Fogyókúra a strandon

Összefér a nyaralás a fogyókúrával? Őszintén szólva, ismerve a hazai strandok sztenderd kínálatát, nem igazán. Íme 7 tipp, hogyan „vészeljük át” a nyári időszakot!

Lángos natúr vagy ráadásul tejfölösen, sajtosan, sült krumpli ketchuppal, rántott sertésborda, bő zsírban sült hekktörzsek, palacsinta, kürtöskalács fagyi vagy jégkrém... nem kifejezetten a fogyókúrába illeszthető ételek.

Ha a leadott kilókat nem szeretnénk a kéthetes nyaralás alatt viszontlátni, netalán további csökkenést szeretnénk elérni, akkor körültekintően kell eljárnunk a nyaralás során.

Íme 7 tipp, ami fogyókúránk segítségére lehet a nyaralás idején:

  1. Állítsuk össze az étrendet előre! Utazás előtt úgyis át kell gondolni mit vigyünk magunkkal, tervezzük meg az étrendünket előre és ennek megfelelően állítsuk össze a bevásárlólistát.
  2. Főzzünk magunk! Tudom, ez macerásnak hangzik, de igazából nem az, az általunk készített étel szerintem bőven megéri a fáradságot. Mi választjuk ki az alapanyagot, az ételkészítés módját, mi határozzuk meg az adag méretét - ezek a feltételek szükséges alapjai a jó fogyókúrának. Mivel a nagy melegben a kész ételek eltarthatósága nem biztosított, így meleg ételt nem fogunk tudni magunkkal vinni a strandra. Ha közel a szállás, térjünk haza egy gyors ebédre, de tervezhetjük a meleg étkezést a vacsora idejére is.
  3. Grillezzünk! A grill jó barát lehet, hiszen zsírszegényen készíthetünk el ízletes, változatos hús- és zöldségételeket. A tengerparti nyaralásokkor az éttermi kínálatból válasszunk grillezett halakat, tenger gyümölcseit, friss salátákat.
  4. Keressünk salátát! - Ha mégis rákényszerülünk a strandkínálatra, keressünk olyan büfét, ahol kapható friss zöldségekből vagy gyümölcsökből álló saláta - de ne a majonézes verziót válasszuk. Sült burgonya helyett válasszuk a salátát hús-, halételünk mellé köretnek! Levesek közül válasszunk inkább húslevest, zöldséglevest a gulyás-, a bab- vagy a tejszínhabos gyümölcslevesek helyett.
  5. Használjuk ki, hogy a melegben csökken az étvágyunk! Együnk gyakrabban kisebb mennyiségeket, napi 4-6 alkalommal is akár. Strandra indulás előtt reggelizzünk a szállásunkon, tízóraira, uzsonnára is inkább vigyünk magunkkal hűtőtáskában gyümölcsöt, szendvicset, így nem „kényszerülünk" rá a palacsintára, fagylaltra. Ebédidőben a büfében, étteremben kérdezzünk rá, hogy egy-egy ételből kaphatunk-e kis-, fél- vagy gyerekadagot.
  6. Igyunk vizet! - Kánikulában a szervezet folyadékigénye megnő, fogyasszunk napi 2,5-3 liter folyadékot! Ez lehetőleg víz legyen, hiszen a cukrozott üdítőitalok energiatartalma magas és még a szomjat is kevésbé oltják. Ne feledkezzünk meg az alkoholos italok energiatartalmáról sem, arról nem is beszélve, hogy akad köztük olyan, amely fokozza az étvágyat, csökkenti az étrendünk feletti kontrollt.
  7. Tovább segítheti testsúlycsökkentési törekvéseinket, ha a szünidőt aktívan töltjük – sétáljunk, kiránduljunk, kocogjunk, ússzunk!

Címlapról ajánljuk

További cikkek