Fondue, a gyors előkarácsonyi vacsora

Alig egy hét maradt karácsonyig - ilyenkor nincs időnk semmire. Mi a megoldás, ha mégis ilyenkor állítanak be a barátok vacsorára? Svájc nemzeti kincse, a fondue!

Nyakunkon a karácsony, a szeretet és a nagy családi kajálások ünnepe. Nincs az a nagyétkű húsevő, aki ne érezné úgy az ünnep végére, hogy most egy kicsit sok volt a jóból. Nem csoda, hiszen az igazi kiképzés már hetekkel korábban megkezdődik a baráti látogatásokkal, céges vacsorákkal és az isteni adventi falatokkal. Az pedig csak egy dolog, hogy a gyomrunk nem bírja az iramot, de ha épp mi vagyunk a vendéglátók, az év végi roham mellett lehet egy három fogásos, lenyűgöző vacsora elkészítése sem éppen hiányzik az idegrendszerünknek - még akkor sem, ha amúgy imádjuk a konyhai teendőket. Pedig ezeket a karácsony előtti baráti vacsorákat vétek nem összehozni, mert a nagy rohanásban ezek tudják visszaadni az életkedvünket. Az egyik leggyorsabb, mégis különleges vacsora, amit a téli zimankóban készíthetünk, egy igazi svájci sajtfondue!

Sajtfondue recept

Svájc egyik nemzeti étele hosszú múltra tekint vissza. Első említése I.e. 800-ból származik, mint kecskesajt, fehérbor és liszt keveréke. Egy XVII. századi svájci szakácskönyv már kihagyja a lisztet, csak a bort és a sajtot írja hozzávalónak. Nagy karrierje azonban a svájci hegyekben élő szegény pásztoroknak köszönhetően indult be, akik így használták fel a már nem túl friss sajtot és a megszáradt kenyeret télen. Mai formáját - meglepő vagy nem - a XIX. században kapta, és még csak nem is Svájcban, hanem Franciaország Rhone-Alpes régiójában. A Svájci Sajtszövetség 1930-ban nyilvánította Svájc nemzeti ételének. Nincs kőbevésett receptje, a legtöbb helyen azonban ragaszkodnak a legalább kétféle sajthoz, egy kevés száraz fehérborhoz és egy löttyentésnyi cseresznyepálinkához. Ha igazán eredeti fondue-t szeretnénk enni, akkor kicsit megszáradt baguette-tel mártogassuk, de sok helyen kínálnak mellé roppanós burgonyát, szőlőt, olajos magvakat, szárazabb sonkákat vagy karikára vágott főtt kolbászt is.

Sajtfondue recept

Szóval, ha időnk nem sok van, vendégünk viszont annál inkább, nyugodt lélekkel készítsünk fondue-t! 15 perc alatt elkészül mindenestül, és gyakorlatilag a hűtőnk tartalma szabja meg, hogy mivel kínáljuk. Elég laktató, finoman melegít, egy fagyos decemberi estére tökéletes! Ha nincs speciális fondue-készülékünk, ne csüggedjünk, egy vékonyabb lábassal és néhány teamécsessel áthidalhatjuk a problémát - de ha egy az utunkba akad, érdemes rá beruházni! Egy dolgon azonban semmiképpen ne spóroljunk - ez pedig a sajt. Nem muszáj a legdrágább francia comté-val vagy svájci gruyér-el készíteni, de ne is a legolcsóbb trappistát vagy füstölt sajtot válasszuk. Hiszen, mint minden egyszerű de nagyszerű ételt, ezt is az alapanyag minősége teszi átlagossá vagy felejthetetlenül finommá!

A Sajtfondue receptjét itt mentheted el!

Címlapról ajánljuk

További cikkek