Bagettjükért harcolnak a franciák

A nápolyi pizza után a francia bagett is felkerülhet az UNESCO szellemi örökségeinek listájára.

A francia pékek megelégelték a tömeggyártásban készített, rossz minőségű bagetteket, ezért felvetetnék a pékárut az UNESCO szellemi örökségei közé. A lépésre azután szánták el magukat a pékmesterek, hogy néhány hete a nápolyi pizzakészítést felvették a listára. Az UNESCO szellemi kulturális örökségei között egyre több étel, étkezési szokás szerepel, például a Horvátország északi részén honos mézeskalács készítés, vagy a mediterrán diéta. Kérdés, hogy az UNESCO most hogy fogadja a franciák kérését.

A hagyományos bagett receptúráját egy 1993-asfrancia rendelet már szabályozza. Ez alapján a pékáru csak négy alapanyagból állhat: lisztből, vízből, élesztőből és sóból.A francia pékszövetség mellett még maga az elnök, Emmanuel Macron is harcba száll a bagettért. Szerinte a pékárura az egész világ büszke lehet, ezért kell szellemi örökséggé nyilvánítani a készítését.

Ezeket olvastad már?

via BBC

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek