Úgy döntöttünk, idén gyorspácolású hústermékeket tesztelünk húsvétra - bejártuk a legnagyobb boltokat, vakon pontoztunk. Ha nincs kedved/időd otthon főzni a sonkát, figyelj!
A szakemberek szerint a sonka azok közé az élelmiszerek közé tartozik, amelyeknél az ár eligazítja a fogyasztót.
Ha egy termék kilóját alig félezer forintért kínálják, az nem véletlen, hiszen kevesebb húst és több hozzáadott anyagot tartalmaz.
A hagyományos magyar sonkák hozzávetőleg kétszer annyiba kerülnek, mint a gyorspácoltak.
Valójában pedig nincs is húsvéti sonka, nem létezik ilyen meghatározás. Ilyen sonkák közül válogathatunk a boltokban:
Parasztsonka
Comb vagy lapocka, egészben vagy szeletelve forgalmazzák, minimum 30 napos érleléssel, 5 százalékos sótartalommal.
Nyers sonka
Comb vagy lapocka, pácolják, maximum 5 százalékos a sótartalom.
Hőkezelt sonka
A sótartalom maximum 3,5 százalék, főtt, sült és főtt-sült változat létezik.
A formában vagy bélben hőkezelt sonkák
Maximum 2,7 százalék sótartalom, ezek kevéssé népszerűek a magyarok körében.
Sonkája kizárólag a sertésnek van
Ez az állat hátsó combja, vagyis a hátsó láb felső része. Szigorúan véve csakis ezt a húst hívhatjuk sonkának, noha így nevezik az első láb felső részét, a lapockát, amelyből szintén készül sonka.
Na de mi az a gyorspácolt sonka, ami minden hipermarketben ott van?
A hagyományosan érlelt, illetve pácolt sonkák mellett az üzletekben igen nagy a gyorspácolt sonkák aránya. Míg az előbbiek esetében a só hosszú idő alatt éri el a sonka belsejét, addig a gyorspácolás lényege az, hogy konyhasóoldatot fecskendeznek a húsba. Ezt követően néhány napig sós vízben áztatják, szárítják, így pedig néhány hét alatt beérik.
A gyorspácolt terméket állományjavítóval, fehérjével, olykor szójával dúsítják.
Erre a gyors érlelés miatt szükség is van, mivel az eljárás során vizet juttatnak a termékbe. Az állományjavítók feladata megtartani a sonkában a viszonylag komoly mennyiségű folyadékot. Ha az ilyen eljárással készült sonkát fóliában árusítják, gyakran látható a kivált lé, ami kisebb mennyiségben nem hiba, csupán ennek a technológiának a következménye. Ha viszont a fólia felpúposodik, vagyis gáz képződik benne, akkor ne vegyük meg, mert valószínűleg megindult a romlás - figyelmeztetett a Hússzövetség húsvéti sajtótájékoztatóján Zsarnóczay Gabriella, az Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet tudományos főmunkatársa.
Tesztünk előtt jártunk az Aldiban, Lidlben, Tescoban, Sparban, a többi nagyobb hálózatnál nem találtunk főtt sonkaféleséget - végül összesen hétféle gyorspácolású vákuumos terméket gyűjtöttünk be:
főtt combsonkát
lapockát
lapocksonkát
tarját
és vaktesztes kóstolás alapján felállítottuk saját sorrendünket egy ötös skálán pontozva.
Külsőre egyébként nehéz megkülönböztetni a gyorspácolt és hagyományosan pácolt termékeket. A felszeleteléskor viszont rögtön kibújik a szög a zsákból...
A tesztelés szubjektív, nem szakértői véleményt tükröz, a sorrendet pontozással állítottuk fel a vakteszt alapján.
Összességében azt ajánljuk, hogy gyorspácolt terméket akkor vegyünk, ha valóban nincs most alkalmunk magunk főzni a húst. Ha tehetjük, vegyünk a hentestől, piacról házi sonkaféleséget nyersen, és főzzük meg mi!
Sokat gondolkoztunk, mit teszteljünk, a májkrém mellett döntöttünk - 12 bolti fajtát vettünk és ettünk végig, hogy megmondjuk, szerintünk melyik milyen!
Húsvét közeledtével adta magát, hogy rákészüljünk a csokinyulakra: beszereztünk a nagyobb, sokak által elérhető boltokból 18 félét, és vakon teszteltük le őket.
Ez a tortácska csak akkor lesz gluténmentes, ha olyan zabpelyhet (vagy zabpehelylisztet) használunk, melynek csomagolásán fel van tüntetve, hogy "gluténmentes".
Probléma akadt a Penny saját márkás sörének visszaváltásával, ugyanis az Adelskronen sörös dobozokat nem fogadták be az automaták. Úgy látszik, a kialakult helyzetet végül sikerült orvosolni.
Nagy mennyiségű, magzatfejlődést is károsító örök vegyi anyagot találtak egy 16 európai országra kiterjedő vizsgálatban. A búzaalapú termékek a legszennyezettebbek.
A kutatások azt sugallják: az emberi test hőtermelése és szabályozása az ipari forradalom óta elmozdult. Az, hogy ma jobban élünk, tisztább környezetben, kevesebb fertőzéssel és kényelmesebb körülmények között, befolyásolja a testhőnket is.
A mikulásvirág szép, ünnepi atmoszférát varázsol, de nem biztos, hogy hosszú távon át kitartó, boldog szobanövény lesz belőle. Ha tartós, lakásbarát és viszonylag könnyen gondozható növényt szeretnél, érdemes egy másik fajtát választani.
Ez a tészta többszöri kísérletezés végeredménye, ez a legtökéletesebb. Évek óta ezekkel az arányokkal dolgozom. Egy nagyon jól dolgozható, rugalmas tésztát kapunk, nem ragad, nem ...
Sokan előnyben részesítik a sós rágcsálnivalókat. Én is így vagyok ezzel, mindig a sósat részesítem előnyben. Noha azért eszem édességet is!! Ez a fajta tészta egy dobozba téve, ...