Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyorspácolt "húsvéti sonkákat" kóstoltunk - felállítottuk a hetes sorrendet

Úgy döntöttünk, idén gyorspácolású hústermékeket tesztelünk húsvétra - bejártuk a legnagyobb boltokat, vakon pontoztunk. Ha nincs kedved/időd otthon főzni a sonkát, figyelj!
  • A szakemberek szerint a sonka azok közé az élelmiszerek közé tartozik, amelyeknél az ár eligazítja a fogyasztót.
  • Ha egy termék kilóját alig félezer forintért kínálják, az nem véletlen, hiszen kevesebb húst és több hozzáadott anyagot tartalmaz.
  • A hagyományos magyar sonkák hozzávetőleg kétszer annyiba kerülnek, mint a gyorspácoltak. 

Valójában pedig nincs is húsvéti sonka, nem létezik ilyen meghatározás. Ilyen sonkák közül válogathatunk a boltokban:

  • Parasztsonka

Comb vagy lapocka, egészben vagy szeletelve forgalmazzák, minimum 30 napos érleléssel, 5 százalékos sótartalommal.

  • Nyers sonka

Comb vagy lapocka, pácolják, maximum 5 százalékos a sótartalom.

  • Hőkezelt sonka

A sótartalom maximum 3,5 százalék, főtt, sült és főtt-sült változat létezik.

  • A formában vagy bélben hőkezelt sonkák

Maximum 2,7 százalék sótartalom, ezek kevéssé népszerűek a magyarok körében.

Sonkája kizárólag a sertésnek van

Ez az állat hátsó combja, vagyis a hátsó láb felső része. Szigorúan véve csakis ezt a húst hívhatjuk sonkának, noha így nevezik az első láb felső részét, a lapockát, amelyből szintén készül sonka.

Na de mi az a gyorspácolt sonka, ami minden hipermarketben ott van?

A hagyományosan érlelt, illetve pácolt sonkák mellett az üzletekben igen nagy a gyorspácolt sonkák aránya. Míg az előbbiek esetében a só hosszú idő alatt éri el a sonka belsejét, addig a gyorspácolás lényege az, hogy konyhasóoldatot fecskendeznek a húsba. Ezt követően néhány napig sós vízben áztatják, szárítják, így pedig néhány hét alatt beérik.

  • A gyorspácolt terméket állományjavítóval, fehérjével, olykor szójával dúsítják.

Erre a gyors érlelés miatt szükség is van, mivel az eljárás során vizet juttatnak a termékbe. Az állományjavítók feladata megtartani a sonkában a viszonylag komoly mennyiségű folyadékot. Ha az ilyen eljárással készült sonkát fóliában árusítják, gyakran látható a kivált lé, ami kisebb mennyiségben nem hiba, csupán ennek a technológiának a következménye. Ha viszont a fólia felpúposodik, vagyis gáz képződik benne, akkor ne vegyük meg, mert valószínűleg megindult a romlás – figyelmeztetett a Hússzövetség húsvéti sajtótájékoztatóján Zsarnóczay Gabriella, az Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet tudományos főmunkatársa.

Tesztünk előtt jártunk az Aldiban, Lidlben, Tescoban, Sparban, a többi nagyobb hálózatnál nem találtunk főtt sonkaféleséget – végül összesen hétféle gyorspácolású vákuumos terméket gyűjtöttünk be:

  • főtt combsonkát
  • lapockát
  • lapocksonkát
  • tarját

és vaktesztes kóstolás alapján felállítottuk saját sorrendünket egy ötös skálán pontozva.

Külsőre egyébként nehéz megkülönböztetni a gyorspácolt és hagyományosan pácolt termékeket. A felszeleteléskor viszont rögtön kibújik a szög a zsákból...

A tesztelés szubjektív, nem szakértői véleményt tükröz, a sorrendet pontozással állítottuk fel a vakteszt alapján.

 

Ha főzöd a sonkát, így főzd!

21+1 húsvéti sonkavariáció – újragondolva - katt!

Hungaro-food füstölt főtt kötözött lapocka, Aldi 

Pontszám: 17

Külső: húsos, szép, gumis, főtt kinézet,  rózsaszín, normál, van színhúsrész

Állag: rágósabb, rugalmas, szétreped, ha ráharapsz

Íz: kellemes

Illat: füstös, de műfüst szagú

Összetevők: sertésbőrös lapocka, párolási adalékanyag, tápiókakeményítő, sertésfehérje, ízfokozó, étkezési só, antioxidáns, nitrites pácsókeverék, étkezési só, tartósítószer   

Ár: 1199 Ft /kg

TESCO Ász Kolbász Kft. – füstölt főtt sertéstarja 

Pontszám: 10,5

Külső: szép középrózsaszín, guszta, húsos

Állag: rágós, vizes, szálkás, zselés, omlós

Íz: műíz, közepesen sós, nincs jellegzetes karaktere, mellékíze van, nem finom

Illat: nem kellemes, „hentesszag”

Összetevők: sertéstarja csont nélkül (69%), ivóvíz, étkezési só, stabilizátorok, burgonyakeményítő, sűrítőanyagok, glükózszirup, dextróz,  sertésfehérje, ízfokozó, antioxidáns, sav.szab.anyag, aroma, fűszerkivonatok, tartósítószer

Ár: 1190 Ft / kg

Pick Frikandó Sonka, gyorspácolt, Spar

Pontszám: 24 – egyértelmű győztes, és a legdrágább termék a legnagyobb hústartalommal

Külső: klasszikus sonka kinézet, halványrózsaszín, gusztusos, kemény kéreg, szép húsrész

Állag: puha, gumis, egyesek szerint nem rágós, másik szerint az, megfelelő zsírréteg látszik alul

Íz: zsíros, nem túlzottan karakteres, letisztult, finom, kicsit sós

Illat: nem erős, inkább szagtalan húsillat

Összetevők: bőrös, csont nélküli sertéscomb (89%) víz, étkezési só, burgonyakeményítő, emulgeálószerek, sűrítőanyag, dextróz,  antioxidáns, aroma, ízfokozó, tartósítószer

Ár: 1990 Ft / kg

Szigeti füstölt-főtt kötözött lapockasonka, Tesco

Pontszám: 11,5

Külső: márványos,  cupákos, mócsingos, nincs színhús része 

Állag: mócsingos, kocsonyás, zsíros, inas

Íz: rágós, nyersíz, zsíros, túl fűszeres, sertésíz

Illat: illatra jó, de gyanúsan „műfüst szaga van”

Összetevők: sertéslapocka bőrrel csont nélkül (74%), ivóvíz, étkezési só, stabilizátorok, burgonyakeményítő, sűrítőanyagok, glükózszirup, dextróz, sertésfehérje, ízfokozó, antioxidáns, habzásgátló, sav.szab. anyagok, aroma, fűszerkivonatok

Ár: 949 Ft / kg

Baroni Lidl füstölt főtt gyorspácolt kötözött lapocka

Pontszám: 11

Külső: márványos, sokszínű, szép, klasszikus sonka, megnyerő, de lukacsos

Állag: pürés, babakaja-szerű, omlós, préselthús-állag, rágós, kocsonyás 

Íz: műfüstíz, műíz, vízíz, füstös, semlegesebb húsíz

Illat: műfüstillat, semleges

Összetevők: 70% sertéslapocka, ivóvíz, étkezési só, stabilizátorok, sertésfehérje, módosított kukoricakeményítő, cukor, maltodextrin, rostok, dextróz, zselésítő anyagok, sav.szab.anyagok, antioxidáns, sűrítőanyagok, aroma, tartósítószer

Ár: 999 Ft / kg

Victus Mester füstölt főtt midi tarja, Tesco

Pontszám: 12,4

Külső: inas, vizes, nyershús-kinézet, szálas

Állag: kocsonyás, parizerszerű, puha

Íz: pácíz, vizenyős, parizeríz, sós 

Illat: nincs különösebb, de enyhén füstös  

Összetevők: csont nélküli sertéstarja, nitrites pác, só, antioxidáns, ízfokozó, sav.szab.anyag, stabilizátor, sűrítőanyag, szerkezetalakító, dextróz, burgonyakeményítő, füstaroma 

Ár: 1690 Ft / kg

A csokoládényúl-tesztünket láttátok már?

18 csokinyusziból vakteszt alapján ez a mi 5 első helyezettünk

Tesco Value gyorspácolt füstölt főtt kötözött combsonka

Pontszám: 16,5

Külső: szép, egyszínű, sápadt, világos, szinte fehér, a kötözött kéregrész megnyerő

Állag: lyukacsos, roppanós, szivacsos, gumis 

Íz: nem rossz, nem elég sós, felvágottsonka-íz, finom a páclé

Illat: májkrémes, löncshúsos, nincs

Összetevők: csontnélküli bőrös sertéscomb (73%), ivóvíz, étkezési só, stabilizátorok, dextróz, antioxidáns, tartósítószer

Ár: 1590 Ft / kg

ÖSSZEGEZVE:

Összességében azt ajánljuk, hogy gyorspácolt terméket akkor vegyünk, ha valóban nincs most alkalmunk magunk főzni a húst. Ha tehetjük, vegyünk a hentestől, piacról házi sonkaféleséget nyersen, és főzzük meg mi!

...és ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Felica
F. Bea / Felica Wed, 2017-04-12 10:38

Egye csak, akinek erre van igénye. Én inkább elmegyek a termelői piacra, és veszek valódi sonkát. Jaaa, hogy az drága? Pont annyival drágább, mint amennyivel több hús van benne, sőt, csak húsból van. Aki megveszi ezeket a szemeteket, pont annyit fizet a húsért, mintha valódi sonkát venne, csak megveszi hozzá az adalékanyagokat is, és a csomagolást, aztán örömködik, hogy mennyit spórolt. Művirág, műnő, műköröm, mű öröm.

gavloimrene
gavloimrene Tue, 2017-04-11 16:12

Jó pár éve vettem ilyen csomagolt sonkaszerű valamit, ahogy felvágtam valami folyt ki belő e, azonnal küldtem is a kutyának. Neki legalább jó húsvétja volt.

csaba333
csaba333 Fri, 2017-04-07 10:37

eémennek a retek anyjukba hogy 16-féle adalékot paszíroznak a "sonkába".Még jó hogy találunk benne egy kevéske húst is.Minden évben itthon füstölünk húsokat,mert nagyon szereti az egész család a füstölt árut.Miis teszünk bele sok-sok adalékanyagot:sót,só,meg teszünk bele sót is.Azután füstölés,és kiváló,finom csemege lesz belőle,ami akár fél évet eláll hűtés nélkül.
Ezzel szemben etetik a jónépet:"párolási adalékanyag, tápiókakeményítő, sertésfehérje, ízfokozó, étkezési só, antioxidáns, nitrites pácsókeverék, étkezési só, tartósítószer".