Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hamarosan örökre eltűnhet ez a termék a boltokból

Azt már nem titok, hogy 2021. január 1-től betiltják az egyszer használatos műanyagok forgalmazását. Egy új tervezet szerint hamarosan a zacskóktól is búcsút vehetünk. 
Betiltja az egyszer használatos műanyagokat 2021-től az Európai Unió. Ezt a javaslatot még 2019 májusában fogadta el az Európai Parlament, a törvény szerint pedig jövő évtől nem lehet forgalmazni majd olyan műanyagokat, mint az evőeszközök, tányérok, italkeverők, szívószálak vagy lufipálcák. Az új szabály alig fél év múlva Magyarországon is életbe lép majd, egy új törvényjavaslat szerint azonban nemcsak az előbb említett műanyagokat, de még a műanyag zacskók forgalmazását is betilthatják 2021. január 1-től – derül ki a hvg.hu cikkéből. 
 
 
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kedd este nyújtotta meg a javaslatot, miszerint nincs értelme környezetvédelmi termékdíjat fenntartani a szabályozás szerint, 50 mikron alatti bevásárlószatyrokra, nejlonzacskókra. A tervezet szerint kormányrendelet tiltaná az egyszer használatos, már az első használat után kidobásra ítélt műanyagzacskókra, így a boltokból nemcsak a kasszánál kapható műanyagszatyrok, de azok a nejlonok is eltűnnének, amelyekbe a zöldségeket és a pékárut pakoljuk. Ezeknek pótlására ma már rengeteg alternatíva van, hiszen nemcsak hogy vásárolhatunk megfelelő vászonszatyrot vagy viaszos csomagolókat, de mi magunk is egyszerűen készíthetünk otthon jobbnál jobb szütyőket használt textíliákból. 
 
 
Az ITM indoklása szerint egyes egyszer használatos műanyagtermékek – ideértve a biológiailag lebomló műanyag alapanyagúakat is – tiltása miatt okafogyottá válik a termékdíj-fizetési kötelezettségre megállapított kedvezmény – írja a hvg.hu.
 
Ha a törvényjavaslatot elfogadják, a kormány felhatalmazást kap arra, hogy rendeletben határozhassa meg a korlátozás és tilalom alá vont termékek gyártását és forgalmazását. 
Bár az EU-s törvény hamarosan életbe lép, a következő fél évben még sokaknak fejtörést okozhat a környezetbarátabb megoldásokra való átállás. A gyártók szerint nem lesz elegendő alapanyag és alternatíva a műanyagok helyettesítésére akkor, ha egész Európa egyszerre tiltja majd be a műanyagokat. 
 

Ez is érdekelhet: 

 
Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lewega
lewega Fri, 2020-05-15 07:25

Csak arra lennék kíváncsi, hogy a fagyasztóba miben teszem bele a cuccokat?