3 éves a Briós!

A héten születésnapot ünnepeltek Lipócia egyik legszerethetőbb kávézójában, a Briósban. Az elmúlt évekről, tapasztalatokról és tervekről kérdeztük őket.

Görögdinnye leves

A Pozsonyi út és környéke olyan színfolt a belváros térképén, hogy itt sétálgatva szinte azt érezzük, hogy nem is Budapesten járunk. Talán sehol nincsen ennyi kis üzlet, kávézó, étterem, amely kiállta az idő próbáját és a földből kinövő plázák nem tudták megtörni őket. Delikátesz üzleteket, hangulatos beülős helyeket és a kedvenc fodrászunkat is megtaláljuk itt, akikhez nem csak úgy véletlenszerűen betérünk, hanem visszajáró vendégek vagyunk, mert itt törődnek velünk. Ehhez persze elengedhetetlen a helyiek megfelelő hozzáállása és lokálpatrióta szemlélete, hiszen csak így, együtt működik mindez. Nem engedték, hogy a csőd szélére kerüljön kedvenc pékségük és ők ugyanazt a kiváló kenyeret szeretnék enni, amit már megszoktak, így nem hagyták magukat és nem kerültek bele az olcsóbb, de rosszabb minőségű árut kínáló multi hálózatok bűvöletébe.

Családi reggeli a Briósban

Sok helyet ki lehetne emelni, melyek szinte érthetetlenül, még mindig talpon vannak, mi most a harmadik születésnapját ünneplő Briós Kávézóba látogattunk el. A hely megalkotásánál az a szemlélet vezérelte a tulajdonosokat, hogy a vendégek otthonának egy darabját teremtsék meg. Családias hangulatú kávézót képzeltek el, amit a helyiek hamar megismernek és ami még fontosabb, meg is szeretnek. Ennyi idő távlatából már biztosan állíthatják, hogy sikerült! Nem ritka, hogy egy-egy vendéget ismerősként, jó barátként üdvözölnek és kérés nélkül tudják már, mi a kedvenc reggelije vagy hogyan szereti a rántottát.

A Korzikai omlett receptjét itt tudod megnézni >>

Korzikai omlett

Posteiner Nóra, a hely egyik megálmodója, egyébként Újlipótvárosban nőtt fel, így ismerte a helyiek igényei. Ők is három gyereket nevelnek, ezért tudták, hogy nehéz olyan helyet találni, ahol jól érzi magát az egész család. Régóta keresték a megfelelő üzlethelyiséget, de amikor besétáltak ebbe a pici, de annál hangulatosabba, egyből tudták, hogy mindvégig ezt kutatták. A kezdetek során akadt több nehézség is, de végül sikerült mindent összekovácsolni és megnyitott a Briós. Azt viszont ők sem gondolták, hogy a gyerekbarát szemléletről lesz híres ez a kávézó. Ezt persze ők nem bánták, sőt egyre több olyan változást hajtottak végre, ami még inkább segíti a szülőket.

Vendégek és középen Posteiner Nóra, a Briós egyik alapítója

Ma már nemcsak a helyiek, járnak ide, hiszen a város minden pontjáról képesek ide elzarándokolni az emberek, hogy megkóstolják Budapest egyik legfinomabb croissant-ját. Ez egy igazi családi vállalkozás: együtt találják ki az étlapot, a menüt, de még a felszolgálásban is besegítenek. De ahogy elmondták, ez nem is mehetne másként: „Nem telik el úgy nap, hogy ne lennénk itt. Szinte minden feladatból kivesszük a részünket, mert csak így látjuk át ezt az egészet és másként nem is sikerülhetett volna ilyen szoros kapcsolatot kialakítani a vendégekkel” – mesélte Nóri.

A szakmai elismeréseken kívül még büszkébbek a közvetlen visszajelzésekre és emberi reakciókra. Az olyan dolgoktól elkezdve, amikor látják, hogy valakinek ízlett az étel, egészen az olyan történetekig, amikor egy hároméves kisgyerek otthon feküdt betegen és az édesanyja hiába próbálkozott, semmilyen ételt nem fogadott el, levitte hát a Briósba, ahol azonban már jóízűen falatozott. Ez viszi előre a kávézót – és ettől más a többiekhez képest.

Sebess Ákos, a Briós jelenlegi séfje

Persze nem csak reggelizni lehet itt. Minden hétköznap menüvel várják a vendégeket, amiről egy több mint 10 éves szakmai tapasztalattal rendelkező séf, Sebess Ákos gondoskodik. Ákos egyébként a hazai vendéglátás mellett külföldön is remek tapasztalatokat szerzett. Többek között Cipruson, Malagán és Görögországban is dolgozott, így nem csoda, hogy a mediterrán konyha az, ami a szívének a legkedvesebb. Azt csinálja, amit szeret: a főzésben leli örömét, ebben talált önmagára, ebben tud legjobban kibontakozni, amit itt a Briósban, hagynak is neki. Szabadságot kapott, bátran alkothat és kísérletezhet, ezért is élvezi a mindennapokat.

A padlizsán saláta receptjét itt tudod megnézni >>

Padlizsán saláta

A Briós kávéház tökéletes választás nem csak a családosok számára. Valóban a város egyik legjobb reggelijét kapjuk itt, de az ebédmenüt is érdemes kipróbálni. Kedves pincérek, jó kávé, finom sütemények, kis francia hangulat. Már valóban csak Rád van szükség!

A Briós kávézó honlapja >>

A Briós kávézó a Facebookon >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek