Fűszernövényeink hasznosabbak lehetnek, mint gondolnád! - és az Amazonas is a nappalidba költözik

Pratik Ghosh olyan víztisztító-rendszert kísérletezett ki, amelyben szobanövényeink is szerepet kaphatnak. De hogyan? 

Patrik Ghosh, a Royal College of Art hallgatója szokatlan és nagyon szép víztisztító-rendszert tervezett. A Drop by Drop a fűszernövények segítségével a mosogatás, fürdés során keletkezett szürkevizet képes ihatóvá varázsolni. A szürkevíz szóösszetétel a nem menthetetlenül szennyezett, de emberi fogyasztásra már éppen alkalmatlan vizet jelöli.

A szerkezet úgy működik, hogy az üvegbúra alatt lévő növények felszívják a rendszerbe juttatott szürkevizet, amely a leveleken keresztül - immár megtisztulva - elpárolog. A búra felfogja a mini esőerdő páráját, amely cseppekbe gyűlve egy edénybe csöpög.

A párolgást gyorsíthatja, ha a levegőt kiszivattyúzásával kontrolláljuk a búra alatti nyomást. Mivel a vizet maguk a növények szűrik meg, mérgező fajtákkal nem szabad kísérletezni.

Ghosh a Dezeen magazinnak elmondta, egy kicsike esőerdőt tervezett, egy komplett bioszférát, amelyben a fényt, a páratartalmat, a hőmérsékletet, a nyomást és a szelet is mi szabályozhatjuk.

A Drop by Drop tervezője egy szándékosan látványos és szép szerkezetet akart létrehozni, olyat, ami sokkal jobban mutat a nappaliban, mint a konyhában. Ghosh szerint azonban nem csak az esztétikumból fakad a projekt vonzereje.

Az, hogy egy élő, lélegző rendszer kap helyet a kedvenc kanapénk mellett, nagyon vonzó tud lenni.

A designer abban bízik, az egyelőre lassú folyamatot fel lehet majd gyorsítani, és a jövőben akár a már megvalósult, kis méretű prototípushoz hasonló szerkezetek boríthatják a brit házak kihasználatlan tetőzetét. Így 12 óra alatt akár 160 liter víz is megtisztulhat.

A jövő üvegházakkal díszített épületének fantáziarajza

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Ez az Instagram-profil csak azért jött létre, hogy megmutassa, mit jelentett a Simpson családnak a food porn

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...