Friss kutatási eredmények: ez lehet a hosszú és boldog élet titka

A boldogság titkát már Szókratész is kutatta, de a tudomány most végre megadhatja nekünk a választ. Kutatások szerint ez lehet a boldogság kulcsa!

A Harvard Egyetem kutatócsapatának 80 éven keresztül tartó vizsgálata azt mutatja, hogy az, ami hosszú távon boldoggá tesz minket, nem köthető sem a pénzhez, sem a társadalmi ranglétrán betöltött pozíciónkhoz. A megfejtés ennél sokkal egyszerűbb és prózaibb.

A Harvard tanulmánya 1938-ban kezdődött, amikor egy kutatócsoport 268 másodéves egyetemista fiú életét és egészségi állapotát követte nyomon. Érdekesség, hogy a megfigyelt diákok között volt a Washington Post jövőbeni szerkesztője, Ben Bradlee és a későbbi amerikai elnök, John F. Kennedy is.

Idővel a megfigyelések kiterjedtek 456 bostoni bentlakó egyetemista feleségére is, valamint a diákok közel 1300 gyerekére is, akik ma már az 50-es ,60-as éveikben járnak. A gyereket azért vonták be a kutatásba, hogy feltárják, milyen módon befolyásolják az életünk korai szakaszában szerzett tapasztalatok egészségünk alakulását a későbbiekben.

A vizsgálat során interjúkkal, kérdőívekkel és orvosi vizsgálatokkal követték nyomon a résztvevők egészségi állapotát és életüket, beleértve a karrierjük, valamint kapcsolataik során szerzett kudarcaikat és sikereiket egyaránt. A tanulmány korai fázisában a tudósok még az anyajegyekről, a homlok ívéről és a kézírásról is adatokat gyűjtöttek. Később, amikor a technológia már lehetővé tette, a csapat DNS-teszteket és MRI-vizsgálatokat is végzett, hogy pontosabb képet fessen az egyes résztvevők egészségi állapotáról.

Mi tesz minket boldoggá?

80 év után a tanulmány megállapította, hogy a jólét, a genetika, a társadalmi osztály és az IQ nem olyan lényeges a hosszú élet és a boldogság szempontjából, mint a barátainkkal, családunkkal és a közösséggel fennálló kapcsolataink. Ez az eredmény valószínűleg sokkolta volna a vizsgálatokat 80 éve elindító kutatókat.

Amikor a kutatás elkezdődött, senki sem törődött az empátiával vagy a ragaszkodással - mondja George Vaillant pszichiáter, aki 1972 és 2004 között vezette a kutatást. Szerinte: "Az egészséges öregedés kulcsa a kapcsolatok, a kapcsolatok és a kapcsolatok!"

Robert Waldinger, a kutatás másik vezetője és a Harvard Medical School pszichiátriai tanszékének professzora elmondta, hogy a kutatások során érdekes következtetésre jutottak. Azok az emberek, akik 50 éves koruk körül elégedettek voltak társas kapcsolataik minőségével, 80 évesen olyan egészségnek örvendtek, amit a kiegyensúlyozott kapcsolatokkal nem rendelkezők nem mondhattak el magukról.

A kutatás alapján megállapítható tehát, hogy a kapcsolatok rendkívül fontosak az egészséges életmód mellett: az 50 éveseknél tapasztalható kapcsolati elégedettség 80 éves korban jobb fizikai állapotot és koleszterinszintet eredményezett, mint a társas kötődéseiket elhanyagolók esetében.

Fontos, hogy testünkre és egészségünkre odafigyeljünk, azonban a kutatás alapján kijelenthetjük, hogy a kapcsolatokra való törekvés az öngondoskodás egy formája is. És a legjobb tanács, amit a kutatást követően adható:

Vigyázz a testedre úgy, mintha 100 éven át szükséged lenne rád, mert lehet, hogy megéred azt a kort!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek