7 étterem, ahonnan bizalommal rendelhetünk halászlét karácsonyra

Halászlé nélkül karácsonyozni sok család életében majdnem akkora szentségtörés, mint karácsonyfa állítása nélkül ünnepelni. Akár kedvünk, akár időnk nincsen a halászlé előkészületeire és megfőzésére, ez jellemzően az az étel, ami előre megfőzve is tökéletes, sőt, jót is tesz az ízeinek. 7 budapesti és vidéki éttermet ajánlunk, ahol a halászlének is nagymesterei.

  • Pallag Dávidtól – Rutinosan

A Rutin 2021 nyarán került fel a gasztrotérképre, Pallag Dávid pedig az ifjú generáció egyik nagyreményű séfje. A „Rutinos halászlé” 2022 decemberében debütált, és az ünnepek után januárban azonnal újra étlapra került. Hiába, ami jó, az nem csak karácsonykor jó. A Rutinban a halászlé a hazai csúcsterméknek számító akasztói szikipontyból készül, a benne látható töltött tészta pedig egy füstölt haltejes batyu. Ha a Rutinnal kacsintgatunk karácsonyra, kacsamájas-körtechutneys előfogás, felturbózott mangalicás töltött káposzta és „otthon pirítós” konfitált kacsacomb kerülhet az asztalunkra.

Rutin / forrás

Rutin

Budaörs, Budapesti út 51.

  • Bernát Dániel örömkonyhájából

A zuglói Szaletlyt 2020 óta volt alkalma felfedezni magának Pest ínyenc közönsége. Bernát Dániel keze alatt úgy születnek újjá a hagyományos ízek, hogy azok egyszerre nosztalgikusak, mégis bátrak és újítóak. A Szaletly életében immár hagyomány, hogy teljes karácsonyi menüvel készülnek, amelyből a halászlét így ajánlják: egy liter szegedi rubinpaprikával főtt, szűrt hallé, 16 dkg irdalt ponty, egy bögre gyufatészta, amihez pluszban 14 dkg forrázott belsőséget is kérhetünk. Professzionálisan hangzik!

Szaletly / forrás

Szaletly

Budapest, Stefánia út 93.

  • Bőséges vegyes halászlé a Jardinette-ből

Jardinette, azaz kertecske a budai kertvendéglő neve, aminek ilyenkor az üveggel borított télikertjét élvezhetjük. A több mint száz évig üzemelő Szürke Csacsi utódja Jardinette-ként újjászületve immár 2001 óta őrzi a budai vendéglők hagyományait, francia eleganciával átitatva, de nem csak a francia konyha előtt tisztelegve. A halászlevük is tradicionális magyar hallé, harcsából és pontyból vegyesen főzve, amihez külön haltejet és -ikrát is kérhetünk. Több mint tízféle finomság közül válogathatunk náluk, érdemes körülnézni.

Jardinette / forrás

Jardinette Kertvendéglő 

Budapest XI. kerület, Németvölgyi út 136.

  • Pontyból és harcsából is kérhetjük a tokaji halsütőtől

A Tokaj Taverna egy klasszikus borozó és halsütő Magyarország világklasszis borvidékén. Nyári kirándulások alkalmával már talán élveztük is a vendégszeretetüket a kinti padokon, de a sütés-főzés télen sem áll le. Pontyból és harcsából is főznek hallevet, haltálakkal is készülnek az ünnepekre, az isteni haltepertő pedig egész évben csemege. A Tokaj Taverna az év ezen szakában csak hétvégén tart nyitva, de a karácsonyi előrendelés már elindult. Ha nem magunk mennénk el érte, Nyíregyházán, Nyírszőlősön és Tokajban ingyenesen szállítanak ki.

Taverna / forrás

Taverna Halsütő és Borozó

Tokaj, Hősök tere 1.

  • Szegedi halászlé a Monster DownTown konyhájáról

Vagány bisztrókonyhája miatt kedvelik a szegediek a Monster DownTownt, ahol már Sárközi Ákos is megfordult jótékonysági vacsorák keretében, és nem érdemtelenül a város egyik kedvence. A Monster DownTown séfjének keze alatt olyan őrületek is készülnek, mint például a füstölt sajtkrémleves „Cordon Blue-módra”, amit rántott csirkemellel és baconnel szervíroznak. Halászlében azonban nem akarják felborítani a világ rendjét, kétféle formában kínálnak szegedi hallét, filézett és csontos hallal is kérhetjük. De kár is itt megállnunk, ha már tőlük rendelünk, egy igazán változatos ünnepi menüvel készültek a tatár bifsztektől a halas tálig, és még a vegákra is gondoltak.

Monster DownTown / forrás

Monster DownTown

Szeged, Stefánia 4.

  • Forró szeretettel a röszkei Forró Fogadóból

A röszkei Forró Fogadó még Facebook-eseményt is létrehozott a karácsonyi halászleveknek. “Mi nem spórolunk ki semmit! 1 adag: 7 dl alaplé + 18 dkg filézett ponty” – szól az ajánlat, amit a környékbelieknek kár kihagyni. A Forró Fogadó az igazi útmenti csárdák hagyományait őrzik: családi vállalkozásként immár három évtizeddel a hátuk mögött várják az éhes és megpihenni vágyó vándorokat. Karácsony előtt mintegy 200 adag szegedi pontyhalászléért jelentkezni náluk!

Forró Fogadó / forrás

Forró Fogadó

Röszke, I. körzet 4.

  • Pontyból vagy harcsából a Veszely Csárdából

A magyar csárdakultúra hagyományait őrzi a békéscsabai Veszely, ami nem egy városi étterem betyárromantikával, hanem valóban egy útmenti csárda. Békéscsaba és Gyula között a 44-es főút mentén találjuk a több száz vendég leültetésére alkalmas, tradicionális csárdát, ahol már közel 200 éve (!) folyik vendéglátás. A Veszelyben azonban nem állt meg az idő, gourmet alapanyagok használatával és újítások sorával tartja a lépést korunk vendéglátásával a konyha. Halászlé kérdésben teljes mértékben tradicionálisak: harcsából és irdalt pontyból is főznek karácsonyra hallevet. Sültes tálakkal egészíthetjük ki a kötelező ünnepi halászlevet.

Veszely Csárda

Békéscsaba, Fényesi u. 1.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Szaletly

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek