Fogyj húsokkal!

A teljes értékű fehérjét tartalmazó húsételek a sikeres fogyás pillérei (már ha nem vagyunk vegetáriánusok). Lássuk, milyen húsokat válasszunk, és hogyan készítsük el őket!

A kiegyensúlyozott testsúlycsökkentés étrendje mindhárom makrotápanyagot (fehérjék, zsírok, szénhidrátok) a megfelelő arányban és a megfelelő mennyiségben, minőségben kell, hogy tartalmazza. Fogyókúrás étrendben a napi energiabevitel ~20-25%-át biztosítsuk fehérjékből, amelyek lehetnek állati és növényi eredetűek is.

Mind a normál, mind a testsúlycsökkentő étrendre igaz, hogy minden főétkezésre és a kisétkezések egyikére szükséges állati eredetű fehérjét fogyasztani. Ez lehet tej, tejtermék, tojás ill. hús-, halféle.

1. Húsok, halak, belsőségek – hogyan válasszunk?

Húsok közül keressük az alacsony zsírtartalmú húsrészeket. Ezzel egyrészt tartani tudjuk az előírt napi kalóriamennyiséget, másrészt érdemes tudni, hogy húsok esetében a fehérje- és zsírtartalom fordítottan arányos, azaz minél alacsonyabb egy húsrész zsírtartalma, annál magasabb a fehérjetartalma.

Jó választások: csirke-, pulykamell, csirkecomb, sertésszűz, -karaj, -comb, borjú, marhalapocka, -bélszín, vadhúsok (-nyúl, őz, szarvas, vaddisznó).

Belsőségek közül a máj illeszthető be legjobban az étrendbe, ezt is zsírszegényen készítsük el.

Halat is szerepeltessünk rendszeresen a tányérunkon, fogyasztható a busa, a harcsa, a pontya, a fogas, a hekk, a pisztráng, a lazac, a makréla és más tengeri halak, ill. a tenger gyümölcsei is.

2. Húskészítmények

A húskészítményeknél (felvágottak, szalámi-, kolbászfélék) elsősorban a zsírtartalom alapján szükséges választani. Előnyben részesítendőek a sovány termékek (pl. baromfi sonkák, füstölt karaj), illetve a jól látható zsírréteggel rendelkező termékek (pl. érlelt sonkák) – a zsírréteg eltávolítása után. Csak összehasonlításképpen: 10 dkg sovány sonka, füstölt karaj ~100 kcal és 4-5 g zsír, míg ugyanennyi téliszalámi ~530 kcal és 47 g zsír. Láthatóan hatalmas a különbség, és nagyon gyakori, hogy pl. vacsorára akár 5-8 dkg-t is megeszünk ezekből a felvágottakból.

A húskészítmények hátránya lehet emellett még a jellemzően magas sótartalom, ami pl. magas vérnyomásbetegséggel élő túlsúlyosoknak problémát okozhat.

Olvasd el!

17 hideg sült, ha unod a felvágottat!

3. Hogyan készítsük el?

Persze a sikeres testsúlycsökkentés nemcsak azon múlik, hogy milyen húsokat választunk az ételeinkhez, hanem azon is, hogy milyen módon készítjük el őket.

Az ideális ételkészítési eljárások mindenképpen zsírszegények, azaz kerüljük a bő zsírban sütést (bundázott húsok, halak, belsőségek, vagdaltak stb.), a szalonnával tűzdelést, a kolbásszal töltést, a baconbe tekerést, és helyezzük előtérbe a párolást (pl. fűszeres karajcsíkok, pulykatokány stb.), a grillezést (akár a szabadban is!), a hirtelen sütést (nagyon kevés zsiradékon vagy tapadásmentes edényben) illetve a sütőben egyben vagy akár sütőzacskóban, batyuban sütést.

A fűszerezésben törekedjünk a változatosságra, készítsünk bátran hagyományos magyaros, friss zöldfűszeres (kakukkfű, rozmaring, tárkony, oregano, majoranna stb.), egzotikus (arab, mexikói, kínai, thai) ízvilágú ételeket.

4. Mivel együk?

Az étel készítési módjához hasonlóan fontos a hús, hal mellé tálalt köret is. Ha már sikerült a megfelelő húsrészt a megfelelő technológiával elkészítenünk, akkor ne rontsuk el az ételt a nem megfelelő köretválasztással.

Olvasd el!

Rizs vs cukkini – köretpárbaj!

Hús- és halételeink mellé mindig fogyasszunk zöldséget. Ez lehet egy hagyományos főzelék, egy sült, párolt, grillezett zöldségköret, egy friss, szezonális zöldségekből készült saláta. Ha nem főzeléket fogyasztunk, akkor a zöldségköret legyen 15-20 dkg, és annak érdekében, hogy ebédünk megfelelő energia- és szénhidráttartalmú legyen (hiszen nem cél testsúlycsökkentés idején sem a túl alacsony kalóriatartalmú ebéd), fél adagban (nyersen mérve: 4-5 dkg) fogyasszunk gabonaalapú köretet (rizs, barnarizs, kuszkusz, bulgur, köles, quinoa, tészta), főtt vagy sütőben sült burgonyát (15 dkg).

Természetesen az ebédalkotókat kombinálhatjuk is – egy ázsiai típusú zöldséges-húsos-stir fry rizzsel vagy ázsiai tésztával, egy meleg, zöldséges rizs- vagy quinoasaláta köretként a grillezett halszelet mellé, egy rakott vagy töltött egytálétel is megfelelhet ezeknek a kritériumoknak.

Fenntartható fogyókúránk érdekében mindig törekedjünk a változatosságra, a színes ételekre, hiszen így nagyobb valószínűséggel fogunk hosszú távon is kitartani.

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...