Háziasszony a „pácban"

Izgatottan várjuk grillpartira a vendégeket, egész nap készülődünk, hogy minden tökéletes legyen, végül a főfogás, a sült hús ehetetlen lett. Ismerős? Ennek vége!

Fotó: Flicker by Another Pint Please...

A grillezés feladatát, nagyon lovagiasan, a férfiak általában magukra vállalják. Hogy is néz ez ki a gyakorlatban? A háziasszony megveszi a húst, előkészíti, előző este bepácolja azt, másnap ő veszi ki a hűtőből, és siet vele a parázs mellett türelmetlenkedve váró házigazdához. Az úriember rápakolja a rácsra, majd ötpercenként megkérdezi a háziasszonyt, hogy „Szerinted jó lesz már?”, „Megfordíthatom?”, „Tegyek még rá néhány szeletet?”, „Vajon átsült már?”. Eközben a hölgyek kedvesen asszisztálnak, nem veszik át az irányítást, hiszen szeretnék meghagyni drága párjukat abban a hitben, hogy valóban ők készítik a finom, grillezett hússzeleteket. Majd ha mindketten úgy vélik, hogy elkészült az étel, és kóstolás után mégis rágós, szenes és ízetlen maradt, akkor a házigazdák csüggedt arckifejezését látva majd’ megszakad az asszonyok szíve.

Kedves Hölgyeim! Segítünk abban, hogy ez többé ne fordulhasson elő! A húsok pácolása és sütése nem atomfizika, csupán néhány szabályt kell betartanunk annak érdekében, hogy a végeredmény mindig tökéletes legyen. Nem lesznek többé csalódott, ugyanakkor tisztelettudó vendégek, akik látszólag jóízűen eszik az eléjük tett szörnyű ételt. Ráadásul nekünk sem kell többé bosszankodnunk, hogy a sok befektetett energia és pénz kárba veszett. Első lépésben a pácolási ismereteinket fogjuk elmélyíteni, mert lehet, hogy a vasárnapi sült csirkében verhetetlenek vagyunk, de azt be kell látni, hogy a grillezés egy más műfaj! A grillpácok különböznek a hagyományos pácolási technikáktól, mert ebben az esetben különösen vigyáznunk kell arra, hogy a hús ne égjen oda, ne legyen rágós és mindenhol tökéletesen átsüljön.

Páclé-receptekért kattints ide!

  • A legtöbben azzal buknak el, hogy a pácot megsózzák! Többé ne tegyük, mert ez (a hosszabb pácolási folyamatnak köszönhetően) elvonhatja a nedvességet a húsból. Ez a leggyakoribb oka annak, hogy a hús végül rágós, száraz és kemény lesz. Amennyiben előre csomagolt páckeveréket vásárolunk, igyekezzük olyat választani, ami nem tartalmaz sót! Lehetőség szerinte csak közvetlenül a sütés előtt, sütés közben vagy után sózzuk meg az ételt!
  • A savas folyadékokat, mint például a citrom, bor vagy ecet, csak és kizárólag gyorspácok esetében alkalmazzuk. Amennyiben két óránál tovább érleljük az ételt, akkor ezeket felejtsük el, mert ugyanazt a végeredményt érjük el, mint a sózással.

Steak, ahogyan a Ring Caféban készül

  • Mielőtt pácba tennénk az ételeket, előtte érdemes keveset félretenni a pácléből, mert ezt később a sütés közben az étel locsolására felhasználhatjuk. Így ízletesebb és szaftosabb lesz a végeredmény.
  • A pácolást minden esetben üveg-, agyag-, kerámia- vagy porcelánedényben végezzük. A műanyag és fém használata kerülendő, főleg ha savas vagy ecetes pácokkal dolgozunk, ezek ugyanis nem kívánatos anyagokat oldhatnak ki az ilyen tálakból.
  • Amennyiben hosszabb pácolási időt alkalmazunk a húsok vagy halak esetében, akkor ezt hűtőszekrényben érdemes megtenni. A bepácolt ételt azonban, soha ne tegyük hidegen a grillrácsra! A grillezés előtt legalább fél órával vegyük ki a hűtőszekrényből és csak akkor kezdjük sütni őket, ha már legalább szobahőmérsékletűek. Ellenkező esetben könnyebben megég majd, és nem sül át rendesen.
  • A pácolási folyamat alatt ne hagyjuk végig egy helyben állni a húst, többször át kell forgatni.
  • Végül, de nem utolsósorban: mennyi ideig kell pácolni az ételt? Talán ebben a kérdésben vagyunk a legbizonytalanabbak. Tévhit, hogy a pácolást nem lehet túlzásba vinni! A túlságos hosszadalmas pácolás következtében a fehérjék bomlásnak indulhatnak, és romolhat a hús minősége. A megfelelő pácolási időre nem lehet pontos időintervallumot megadni, viszont néhány szempont szerint be tudjuk azt lőni. A finom ízek elérése függ a hús minőségétől, a szeletelés típusától, illetve a hús vastagságától is. A jó minőségű, zsenge vagy érett húsoknak nem kell sok idő, egy-két óra alatt is zamatosak lesznek. A sovány húsokkal azonban vigyázzunk, mert a gyorspácnak köszönhetően rágósak maradhatnak. Szálas, vastag hússzeleteket minimum 6 órán át, de akár egy teljes éjszakáig is pácolhatjuk, de a 24 órát sose lépjük túl! A halakat és tenger gyümölcseit elegendő 30-60 percig érlelni, a zöldségeknek viszont már fél óra is elegendő.

Természetesen a grillezési folyamat összetettebb ennél, nem mindegy, hogy milyen húshoz, zöldséghez, halhoz milyen pácot alkalmazunk, hogy hogyan használjuk a grill berendezésünket, illetve, hogy hogyan sütjük az ételt. Pánikra semmi ok, minden témát hamarosan kitárgyalunk, és megosztjuk saját tapasztalatainkat is! Folytatjuk!

Minden, amit a pácokról tudni kell

Még több grillreceptet itt találsz

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

Régi házi sütemények karácsonyra

Méteres sütemény, zserbó, flódni vagy porcukorban forgó hókifli. Ki ne ismerné ezeket a régi, házi süteményeket, melyek a karácsonyi süteményes tálca sztárjai?