Módszerek, melyekkel megszűnik a fokhagymás lehelet

A fokhagyma egy elképesztően egészséges fűszer, ami ráadásul fantasztikus ízt ad az ételeinknek – a hosszan fennmaradó szaga viszont már nem feltétlenül kellemes.

A mindennapokban lehet, hogy ritkán engedhetjük meg magunknak, hogy egy jó kis fokhagymás pirítóssal indítsuk a napot, mert nem szeretnénk kellemetlen helyzetbe kerülni az irodában – és ez csak egyetlen példa a sok közül. A fokhagymáról gyakran kellhet lemondanunk a hosszan fennmaradó, jellegzetes illata miatt.

Módszerek, melyekkel megszűnik a fokhagymás lehelet

Meddig érezhető a fokhagyma aromája?

A fokhagyma szaga hosszú időn át kitarthat a leheletünkben: könnyen meglehet, hogy a szervezet anyagcseréjétől függően akár 24 óra után is érződik. Ennek oka, hogy a növény kénvegyületeket tartalmaz, amelyek felszívódnak a véráramba, majd a tüdőből és a bőrből áradnak kifelé.

És ez még nem minden: előfordulhat, hogy olyankor is érzünk fokhagymaszerű szagot a leheletünkben, amikor nem eszünk ilyesmit. Ez amiatt lehet, hogy bizonyos élelmiszerek hasonló kénvegyületek képződését okozzák a gyomorban, így ugyanezek a folyamatok játszódnak le a szervezetben.

Mi a leggyorsabb megoldás a fokhagymás lehelet ellen?

A fokhagymaszag enyhítésének leggyorsabb és leginkább egyértelmű módja a szájvíz vagy a rágógumi használata. Ezek azonnal felfrissíthetik a leheletet és elfedik a szagokat. Természetes alternatívaként fogyaszthatunk friss petrezselymet vagy mentaleveleket: ezek rágcsálása szintén enyhülést hozhat.

További megoldások, ha megszabadulnánk a fokhagymaszagtól

Tény, hogy a fent említett, azonnali megoldások jól jöhetnek, ha ideiglenesen szeretnénk elfedni a fokhagyma aromáját. Ugyanakkor létezik számos természetes gyógymód és stratégia is, ami tartósabb megoldást biztosíthat.

Az egyik megoldást a citromlé jelentheti, ami magas savtartalmának köszönhetően hatékonyan semlegesíti a kénvegyületek lúgosságát. A fokhagyma elfogyasztása után keverjünk el citromlevet egy kis vízzel, és kortyoljuk el lassan!

A nyers alma fogyasztása egy másik hatékony módja a szag leküzdésének. Az alma természetes vegyületeket tartalmaz, amelyek szagtalanítják a fokhagymában lévő ként. Emellett a természetes enzimei hozzájárulnak a szájban lévő fokhagyma lebontásához, ezáltal gyorsan csökkentik a rossz leheletet.

Szintén megoldást jelenthet a kávé, de nem egészen úgy, ahogy azt elsőre gondolnánk: rágjunk kávébabot! A kávé erős, aromás vegyületeket tartalmaz, amelyek elnyomják a fokhagyma szagát. Ez a módszer persze nem mindenki számára jelent megoldást, különösen akkor, ha valaki érzékeny a koffeinre.

Ha van egy esténk arra, hogy megoldjuk a problémát, az alapos lefekvés előtti szájápolást megelőzően fogyasszunk el egy pohár tejet! Ez ugyanis szintén semlegesítheti a rossz szagot okozó kénvegyületeket.

Forrásunk volt.


Még több otthoni tippet és trükköt leshetsz el innen:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

7 szépséges növény, ami kis kaspóban is buján nő

A konténeres kertészkedés ideális megoldás azoknak, akik kis helyen, a teraszon vagy az erkélyen szeretnének zöldellő, virágzó növényeket nevelni. Most bemutatjuk azokat a könnyen gondozható növényfajtákat, amelyek különösen jól érzik magukat kaspókban és virágtartókban.

Nosalty

További cikkek