Friss kontra konzerv

Látott már bárki bébikukoricát vagy bébirépát a piacon? Vagy ezek tényleg csakis a konzervdobozban születnek?

Mi főként a friss árut preferáljuk, így a mérlegünk az egyik oldalra dőlne, ha… és igen, itt van az a kis szócska, a HA. Ha meg lehetne vásárolni ezeket a csöppségeket frissen is. De ez olyan ritka, mint a fehér holló, így jobb híján jöhetnek a konzervek és befőttek.

Nem kell túl drámázni, nem fogunk belehalni, ha egyszer-egyszer tartósított élelmiszert vásárolunk. Utána jártunk, miért is teszik ezt a zöldségekkel, és rájöttünk, ez így jó, hiszen a zsenge kukoricának – habár édes – nincs még olyan jellegzetes íze, mint nagy testvérének. Az ecetes lé – amiben ázik – adja meg azt a kellemes ízt, amit annyira kedvelünk.

A legjobb nyári savanyúságok >>

Sokan azt hiszik a bébikukoricáról, hogy ez egy különleges fajta, pedig semmi különleges nincs benne, mindössze annyi, hogy – bár elég morbidul hangzik – nem hagyják felnőni. Ez a sorsa! Sajnos, minél nagyobbra nő, annál kevesebb a cukortartalma, így annál kevésbé lesz édes.

Miután 5–8 centiméteresen leszedik, egy napig sós vízben hagyják állni, majd lemossák, lecsepegtetik, 5–6 percig főzik, üvegbe vagy konzerves dobozba teszik, és végül ráöntik az ecetes vizet.

Savanyúság télire >>

Főként az ázsiai konyha használja előszeretettel, levesekhez, wok-ételekhez, tésztákhoz és rizsekhez, de azért mi magyarok sem vetjük meg a savanyított változatát, egy jó kis sült húshoz.

Felhasználhatjuk egyébként köretnek, savanyúságnak, beletehetjük salátákba, de magában fogyasztva is remek választás egy forró nyári napon, sőt akár grillezhetjük is. Ha valaki még mindig idegenkedik a konzerv változattól, érdemes ültetni belőle egy talpalatnyi zöld területen, és ha elérte a kellő méretet, már szüretelhetjük is a saját bébi zöldségeinket.

Így készülj a befőzésre! >>

A bébirépa a sárgarépa egy más, jóval édesebb fajtája. Ez a gyökérzöldség nem nő nagyobbra 5–8 centinél, azonban legalább annyi karotin, B-, C- és K-vitamin van benne, mint nagy testvérében. Felhasználható salátákhoz, levesekhez, főzelékekhez, köretekhez.. Hasonló pici répát vásárolhatunk a piacon, de nem teljesen azt, amit az imént említettünk. (Amit ott kapunk, annak kissé más az íze és formája.) Egy próbát minden esetre tehetünk vele.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatjátok! >>

Hozzászólások (1)

witch

Amerikaban egy termelo azt a story-t mondta a bebirepahoz, hogy a girbe-gurba repakat probaltak eladni es azert faragtak "bebiket" belole. Amiert oriasi sikere volt, most mar nem gyozik a "szobraszkodast", hogy eleget tegyenek a keresletnek.

Timancs

Hát ezt simán el tudom képzelni! Az emberek nagyon szeretnek flancolni! Semmi nem jó úgy, ahogy van! Borsmustár sem kellett senkinek, amig el nem kezdték rukkolának hívni! :-)

Címlapról ajánljuk

További cikkek