7 gasztroajándék és -élmény, aminek minden ínyenc szeretted örülne karácsonykor

Adni jobb, mint kapni, de mikor ott áll az ember karácsony előtt nem sokkal, és azon töri a fejét, mivel ajándékozza meg szeretteit, akkor a jó érzések helyét könnyen átveheti a kétségbeesés. Jöjjön most hét ötlet, amivel a feketeöves gasztrorajongók körében is sikerünk lehet, de azoknak is örömet okozhatunk, akik inkább élményre, mint tárgyi ajándékra vágynak. Külön figyeljen mindenki, aki nem szereti az ünnepek előtti tülekedést, ezek az ajándékok ugyanis szinte kivétel nélkül megrendelhetőek otthonról is.

Süss a legjobbal! – Sütiworkshop Ötvös Zsuzsannával  

Aki csak egyszer is kóstolta Ötvös Zsuzsanna sütijeit, az sem az élményt, sem a nevét nem fogja soha elfelejteni. Szakácskönyveiből némi rutinnal már otthon is elkészíthetünk néhány kivételes finomságot, az általa tartott workshopokon pedig személyesen tőle tanulhatjuk meg, mi a különleges, de mégsem túlbonyolított desszertek titka. Ha van a családban, a baráti körben olyan, aki szeret sütni, és szívesen lesne el néhány fogást egy igazi profitól, akkor a legjobb karácsonyi ajándék egy utalvány valamelyik év eleji Ötvös Zsuzsanna-workshopra.

A január 26-i Téli ízek és a február 16-i Vegán desszertek alkalomra is lehet még jelentkezni!  

Ötvös Zsuzsanna könyve mellett mosolyog
Ötvös Zsuzsanna / forrás

Workshop Ötvös Zsuzsannával 

További információk és voucher vásárlás: Letenovics – Nagy Anett // atelier.anett@gmail.com   

Kedves finomságok a Szender Kertből 

Különleges lekvár, házi pástétom, kézműves szörp, fűszerkeverékek, teák - csak néhány a legnépszerűbb gasztroajándékok közül, amikkel tényleg nem lehet hibázni. Egyrészt fantasztikusan finomak, másrészt, aki kapja, annak garantáltan eszébe jutunk, amikor megkóstolja őket. Ennél még jobb, ha az ajándékunk egy olyan kedves családi vállalkozást is támogat, mint amilyen az ebesi Szender Kert. Szendrei Bence és Szendrei Eszter karácsonyra olyan csomagokat állítottak össze, melyekbe az általuk termesztett alapanyagokból készült szörpök és lekvárok kerültek, de a webshopjukban különböző értékű ajándékutalványokat is lehet találni, ha valaki inkább személyesen látogatna el hozzájuk. A rendeléseket online lehet leadni, a megjegyzés rovatban pedig azt tüntethetjük fel, hogy mikor és hogyan szeretnénk átvenni a csomagunkat: Ebesen, a Szender Kertben péntekenként 17.00 – 19.00 között van rá lehetőség (december 20-án van az utolsó alkalom), kiszállítást pedig szombat délelőttre lehet kérni.  

Szender Kert / forrás

Szender Kert ajándékcsomag 

Webshop: https://szenderkert.hu/termekkategoria/karacsony/  

Éttermi élmény ajándékba  

Éttermi ajándékutalványt adni karácsonyra sok szempontból jó ötlet, de a legjobb benne az, hogy ezzel egyúttal közösen eltöltött időt is adunk a másiknak. A lehetőségek száma végtelen, vidéki és budapesti éttermek egyaránt kínálnak ilyen opciót, nekünk már csak azt kell eldönteni, hova vigyük a szeretteinket: olyanba, amit biztos fognak szeretni, amilyet még nem próbáltak, vagy ami a mi szívünknek kedves, és szeretnénk, ha ők is kipróbálnák. Aki családias és egyszer s mind különleges élményre vágyik, annak szeretettel ajánljuk a Teyfölt Szentendrén: a weboldalukon nemcsak az ajándékutalványt lehet megrendelni, de azt is beállíthatjuk, hogy milyen értékben vásárolnánk. Aki Michelin-csillagos vacsorát adna ajándékba, annak elegendő a SALT Budapest vagy például az Essencia oldalára kattintani.   

SALT Budapest / forrás

Teyföl Szentendre: https://www.teyfol.hu/product-page/aj%C3%A1nd%C3%A9kutalv%C3%A1ny 

SALT Budapest: https://saltbudapest.com/hu/ajandekkartyak/ 

Essencia Restaurant: https://essenciarestaurant.hu/ajandekutalvany/ 

A csokoládé szerelmeseinek csak a Rózsavölgyiből  

Nagy szerencse, hogy a csokinak nincs szezonja, télen-nyáron egyformán jólesik, és bármit állítsanak is azok a barátaim, akik állítólag nem édesszájúak, azért én még nem nagyon találkoztam olyannal, aki szomorú lett volna egy (két) tábla finom csokoládétól. Úgyhogy, ha tudjuk, hogy van olyan a megajándékozandók listáján, akinek Gombóc Artúrhoz hasonlóan mindegy, hogy kerek-szögletes, töltött-töltetlen, csak finom legyen, akkor jobb, ha máris a Rózsavölgyi Csokoládé felé vesszük az irányt. A csokimanufaktúra weboldalán a teljes kínálatból válogathatunk, így személyes kedvencem, a mandarinos is rendelhető, de van külön karácsonyi szortiment is, aminek egyik különlegessége a Karácsony az űrben nevet viselő finomság. A kis asztronautákkal díszített dobozban hat darab csokoládébolygót találunk, mindegyiket hétszer öntötték ét és fehér rétegekkel. Ne habozzunk válogatni, csak fontos, hogy miután magunkat megleptük valami igazán finommal, az ajándékról se feledkezzünk meg.  

Rózsavölgyi / forrás

Rózsavölgyi Csokoládé: https://www.rozsavolgyi.com/hu/csokolade/9/karacsony 

Finom ételek és mesés tájak Umbriában 

Új helyeket, új ételeket felfedezni, megismerni egy országot a gasztronómiáján keresztül óriási élmény, mert minden olyan utazás emlékezetes marad, amihez ízeket is tudunk társítani. Péterfy-Novák Éva és Péterfy-Novák Gergely írók már hosszú ideje Umbriában élnek, januárban pedig gasztrohétvégére várják azokat, akiket nemcsak az olasz táj, de az olasz gasztronómia is érdekel. Január 17-20. illetve január 24-27. közötti turnusok vannak, a Péterfy-Novák házaspár által szervezett kulturális és gasztronómiai programokkal. Éttermi látogatások, vezetett túrák helyi borászatokban és nagyszerű hangulat: aligha van olyan, aki ilyen ajándéknak nem örülne. Az esemény részleteiről külön weboldal tájékoztat, regisztrálni is itt lehet.  

Novák Éva és Péterfy-Novák Gergely / forrás

Umbriai gasztrotúra: https://myumbria.tours/gasztrohetvege/ 

Gasztronómia és színház Klem Viktorral 

A konyhában, az asztal körül minden fontos esemény összesűrűsödik, nem véletlen, hogy a nagy történetek nagy drámai csúcspontjai is sokszor az asztal köré szerveződnek. Klem Viktor különleges, humoros és személyes történeteket egymásba vegyítő színházi estje a Sztorik a konyhából, mely Dragomán György gasztronovelláira alapoz – az ő írásain túl viszont a kortárs magyar irodalom javából válogatták az előadás anyagát. Jövő februárban a De la Motte-Beer palotában (Budapest, Dísz tér 15.) 19.00-tól láthatjuk ismét az előadást, amire online egy szemvillanás alatt lehet jegyet venni. Érdemes nem sokáig halogatni a döntést, mert a jegyek gyorsan fogynak. Aki most lemarad, vagy később nézné meg, az Klem Viktor Facebook-oldalán tájékozódhat a legújabb dátumokról.  

Klem Viktor / forrás

Sztorik a konyhából – lakásszínházi előadás: Jegyvásárlás 

Fermentálást a fa alá 

Én személy szerint nagyon hiszek a saját magunk által készített ajándékokban, és engem például egy-egy üveg házi savanyúsággal is le lehet venni a lábamról, de tudom, hogy vannak olyan lelkes fermentálók, akik előbb a készítés rejtelmeiben szeretnének elmerülni, és csak aztán a fogyasztáséban. Nekik lehet tökéletes ajándék Beh Mariann zöldségfermentáló workshopja a kecskeméti Bazsalikomos Kert & Pékségben. A 87%-ban ehető kerttel körbevett pékség, ahogy Mariannék fogalmaznak, nemcsak a finom pékárunak, jó kávénak és a Mariann által készített teáknak ad otthont, de különböző rendkívül izgalmas programoknak is, amikről a pékség weboldalán tájékozódhatunk.    

Bazsalikomos Kert workshop / forrás

Bazsalikomos Kert és pékség: https://www.bazsalikomoskert.hu/ 

Címlapkép: Ötvös Zsuzsi / forrás

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További ünnepi és hangolódós konyhai ötletekért kattints ide:

Legújabb receptek

Olasz rózsafánk

Ezek a kis „virágok” nagyon egyszerű és gyors tésztával készülnek, melynek a pikantériáját a citromhéj adja. Gyors olajban sütés után porcukorral meghintve, mézzel vagy meleg ...

Vegán pad thai

A pad thai egy igazi finomság, amit igazából a szósz tesz nagyon ízletessé. Az hogy hús, tofu vagy zöldségek kerülnek hozzá, azt ízlés szerint el lehet dönteni. Mi most egy vegán pad ...

Növényi vaj

Egy tejfehérje érzékeny vagy vegán sokszor álmodozik a vajról. Akár pirítóson, akár főzéshez vagy sütéshez elengedhetetlen. Ha most mással próbálkoznál, mint a bolti margarin, akkor ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezt neked is tudnod kell, ha szereted a banánt: fontos...

Már érvénybe lépett az Európai Unió új szabályozása, ami egy kis megnyugvást jelent majd a vásárlók számára. Arról már korábban is írtunk, hogy kötelező megjelölni a gyümölcsök származási helyét, de a banánnal kapcsolatban további információkat kell feltüntetni a címkén.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...