Gazdagodjunk lencsével!

Ha számba vesszük a különböző mondásokat és hiedelmeket, melyek a szerencsehozó étkekről szólnak, akkor a lencse biztosan az elsők között fog szerepelni.

Lencsét az év első napján

Ha az év első napján lencsét eszünk, a mondás szerint annyi pénzünk lesz, ahány szem lencsét ettünk. Hogy ez valóban igaz-e, nem tudom, de a mi családunk mindig eszik lencsét az újév első napján, sőt, én tulajdonképpen falni szoktam, annyira imádom. Lényegesen még nem változott meg az anyagi helyzetünk, de csődbe sem mentünk. Ha azonban valóban bőséget és gazdagságot hoznának a szemes zöldségek, mint a bab, borsó és lencse, Indiában nem lenne ekkora szegénység, és én is rég a milliomosok gondtalan életét élném.

Lencseleves gyerekeknek recept

Külön gyerek-lencse

A gyerekeknek külön főzöm a lencsét, mivel kevésbé szeretik a füstölt húsok ízét és cupákos részek látványát, és a citromos-mustáros savanykás ízvilág sem a tartozik a kedvenceik közé. Ezt nehezen tudom megérteni, mert én már ideje korán imádtam a lencsefőzeléket, nagymamám pedig nem spórolt ki belőle semmi földi jót. Szerintem csak idő kérdése, és a mi gyerekeink is megkedvelik. Szépen lassan, évről-évre ízesebben teszem eléjük ezt a finomságot – reményeim szerint előbb-utóbb észre sem fogják venni, hogy ugyanabból a tálból merítünk mindannyian.

Töltött káposzta gazdagon Grétitől recept

Malac túrta szerencse

A másik nagyon fontos teendő az újévben a malachusi-fogyasztás. Hogy miért éppen malac? Mert ez a kis állat tekintélyes orrával előre túr a földben, tehát kikaparja a szerencsénket. Ekkor semmiképpen ne együnk halat, vele elúszna a szerencsénk, a csirke is meggondolandó, hiszen ő elkaparja a “szerencsecsillagunkat”, a vadak meg elfutnak vele, hiszen szabad állatok. Figyelem! Ugyanezek a szabályok fordítva érvényesek december 31-re, tehát az év utolsó napjára: ekkor a csirke, a hal és a vad engedélyezett, mivel elkaparják, elúsztatják, elviszik az óévet és a malac meg lencse a mellőzött fogások.

Sertéshúst ritkán vásárolok, malacot pedig egyáltalán nem, de ilyenkor, a töltött káposzta szezonjában darált hús formájában biztosan szerzek be egy kisebb adagot - ezzel készítem részben az újévi káposzta töltelékét és az egybesült fasírtotis. Az év más időszakában inkább pulykát vagy marhahúst használok, de újév alkalmával mindent megteszek a szerencsénk érdekében.

Jövő héten fogszabályzós kajákkal ismerkedünk - kiderül, mit jó enni, és mi az, ami kevésbé élvezhető dróthálós fogakkal. Addig is nézzünk utána, hogyan lesz még szebb, jobb és szerencsésebb a jövő évünk! BUÉK!

Gréti

A dekorációt köszönjük aButlers-nek! A helyszínt aLecsó Főzőiskolabiztosította.

További újévi recepteket itt találsz

Címlapról ajánljuk

„Igaz a mondás, hogy mire a kezüket a kilincsre teszik,...

Májusban nyílt egy hely Szentendrén, ahol új életre kel a paradicsomos káposzta, a tejbegrízt elégedett sóhajok kísérik, és ahol az is barátságot köt a zöldborsófőzelékkel, aki valaha súlyos menzai traumákat szenvedett el. Szászfai Brigitta és Póti Bence, bár nem a vendéglátás felől érkeztek, pontosan tudták, hogy olyan helyet szeretnének nyitni, ahol barátságos a hangulat, ahol nem kell feszengeni, van kraft-IPA csapon, és valami ütős meglepetés a tányéron. Ez lett a Teyföl, amit a nyitás óta egyre lelkesebben látogatnak a vendégek. Indulásról, elvárásokról, csapatszellemről beszélgettünk, a mumussá vált “újragondolt” jelzőt pedig az étterem séfje, Kulcsár Alex segített helyretenni.

Kormos Lili

További cikkek

7 kiváló hazai étterem eldugott településeken

Falusi fine dining, vidéki gourmet – ilyen és hasonló hívószavakkal vonzzák be vendégeiket az ország messzi kistelepülésein is olyan éttermek, amelyek kiemelkedően igényes és előremutató konyhát visznek. A műfaj koronázatlan királyai persze egyértelműen a Dudás-testvérek: ők anno az Anyukám Mondtával feltették Encset a gasztrotérképre, az első között megmutatva, hogy egy eldugott kis községben vagy kisvárosban is lehet éttermi sikersztorit csinálni.