvics. Receptjének létrejöttére többféle történet is létezik. Az egyik szerint 1894-ben Lamuel Benedek nyugalmazott bróker besétált a Waldorf hotelbe, ahol másnapossága enyhítésére vajas pirítóst rendelt szalonnával, buggyantott tojással és hollandi mártással. Oscar Tschirky-t, a főpincért annyira lenyűgözte ez az elgondolás, hogy két apró változtatással – sonkával és pirított English muffin-nal – azonnal étlapra íratta. Egy másik anekdota szerint Mr. és Mrs. Benedict az alsó Manhattani Delmonico's-nál ebédelt minden szombaton, ahol a pincér a muffin+sonka+tojás+hollandi mártás összeállítást javasolta annyi különbséggel, hogy szarvasgombaszórás is került a tetejére.A tökéletes buggyantott tojás titkát itt tudhatod meg!

Hollandi szósz alaprecept recept

Hollandi mártás

Ahogy a bevezetőben leírtuk, a hollandi mártást nem olajjal, hanem melegített vajjal keverik ki. Ettől kapja gyönyörű selymes fényét és csodálatos krémes állagát. Egy olyan mártás, melynek a tojás a teste, és a vaj a lelke. Ha túl forró edényben készül, a tojássárgája könnyen megsülhet, kicsapódhat, és összekapja a mártást – ekkor jobb híján már csak cukrászkrém lehet belőle. A hollandi mártás akkor a legfinomabb, ha meleg, sőt, inkább langyos, de nem forró. Tehát tartsuk meleg vízfürdőben tálalásig, és lehetőleg frissen fogyasszuk!

Hollandi alapból készülhet még:

  • hollandi + tárkony + tárkonyecet = Beárni mártás
  • hollandi + spenótpüré = Firenzei mártás
  • hollandi + narancslé + narancshéj = Máltai mártás

A hollandi mártás összeállítása pofonegyszerű annak, akinek van már gyakorlata benne. Általában zöldségekhez, halakhoz kínálják. A NoSalty oldalán találtok pár tökéletes receptet, hogy ti is rutinos mártáskészítőkké válhassatok. Előre az egyenes, próbáljátok ki őket!

A rontásbiztos hollandi mártásáért kattints ide

A Konyhafőnök adásait itt tudjátok nyomon követni

Legújabb receptek

Citromos és narancsos fánkcsigák

Arancini i limoncini di carnevale, így hívják Olaszországban ezeket a citrom- és narancshéjas cukorral csavart fánkokat. Érdemes mindkét citrushéjat bevetni, mert isteni lesz tőlük a ...

Téli caprese saláta

A napfényes nyár zamatos, lédús paradicsomokkal és friss bazsalikommal teli caprese salátái jelenleg szinte elérhetetlenek: készítsünk inkább egy szezonális, téli verziót. Ehhez nem ...

Címlapról ajánljuk

6 kiváló termelői piac az országban – Minden, ami finom...

Piacra járni fantasztikus program. Aki szeretne jobban belelátni egy közösség életébe, megismerne helyi termelőket és kisiparosokat, annak akár itthon, akár külföldön is kihagyhatatlan program a piacozás. Mivel már egyre többen igyekeznek tudatosan vásárolni, szezonális és lokális alapanyagokból készíteni az ételeiket, egyre több a termelői piac országszerte, ahol helyi termelők földjeiről érkeznek a legfinomabb zöldségek és gyümölcsök. Most mutatunk három vidéki és három budapesti opciót, ha te is kipróbálnád valamelyiket.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...