Sajtfondue recept

Sajtfondue
Sajtfondue
23 perc / előkészület: 15 perc főzés: 8 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kedvenc turkálómban szereztem be potom összegért egy csodaszép réz fondue készletet. Nem is sejtettem, hogy az egyik legjobb fogásom - sajtszószra mindig mindenki vevő, és nincs egyszerűbb vacsora a barátoknak, mint a közösen kimártogatott fondue!

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Szerintem totál fölösleges cifrázni, friss baguettel és száraz fehérborral tökéletes. Ha mégis akarunk valami pluszt, sütőben sült krumplikockák, sült fokhagyma gerezedek, szárazabb szalámik és sonkák, zöldségek vagy olajos magvak istenien mennek hozzá!

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
alkalom: buli receptek, karácsonyi receptek, szilveszter
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: svájci
fogás: meleg előétel
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sajt mártogatós, olvasztott sajt, kétsajtos fondü
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sajtokat lereszeljük.
  2. Egy vastag falú lábasban gyöngyözésig melegítjük a bort, és belereszeljük a fokhagymagerezdeket, majd hozzáadjuk a sajtot.
  3. A pálinkával elkeverjük a keményítőt, és ha a sajt már felolvadt és finoman bugyog, belekeverjük.
  4. Még pár percig rotyogtatjuk, ha szükséges, frissen őrölt borssal ízesítjük.
  5. Áttöltjük a fondue készülékbe, és tetszés szerinti feltétekkel kínáljuk.
  • költség: 2000 Ft
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 54
össznézettség: 43 066
elküldve: 7
receptkönyben: 300
elkészítve: 8/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
461 recept

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

enique
enique / enique sze, 2016-10-26 09:37

Remek recept, és valóban svájci, vagy hasonló, hosszasan érlelt sajtokból az igazi. Többféle magyar, általánosan kapható sajtból kipróbáltam, egyedül a Pannónia vagy egyéb ementáli típusú vált be, azzal "majdnem" jó. (Persze csak majdnem :) Amit még érdemes kipróbálni mellé (Svájcban tanultam!), az ecetes gyöngyhagyma, bébikukorica, csemegeuborka kombó.

angyalka666
angyalka666 h, 2014-11-10 20:33

Ma vettünk itt svájcban fondü szettet, holnapi vacsi benne készül! A fokhagymával ki kell kenni a fondüt, és kukorica lisztet is használnak hozzá! :) mint az alább lévő svájci receptben is van! :)

Majam
Majam / Majam sze, 2013-12-25 10:37

Próbálta már valaki ementáli, trappista, márványsajttal? Saját tapasztalatom, hogy azzal is remek fondü készül.

kedvesem39
kedvesem39 cs, 2013-12-19 13:37

Nagy TÉVEDÉS,a magyar sajtok legalább olyan jók.Ki van próbálva. A szerecsendiót én nem hagynám ki.Bármit lehet mártogatni,így,(Diót,mandulát,mogyorót.Mindenféle nyers zöldséget,gyümölcsöt.Pattogatott kukoricát,kölesgolyót,csokoládét)A kreativitás és képzelet szab határt.Üde-üdvözlet,legyen az egészség és jókedv Mindenkivel:Marinella

tengereckipal
Pujáró / tengereckipal cs, 2013-12-19 14:05

Lehet, hogy te kipróbáltad és jók a magyar sajtok a fondue-be, és magyarország a sajtokkal is jobban teljesít. DE akármilyen sajtot nem lehet beletenni. A fondue alapja mindenképpen hónapokig érlelt sajt kell legyen, pl. Gruyère 5-15 hónapig vagy Appenzeller legalább 3 hónapig érlelve. Mivel akarod pótolni ezeket? Trappistával igaz? Vagy te beleteszed a mackósajtot vagy a műanyag pizzasajtot is, ha nincs más otthon. :D
Előbb találsz svájci sajtot, mert nincs minden üzletben magyar pl. hortobágyi ökológiai gazdaságból valamilyen érlelt sajt.
Egyébként remélem MAGYAR szerecsendiót használsz és MAGYAR datolyát, gyümölcsöket, főleg ananászt, banánt, narancsot. Mert ha nem, akkor kár volt beleugatnod éppen a sajt miatt.

tengereckipal
Pujáró / tengereckipal sze, 2013-12-18 19:10

itt egy másik fondue recept:
http://www.la-gruyere.ch/files/?id=20720
Ez rendes svájci recept.
Egyébként egész vöröshagymát is lehet beletenni nyugodtan. Ajánlott a mártogatott kenyeret pirospaprikával, borssal hinteni. Lehet kapni fondue-höz való bors-fűszerkeveréket, ami raclette-hez is megy.
Aki nem akarja a bort mellé, az ihat erős fekete vagy zöld teát.
Tipp: mártogatni bundáskenyér kockákat
Tipp2: ananászkockát mártogatni
Akármilyen sajtból nem lehet ezt elkészíteni, ne álljatok neki mással, csak svájci sajtokkal.

503