Lencse koreai módra recept

Lencse koreai módra
Lencse koreai módra
40 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Végre valami más íz a babérlevélen és mustáron túl, ami ugyanolyan jót tesz a lencsének! Eszméletlen finom ragu, amit melegen párolt rizzsel, a maradékot hidegen pirítóssal percek alatt eltüntettünk. Nálunk idén ez volt a kötelező újévi lencsés fogás, de biztos vagyok benne, hogy évközben is elkészítjük majd.

Találtam egy népszerű képgyűjtő oldalon egy "Korean sweet lentils" receptet, ami autentikus keleti zöldségekkel és eredetileg vörös lencsére íródott. Átalakítottam olyan módon, hogy megtartja az ázsiai beütését, de olyan alapanyagokból készíthető el, ami a konyhámban és a magyar boltokban általánosan elérhető.

hozzávalók / 4 adag

  • 25 dkg lencse (megmosott, előre beáztatott)
  • 1 közepes db vöröshagyma (apróra vágva)
  • 2 gerezd fokhagyma (zúzott)
  • 1 hüvelykujjnyi gyömbér (hámozott és lereszelt)
  • 100 ml szójaszósz
  • 2 csapott ek nádcukor
  • 1 teáskanál fűszerpaprika (csemege vagy csípős, ízlés szerint)
  • 2 ek napraforgó olaj
  • 4 dl víz
  • 1 evőkanál étkezési keményítő (szükség szerint)
  • 1 ek szezámmag
  • 0.5 csokor petrezselyem (apróra vágva)

ajánlat

Húsmentes raguként párolt rizzsel tálalva. 

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
kategória: főzelékek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: átlagos
mikor: ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: újév

egyéb elnevezések

lencseragu, zöldségpörkölt
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lencsét előző este hideg vízben beáztatjuk.
  2. Másnap tiszta hideg vízben csipetnyi sóval feltesszük főni, forrástól számítva 10-15 percig alacsony fokozaton főzzük, majd ezt az első főzővizet leöntjük róla, leszűrjük. A lencsét lefedve félrerakjuk.
  3. Egy keverőedényben összekeverjük a szósz hozzávalóit: a 4 dl víz, a szójaszósz, a nádcukor, a zúzott fokhagymagerezdek, a tisztított és lereszelt gyömbér és a pirospaprika kerül bele. Ez utóbbi lehet csemege vagy csípős paprika is, mindenkinél ízlés dolga, hogy szereti-e erősen, én csemege paprikát használtam.
  4. Egy nagyobb edényben az olajat felhevítjük, belerakjuk az apróra vágott vöröshagymát, üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk az előfőzött lencsét, és felöntjük a szósszal. Fedő alatt alacsonyabb hőfokon főzzük, amíg a lencse megpuhul, addigra a szósz nagy részét magába szívja. Ha túl híg lenne, pici hideg vízben elkevert kevés étkezési keményítővel sűríthető, ez függ a lencsétől.
  5. Utolsó lépésként kerül bele a szezámmag és a maroknyi apróra vágott petrezselyemzöld. Ezt csak elkeverjük benne, és elzárjuk a hőt, a fedő alatt még pihen pár percet.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 896
elküldve: 0
receptkönyvben: 17
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Kiseszti

Mióta szakács: 2009.12.31.
20 recept

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

328