Ilyen beleharapni a nyárba: a zöldborsós-juhtúrós bagett ízére 20 év múlva is emlékezni fogsz

Milyen érzés lehet beleharapni a nyárba? A tökéletes reggelihez vagy könnyed vacsorához szinte csak friss zöldborsóra, juhtúróra és egy friss, ropogós bagettre lesz szükséged.

Beköszöntött a nyári forróság. Érnek a finomabbnál finomabb, ténylegesen napérlelte zöldségek és gyümölcsök, a kánikulában pedig nem is vágyunk nehéz ételekre, az idő rövidsége miatt szeretnénk a primőr termékek ízeit élvezni addig, ameddig csak lehet.

Az egészben grillezett zöldborsós-juhtúrós bagett receptjét itt találod!

A koranyári napok egyik abszolút kedvence a zöldborsó. Ez az itthon is megtermő superfood megannyi jótékony hatással bír: rengeteg fehérjét és esszenciális aminosavakat tartalmaz, rostokban és magnéziumban gazdag, mangán, vas, foszfor, C-; K- és A-vitamin is található a kis szemekben. A zöldborsó az a zöldség, amelynek nemcsak gömbölyű szemeit, de a héját is érdemes kipróbálni. Bár gyerekkorából mindenki tisztán emlékszik rá, hogyan választotta szét a borsót a héjától, utóbbit sem szabadna rögtön a kukába száműzni, a héj ugyanis magában és hőkezelve, friss fűszerekkel ízesítve is mennyei ételként tud szolgálni.

A következő recept reggelire, uzsonnára de akár ebédre is mennyei, laktató és frissítő fogás tud lenni, ráadásul csak néhány alapanyag szükséges hozzá: 2 szelet kenyér (vastag, vagy bagett felezve), 60 g cukorborsó (1 maréknyi vagy zöldborsó borsóhüvellyel együtt), zöldfűszer ízlés szerint (friss, 1 maréknyi (menta, bazsalikom, snidling)), 40 g ricotta (vagy juhtúró), 1 evőkanál olívaolaj, 0.5 citromból nyert citromlé, só és bors ízlés szerint.

Az egészben grillezett zöldborsós-juhtúrós bagett receptjét itt találod!

A sütőt előmelegítjük grillfokozatra, nagyjából 200°C-ra. Az egészben, héjastul grillezett zöldborsó elkészítéséhez alaposan mossuk meg egyben a zöldborsónkat, borsóhüvellyel együtt.

Csepegtessük le, tegyünk a tepsink aljára alufóliát, tegyük rá az egész zöldborsóinkat, forgassuk meg olívaolajon, locsoljuk meg egy fél citrom levével. Mehet a sütőbe, majd 6-10 percig grillezzük. Akkor fogyasztható, amikor a borsóhéján apró, barnás sütési pöttyök mutatkoznak.

A kenyérszeleteket pirítsuk meg tetszőlegesen, kenjük meg mindkét szeletet ricottával vagy enyhén sós juhtúróval, tegyük rá a friss és alaposan megmosott, megszárított fűszernövényeinket (mentalevél, bazsalikomlevél vagy metélőhagyma), az egészben grillezett zöldborsót, sózzuk, borsozzuk, csepegtessünk rá még pár csepp citromot.

Amennyire egyszerű, annyira ízletes és laktató is. Bár a ricotta és a juhtúró miatt azt hinnénk, nehéz fogásról van szó, a friss fűszerek, a borsó és a citrom egyszerre lesznek üdítő és "könnyítő" elemei ennek a különleges kenyérnek.

Az egészben grillezett zöldborsós-juhtúrós bagett receptjét itt találod!

Az egészben grillezett zöldborsós-juhtúrós bagett teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Ha még többet olvasnál a HÚSBAVÁGÓ kampányunkról, nézd meg főszerkesztőnk levelét, vagy kövesd a Nosaltyt itt, a FacebookonInstagramonYouTube-on vagy a Viberen a húsmentes hét kapcsolódó tartalmaiért!


Ezeket a fogásokat is próbáld ki a húsmentes héten:

Képek és recept: Hering András

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...