A hét szakácsa: Redy

Eheti kiemelt szakácsunk, Redy, alias Edit nagymamájától leste el a főzés csínját-bínját. Nem volt nehéz dolga, hiszen mentora egy egész Duna-parti üdülőnek főzött akkoriban.

„Három a magyar igazság”, szól a mondás. Nekem is három igazi hobbim van: a kirándulás, a zene és a főzés. Kirándulni gyerekkorom óta járunk a családdal: számos csodás hely van a világon, és igyekszem ebből minél többet látni. Számomra úton lenni tényleg a boldogság. A zene iránti vonzalmam családi hagyomány, nálunk mindenki zenél valamit: én már 27 éve énekelek a Szent István Király Oratóriumkórusban Zuglóban.

Redy szakács

A főzést nem kezdtem ilyen korán, sosem voltam egy konyhában sürgölődő gyermek. Csak miután férjhez mentem, akkor szaladtam először a Nagyihoz, hogy hogyan is kell pörköltet meg galuskát főzni. Drága Nagyikám szakácsnő volt, egy Duna-parti üdülőben irányított egy egész konyhai csapatot, és türelemmel oktatott engem is: minden szakkifejezést részletesen elmagyarázott, konyhai trükköket mutatott. Szép lassan kezdett kibontakozni bennem az a láz, ami most már rendszeresen elfog, ha kést vagy serpenyőt veszek a kezembe.

Ezeket olvastad már?

A férjem nagyon szeret enni, főleg a tradicionális magyar ételeket, én viszont az első alkotásomtól kezdve állandóan kísérletezem. Hiába kérlel folyton, hogy neki jó a rántott szelet sült krumplival, nekem mindig újabb és újabb ételeket kell kipróbálnom. Ha tehetném, sohasem főzném kétszer ugyanazt! De nem is teszem, mert mindig variálok valamit a szokásos fogásokon is – mostanában ismerkedem az egészségesebb, glutén- és cukormentes változatokkal. Az énekkaros barátnőimnek is rendszeresen viszek az elkészült fogásokból kóstolót. Ha megkérdezem tőlük, mit süssek, rögtön felemlegetik az első süteményeim egyikét, és kórusban ezt válaszolják: „ AZT A RONDA, DE FINOMAT”!

Rakott ételek Redy konyhájából

A leglelkesebb rajongóim természetesen a 6 és 11 éves lányaim, akik szívesen segítenek is nekem a konyhában. Mikor egyszer megkérdezték tőlük az iskolában, hogy miért szeretik anyát, ez válaszolták: „Mert finomakat főz!”

Ezeket olvastad már?

Mindhárom hobbimnál döntő szerepet játszik az, hogy nem magányos szórakozások, hiszen a családommal illetve a barátaimmal együtt töltöm a rájuk fordított időt. Mivel nagyon szeretem a társasági rendezvényeket, rendszeresen szervezek baráti és családi bulikat, ahol azon igyekszem, hogy az általam elkészített ételek és italok hozzájáruljanak a kellemes időtöltéshez. Amikor látom, hogy a vendégek jóllakottan, élményekkel gazdagodva távoznak – na ezek a pillanatok azok, amikért érdemes sütni-főzni!

Hozzászólások (2)

Boribon

Kedves Redy, gratulalok, es sajnalom, hogy mar nem osztasz meg velunk finomsagokat. Amikor csatlakoztam a nosalty-hoz, 3-4 eve, tobb receptedet felhasznaltam, fokent a racos-szerb rakott eteleket. Nagyon jo lenne, ha visszaternel hozzank :-) Szeretettel udvozollek: Boribon

witch

Kedves Redy! Gratulalok a Het szakacsa cimhez! Egyetertek a kislanyaiddal, finomakat fozol. :o) Tapasztalatbol mondom, miutan kiprobaltam nehany receptedet. Tovabbi kellemes idotoltest kivanok mindharom hobbidhoz! L?ve, witch

Címlapról ajánljuk

Mélyszegénységben élő romák által termelt kovászos uborka kerül ennek a...

A Kiútprogram és a budapesti Babka Deli együttműködéséből született első kovászos uborka, amely a program őstermelőinek uborkájából készült, és amely az észak-kelet magyarországi roma családoknak segít, hogy uborkatermelővé váljanak. Az ő uborkájukból készül a Deli házi kovászos uborkája, amely felkerül a Babka Deli állandó nyári kínálatába, valamint étlapjára is.

Hering András

További cikkek

Ezek az élelmiszerek fognak először eltűnni az életünkből

A klímaváltozás hatásait nem lehet tagadni, hiszen a jelenséget évről évre egyre jobban érezzük a saját bőrünkön. A hőség egyre nagyobb, a víz pedig egyre fogy, ezen felül pedig azzal is szembe kell néznünk, hogy bizonyos élelmiszerek is el fognak tűnni a színről.