3 ok, amiért jó ötlet sót szórni a forrásra váró vízbe

„Ahány ház, annyi szokás” – tartja a régi mondás, ami a főzésre különösen igaz. Éppen ezért aligha meglepő, hogy míg egyesek sosem hagyják ki a sót a vízből, ha forralnak valamit, addig mások hallani sem akarnak erről.

Mivel tényleg mindenki más és más praktikákat, gyakorlatokat követ a konyhában, nem szeretnénk igazságot tenni a sókérdésben. Az viszont biztos, hogy megvannak a maga előnyei annak, ha megsózzuk a forralásra szánt vizet. Nézzük, melyek ezek!

3 ok, amiért jó ötlet sót szórni a forrásra váró vízbe

Az íz miatt

A legtöbben akkor szórnak sót a vízbe, ha azt rizs vagy tészta főzésére szeretnék használni. Ez azért jó ötlet, mert az így főzött ételek képesek a vízben található só egy részét magukba szívni, ezzel máris megízesítettük azokat!

Hőmérséklet

A vízben található különböző szennyeződések képesek megemelni annak forráspontját. Ez pedig azt jelenti, hogy ha megsózzuk, akkor forróbb vízbe szórhatjuk bele a tésztát vagy a rizst, ami így hatékonyabban fő majd. Itt fontos megemlíteni, hogy mindez inkább csak elméletben tud működni, mert ehhez túl sok sóra lenne szükség – többre, mint amennyit ajánlott fogyasztani.

Gyorsabb forrás

Igaz, hogy a sóval ízesített víz forráspontja magasabb, de valójában gyorsabban felforr. Ennek oka, hogy a só hozzáadása csökkenti a víz hőkapacitását, vagyis azt az energiamennyiséget, ami a víz hőmérsékletének 1 Celsius fokkal történő emeléséhez szükséges.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További tippek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek