Öten a szerkesztőségből úgy döntöttünk, hogy 3 hétig nem rendelünk ételt, hanem egymásra főzünk. Végül csak 2 hét lett belőle, de így is az egyik legjobb kihívásunk volt.
Kezdjük egy bejelentéssel: már nem kell sokat várni, és új helyről jelentkezik a Nosalty csapata. Úgy gondoltam, hogy a régi irodát egy kihívással búcsúztathatnánk, és mi sem lehetne jobb annál, hogy egymásnak főzünk, és ez alatt az idő alatt nem rendelünk ételt. Össze is toboroztam Gréti, Jucus, Stefi és Anna kolléganőimet, akik habozás nélkül vágtak bele a dologba. Mindannyian szoktak ételt rendelni, de gyakran főznek is, általában magukra és a párjukra, Jucus és Gréti a gyerekeikre is.
A kihívást három hetesre terveztem, de ahogy az általában lenni szokott, az élet közbeszólt: előbb beköltözhetünk az új irodába. Ezért végül két hét alatt teljesítettük a kihívást:
az első héten olyan Nosalty-s recepteket készítettünk el egymásnak, amit már régóta szerettünk volna kipróbálni, de eddig nem jött össze
a második héten a kedvenceinket főztük egymásnak
Az elején megbeszéltük, hogy mindenki maximum 5000 forintos keretből próbálja meg elkészíteni a fogást, amit majd mások elé tálal. Hétfőtől péntekig mindenki egyszer került sorra, de akkora adagokat főztünk, hogy még jó pár kolléga tudta élvezni az ételeket. Az ebédet hol otthon, hol az iroda konyhájában készítettük el. Szinte mindegyikünk arra jutott, hogy gazdaságosabb és élvezetesebb is volt így főzni az ételt.
Összegyűjtöttem, ki mit főzött, és milyen élményekkel lett gazdagabb a kihívásnak köszönhetően:
Gréti
„Eszméletlen jó volt, hogy nem kellett minden nap azon törnöm a fejem, mit ebédeljek. Otthonról sem cipeltem be a műanyag ételhordókat. Heti egy ötletelés és főzés sokkal jobb, mint naponta fél órát azzal tölteni, hogy:
kitaláljuk, honnan rendelünk,
kiválasszuk, mit kérünk az adott étteremből,
aztán arra várni, hogy végre mindenki megrendelje a saját ebédjét
legvégül azért remegni, hogy ne késsen egy órát a kiszállítás.
Mindig melegen, frissen és szépen tálaltuk egymásnak az ételt. Jól esett adni és kapni egyaránt. Izgalommal töltött el, ki-mivel lep meg, és minden alkalommal finomat ettünk. Ráadásul, nem szennyeztük a környezetet a sok műanyag csomagolóanyaggal!”
Gréti az első hétenKäsespätzle-t készített, azaz osztrák sajtos nokedlit. Az étel 15 tojásból készült, tömérdek mennyiségű sajttal és pirított hagymával. Kajakómába estünk tőle!
A második héten sült csirkecomb volt a menü, illetve egy kis rakott padlizsán, amit olaszosan fűszerezett, és akárcsak a nokedlit, rengeteg sajttal szórt meg.
Olyan volt, mint gyerekkoromban, mikor kérdeztük a szüleimet, hogy „Mi lesz ma az ebéd?”„Nekem az volt a legjobb, hogy bár normális helyekről is rendelünk, sokkal finomabb volt a frissen készült étel. Imádtam a meglepetést, nem kellett kitalálnom, sem gondolkoznom, sem a rendelést összevárni. Mindig nagyon finom kaja volt. 100%-ban biztos vagyok benne, hogy olcsóbban jött így ki az étel, mint rendelésnél.Ha rajtam volt a sor, akkor az persze kicsit macerásan jött ki, de emögött azért az is állt, hogy a két ételből egyik extrább volt. A bolognait meg tudtam csinálni előző nap, otthon is.
Jucus az első héten kókusztejes-curry-s húsgolyókat készített, amit temérdeknyi zöldséggel tett még finomabbá:
„Mivel nagyon szeretem a hasamat, és főzni is imádok, nekem nagy élmény volt ez a kihívás. Finom ételeket kóstoltunk, nem utolsó sorban nagy gonddal, odafigyeléssel, jó alapanyagokból elkészítve. A közös ebédek hangulata hihetetlenül családias volt. Lényegesen jobban estek ezek a fogások és a nagy, közös kajálások, mint a méregdrágán megrendelt, egyedül elmajszolt langyos rántott szelet. A főzésre, bevásárolásra rá kellett szánni az időt - és a pénzt -, de nekem anyagilag is megérte a két hét. Egy komoly veszteség ért: sikerült 1,5 kiló romlott csirkemellet vásárolnom. Másnap lencsét ettek a kedves kollégák...”
Akkor nézzük is Anna koreai lencséjét, amit újhagymával és tojással dobott fel:
„Nekem pénzügyileg nem érte meg rátok főzni, mert én nagyon keveset költök egy nap az ebédemre és nagyon ritkán rendelek, de azért vállaltam be a dolgot, mert szeretek főzni, szeretek gyakorolni és szeretek adni. Így bár nekem sokba került a két ebéd, de nagyon élveztem, hogy minden nap ettem meleg ételt és nagyon nagyon finomakat főztetek!
Amikor rendelünk valahonnan, akkor sokszor van az, hogy nem érkezik meg egyszerre mindenki kajája így nem tudunk egyszerre leülni enni. Ebben a két hétben mint egy rendes család együtt ettünk és együtt vártuk mi lesz az étel. Nagyon jó kis Iroda Menza volt ez! Máskor is!”
Stefi az első héten tabbouleh-t készített citromos-zöldfűszeres csirkével:
„Régen nagyon sokat főztem otthon, de mivel állandó problémám volt, hogy nem tudtam kis mennyiségben előállítani az ételt, ezért már ritkábban főzök. Most viszont újra kiélhettem magam. Az is tetszett, hogy heti egy agyalással le volt tudva az ebédgond, mivel a többi napon ti főztetek.
A rendelésnél sokkal olcsóbban jöttem ki a két hét alatt. Bár eddig se rendeltem ételt minden nap, de ha mondjuk két nap így volt, az körülbelül 3 ezer forintomba került. Az első hetet körülbelül 4500 forintból, a második heti főételt kb. 3000 forintból sikerült kihozni. A többi napon nem költöttem, tehát jóval olcsóbban megúsztam. De ami ennél is fontosabb, hogy finomakat és változatosan étkeztünk a két hét alatt.”
Az első héten körtés zellerkrémlevest és dupla sajtos rizottót készítettem, egy kis csavarral: a mozzarella helyett én gorgonzola sajtot használtam, amitől ízesebb lett az étel.
A második héten indiai vajas csirke volt az ebéd. A csirkét egy éjszakán keresztül pácoltam a különleges joghurtos fűszerkeverékben, így sokkal szaftosabb lett. A köret kurkumás barna rizs volt.
Hús, hús, hús - egyél húst! Ezzel a kijelentéssel én maximálisan tudok azonosulni...kivéve februárban, mert a február az más! Akkor se hús, se szesz, mégis várom minden évben.
Tavaszi cukormentes kihívásunk után egy újabb próbának vetjük alá magunkat - lássuk, hogy ezt az ajánlást hogy sikerül megvalósítanunk a mindennapokban!
Ez a tortácska csak akkor lesz gluténmentes, ha olyan zabpelyhet (vagy zabpehelylisztet) használunk, melynek csomagolásán fel van tüntetve, hogy "gluténmentes".
Karácsony közeledtével egyre több mákos sütemény kerül az asztalra, de nem csak a klasszikus kék mák létezik. Ismerd meg a fehér mákot, amely nemcsak ízében különleges, hanem tápanyagokban is gazdag!
Rég nem volt már ehhez hasonló gasztrokönyvdömping, mint az idei évben, de legalább van miből válogatni karácsonyi ajándék gyanánt. A felhozatal nagyon színes, hiszen a klasszikus szakácskönyvektől kezdve a vegán, mentes recepteket felvonultató köteteken át desszertekre fókuszáló vagy éppen az air fryer sokoldalúságát bemutató könyvek mellett önéletrajzi ihletésű kitárulkozással is találkozunk. Lássuk az idei év húsz, leginkább említésre méltó gasztrokönyvét!
A kutatások azt sugallják: az emberi test hőtermelése és szabályozása az ipari forradalom óta elmozdult. Az, hogy ma jobban élünk, tisztább környezetben, kevesebb fertőzéssel és kényelmesebb körülmények között, befolyásolja a testhőnket is.
A mikulásvirág szép, ünnepi atmoszférát varázsol, de nem biztos, hogy hosszú távon át kitartó, boldog szobanövény lesz belőle. Ha tartós, lakásbarát és viszonylag könnyen gondozható növényt szeretnél, érdemes egy másik fajtát választani.
Télen mindannyian szeretnénk friss levegőt a lakásba engedni anélkül, hogy közben a meleget is kiengednénk. Nem mindegy azonban, mikor nyitjuk ki az ablakot: a rosszul időzített szellőztetés többet árthat, mint használ. Mutatjuk, mikor érdemes télen ablakot tárni, hogy a levegő is felfrissüljön, és a fűtésszámla se szaladjon meg.
Ez a tészta többszöri kísérletezés végeredménye, ez a legtökéletesebb. Évek óta ezekkel az arányokkal dolgozom. Egy nagyon jól dolgozható, rugalmas tésztát kapunk, nem ragad, nem ...
Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...