Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hogyan válasszuk ki a leggyorsabb sort a boltban? Megmutatjuk!

Nincs olyan ember, aki sokáig szeret sorban állni, különösen igaz ez most, vírusidőszakban. Ha ezeket a tippeket megfogadod, tuti nem fogsz rosszul választani. 
Alig tíz perc alatt sikerül mindent beszerezned a boltban, aztán mégis dupla annyit időt töltesz el a sorban állással, mint a bevásárlással? Sajnos nem egyedi esetről van szó, a sorban álló hosszas várakozástól mindenkinek képes kihullani a haja, néhány ügyes fogással azonban megoldható, hogy a leggyorsabb kasszást és sort sikerüljön kiválasztani a szupermarketben! 
 
 
A The New York Times egy Dan Meyer nevű matematikaszakos tanárt kérdezett meg arról, hogyan kerülhetőek ki a hosszú sorok, és hogyan lehet kiválasztani a leggyorsabban működő kasszát. Meyer szerint az első lépés a jó választáshoz az, ha olyan vásárló mögé állunk a sorban, akinek tele van a kosara. 
 
Itt persze egy kicsit mindenki elkezdi forgatni a szemeit, ugyan miért állnék oda, ahol valaki teli bevásárlókocsival vár a sorára. A felvetés jogos, a statisztikai adatok azonban a matematikatanárnak adnak igazat. 
 
,,Minden embernek szüksége van egy fix időre ahhoz, hogy köszönjön, fizessen és elköszönjön, valamint elpakolja a megvásárolt árukat. Ezen felül az áru lehúzása termékenként 3 másodpercet vesz igénybe. Ez azt jelenti, hogy ha egy vásárlónak például 100 megvásárolni kívánt terméke van, a fizetés nagyjából hat percet vesz igénybe" - mondja Meyer. Ezzel szemben, ha például egy olyan helyre állunk be, ahol előttünk négy ember áll 20-20 termékkel a kezében, a sorra kerülés nagyjából hét percet fog igénybe venni, hiszen ebben az esetben a termékek lehúzása mellett még négyszer 41 másodperc fog azzal elmenni, hogy a vásárló köszön, fizet, pakol és elköszön.
 
 
Bár ez az egy perc kis különbségnek tűnhet, gondoljunk csak bele abba, hogy az amerikai lakosság évenként mintegy 37 milliárd percet tölt el sorban állással. Sok minden függ persze attól is, milyen idősávban megyünk vásárolni. A kora reggeli órákban, például 7-8 óra között azért is lehet nagyobb a forgalom a boltokban, mert az emberek munkába vagy iskolába menet ilyenkor ugranak be egy-egy szükséges dologért a boltba, ugyanez igaz a délután 4 és 6 óra közé eső időszakban is, amikor az emberek a hazatérés előtt vásárolnak be. 
 
Egy másik tanács szerint érdemes azokat a kasszákat is elkerülni, ahol a pénztáros nem látja a sor végét, és nem feltétlenül azért nem látja, mert olyan hosszú, hanem azért, mert például kitakarja előle egy a pénztár mellett álló polc. A Management Science nevű akadémiai folyóirat egyik tanulmánya szerint azok a kasszában dolgozó emberek, akik nem látják a sor végét, motiválatlanok lesznek a munkájukban, lassabban haladnak a munkával. 
 
Menj a baloldali kasszához
 
Ha a boltban vagy szupermarketben két oldalról is vannak kasszák, érdemes inkább azt választani, amelyik a bal oldalunkon helyezkedik el. Mivel az emberek többsége jobb kezes, és a bal oldali kasszaszalag kevésbé esik kézre, a legtöbben akarva akaratlanul inkább a jobbkezes kasszát választják. 
 
 
Egy hölgy ül a kasszánál? Oda kell menni! 
 
Több tanulmány és észrevétel szerint a női kasszások sokkal gyorsabban, pontosabban és strukturáltabban dolgoznak, mint férfi társaik. 
 
Pillants rá az előtted álló kosarára
 
Nem kell tapintatlannak lenni, elég csak egy pillantást vetni az előtted álló kosarára ahhoz, hogy felmérhesd, sokáig fog-e tartani a fizetés. Az üvegeken, sík felületeken elhelyezkedő vonalkódokat egyszerűbb leolvasni mint azokat, amelyek zacskókon, papírzacskókon helyezkednek el. Nem mellesleg mi is segíthetünk a pénztárosnak azzal, ha a szalagra való pakoláskor az ő irányába fordítjuk az összes vonalkódot, így neki sem kell keresgetnie a kis fehér, fekete csíkos téglalapokat kiszolgálás közben. 
 
Ez is érdekelhet: 
 
 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!