#HÁZIKOSZT: Jéghideg joghurtleves, amit még főznöd sem kell

Készíts be egy nagy adaggal és vészeld át vele a kánikulát: perzsa joghurtleves a Balaton partjáról! Dávid újabb hűsítő receptje hőséges időkre.

Minden évben eltöltünk egy hétvégét a barátokkal a Balaton partján, ahol visszatérő kérdés, hogy

"mit is főzzünk?"

Legegyszerűbb valami bográcsos sztorit összedobni, a 15-20 fős létszám legalábbis ezt indokolná, de van hogy lecsóval, grillezett húsokkal és a szokásos meggyes pitével teszünk pontot az ügy végére. Az egyik nyáron eszméletlen hőség volt, így eszünk ágába se volt pluszban rátenni egy lapáttal és tüzet rakni, így elkezdtünk hát olyan megoldás után nézni, amivel a lehető legkisebb meló van, hogy minél több időt a vízben legyünk, és lehetőleg még főzni se nagyon kelljen hozzá.

Joghurtleves főzés nélkül recept - Kattints!

Ekkor dobta be valaki az ötletet, miszerint az ő nagymamájának van egy perzsa joghurtlevese, ami oltári finom, hideg és nagyjából 10 perc alatt megvan.

Mondjuk az már nem volt tiszta, hogyan is készül. Ellenben mindenki nézett nagy kerek szemekkel, hogy milyen nagymama az aki perzsa joghurtlevest főz az unokáknak és meggyleves helyett? A közösségi ízlés inkább a hagyományos vonal felé tendált, úgyhogy az arab irányt elvetettük, nekem viszont furdalta az oldalamat a kíváncsiság, mivel elhangzott az is, hogy annak ellenére, hogy ez egy sós cucc, kell bele mazsola is. Aztán mire hazaértünk elfelejtettem az egészet, csak akkor jutott újra eszembe, mire kivetkező évben újra befigyelt a hőségriadó és gyorsan rákerestem a neten, hogy mi is lehet ez.

Több oldalon is rábukkantam, viszonylag sok variációban, de ami nagyjából közösek volt mindegyik azok a következőek:

  • tényleg 10 perc alatt megvan
  • főzni sem kell
  • a joghurt mellett kell bele még uborka is
  • meg jó sok zöldfűszer
  • és jégbe hűtve az igazi

És ha már egy perzsa étel, akkor előkaptam a fiókomból a szumákot is, amit fogalmam nincs mihez vettem már, de örültem hogy végre újra jó lesz valamire.

Ez egyébként egy szömörceféle termése, ami haragos bordó színű, ízre pedig savanykás, szóval nyugodtan helyettesíthető citrommal is. És a szumák mellett ott volt egy adag szárított virágszirom is (tudom, elképesztő dolgok vannak nálam), úgyhogy abból is szórtam rá, de ezt már tényleg elhagyhatjátok, bár elég csinos lesz tőle a tálalás. Ha valaki fűszerezné még tovább, akkor a római kömény vagy koriandermag mehet hozzá bátran.

Joghurtleves főzés nélkül recept - Kattints!

Nekem annyira bejött, hogy aztán három napig ezt faltam, és talán a harmadik napon volt a legjobb, addigra szépen összeért az egész. Úgyhogy ha beüt a kánikula, akkor én feltöltöm a hűtőmet ezzel az uborkás joghurtlevessel. Így lesz ez most is.

És ezt láttad már az ízHUSZÁR magazinon?

#HÁZIKOSZT - Csapj oda a hőségnek, hűsölj panna cottával

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek