Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

NÉBIH: Ez az oka annak, ha az étteremben hemzsegnek a bogarak - a hatóság válaszol

Mi lehet kiábrándítóbb, mint amikor a kedvenc pékségünkről kiderül, hogy hemzseg a bogaraktól? Hogy történhet ez meg egyáltalán, és mit tegyünk, ha ilyet látunk? 

Hogy fordulhat elő, hogy rendezettnek, tisztának tűnő vendéglőkben, hipermarketekben bogarakat látunk a földön rohangálni? Utánakérdeztünk a NÉBIH-nél (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság), hogy mik az okok, és mit tehetünk vásárlóként. 

Talán az egyik legkellemetlenebb élmény, amikor olyan étteremben kötünk ki, ahol rovarokkal találkozunk. Az első reakciónk természetesen az undor, és hogy azonnal szólni akarunk az étteremvezetőnek, valamint visszakérni a kifizetett étel, ital árát. 

Először is, mi lehet az oka annak, ha rovarszennyezett étteremmel, bolttal vagy étellel találkozunk? 

A NÉBIH szerint: több tényező is vezethet a rovar- és rágcsálószennyezettség illetve -fertőzöttség kialakulásához egy élelmiszert kezelő létesítményben. Ilyenek például: a nem megfelelő kialakítás és a nem megfelelő műszaki állapot. Gondot kell fordítani a nyitható ablakok és ajtók rovarhálóval ellátására, a rovarhálók rendszeres tisztítására. A rovarháló hiánya, szakadozottsága lehetővé teszi a rovarok, rágcsálók bejutását az élelmiszerek kezelésével, forgalmazásával foglalkozó létesítményekbe.

Másik nyomós ok a takarítatlanság.

Az élelmiszer, az élelmiszerhulladék vagy a szemét kiváló rovar- és rágcsálóeledel. A padozaton lévő morzsák, kiömlött ételek gyors feltakarítása akadályozhatja a rovarok és rágcsálók megtelepedését.

A harmadik ok, hogy a létesítményekbe az alapanyagokkal együtt bármilyen rovar vagy rágcsáló könnyedén bejuthat, ezért ennek ellenálló csomagolást kell alkalmazni, rendszeresen takarítani és átforgatni a raktárkészletet. 

Negyedik okként jelölte meg a hatóság, hogy a létesítményeknek kötelező rovar- és rágcsálóirtást végeztetniük szakemberrel, ártalom esetén pedig a környezetre is kiterjedő irtást kell végeztetni. 

Nem árt tehát jó alaposan körbenézni, mielőtt bizalommal beülünk egy étterembe!

Az is érdekelt minket, hogy egy-egy bogár megjelenése lehet-e elszigetelt eset, vagy az már komolyabb problémát jelez. 

A rovar- és rágcsáló szennyezettség komoly problémát jelez. Az egyszeri behurcolás kisebb mértékű, még könnyen irtható szennyeződéshez vezet, a már megtelepedett, elszaporodott kártevők kiirtása komoly szakmai feladat. Az irtásnak – a megtelepedett rovarok-, rágcsálók életmódjának ismeretében – a környezetre is kiterjesztettnek, szakszerűnek kell lennie.

És persze a legfontosabb kérdés: vásárlóként, vendégként mit tegyünk, ha bogarakkal találkozunk a kedvenc boltunkban vagy éttermünkben?

A rovarok és rágcsálók által károsított étel emberi fogyasztásra alkalmatlannak minősül, az ilyen alapanyagok nem használhatók fel ételkészítésre.

Ha valaki szennyezett-, fertőzött élelmiszert kezelő-, forgalmazó létesítményről értesül, akkor kérjük, jelezze vagy a területileg illetékes járási hivatal élelmiszer-biztonsági osztályának, vagy a Nébih ingyenesen hívható zöld számán (06-80/263-244).

Ezeket is olvasd el: 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!