Friss: Emiatt hagyja ott tízből hat ember a vendéglátást itthon – kitaláljátok?

Mennyire vonzó ma a vendéglátásban dolgozni? Egy friss felmérésből kiderült, miért váltanak munkahelyet a vendéglátásban dolgozók. 

A vendéglátásban dolgozókat kérdezte a vendeglatosmunkak.hu portál, rengeteg tanulságos válasz született, a felmérés legnagyobb következtetése, hogy itthon tízből legalább hat ember az alacsony fizetés miatt hagyja el vendéglátós munkáját.

Több mint négyezer ember töltötte ki az online kérdőívet, a legtöbb válaszadó felszolgálóként, szakácsként, pultosként, vendéglátóipari vezetőként, konyhai kisegítőként, esetleg cukrászként dolgozik. 37%-ukéttermi, 62 %-uk pedig szállodai vendéglátásban dolgozik, a legtöbben Budapesten (2905 fő) vagy vonzáskörzetében (523 fő), de sokan vállalnak munkát a Nyugat-Dunántúlon, Dél-Alföldön vagy észak-magyarországi területeken. Érdekes módon sokan kezdők a szakmában, a kitöltők 33%-a 1-5 éve dolgozik a vendéglátásban.

A legfontosabb tanulság, hogy a válaszadók nem maradnak hűségesek a munkahelyükhöz, csak 13%-uk nem váltott munkahelyet az elmúlt öt évben, 30%-uk pedig akár három-négy alkalommal is megtette ugyanezt ennyi időn belül.

A következő okok vezettek a megkérdezettek között a váltáshoz:

  • alacsony fizetés (34,5%)
  • rossz munkahelyi vezetőség (21,3%)
  • rossz munkahelyi légkör (12,9%)
  • kedvezőtlen munkakörülmények (12,3%)
  • kedvezőtlen pozíció (7,1%)
  • munkatársak szakképzetlensége (6,9%)
  • jobb lehetőséget kapott a szakmában (5%)

További érdekesség, hogy a kérdőívet kitöltők 68 %-a ezek ellenére sem tervezi elhagyni a vendéglátói pályát, míg 32 %-a már elgondolkozott ezen.

Kevés az újító, vállalkozó szellem, mert a túlnyomó többség alkalmazottként képzeli el jövőjét, és nem gondolkodik saját vállalkozás indításában.

Ezeket olvastad már?

via vendeglatosmunkak.hu

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!