Te géppel szárítod a kezed a mosdóban? Ne tedd!

Békésen szárítod a szárítógéppel a kezed az étteremben, és nem is gondolod, hogy eközben mekkora veszélynek teszed ki magad!

Amikor arra gondolunk, hogyan őrizhetjük meg az egészségünket, és miként előzzük meg a betegségeket, azonnal eszünkbe jut az egészséges táplálkozás, a sport, és csak sokadikként egy igen egyszerű, olcsó, és rövid ideig tartó tevékenység: a kézmosás és a kéztörlés. Pedig Semmelweis Ignác, a XIX. század híres szülészorvosa is ennek köszönheti hírnevét - ő vezette be, és tette kötelezővé elsőként a rendszeres, klórvizes kézmosást az orvosok számára.

A módszer természetesen "csak" a fertőző betegségek ellen hat (a kézmosással a fertőző hasmenéses betegségek száma 45%-kal, a légúti megbetegedések száma 23 %-kal csökkenthető!). De nagyon fontos az is, hogy, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek (pl. cukorbetegek), vagy legyengült immunrendszerük miatt még inkább kiszolgáltatottak a különböző fertőzéseknek, ők és környezetük fokozottan tartsák be a kézmosásra vonatkozó szabályokat.

Mikor mossunk kezet?

  • Ételkészítés előtt: azt gondolom, ez még rendben is van, zavar akkor támadhat, ha az ételkészítést meg kell szakítani valamivel (pl. megtörüljük a gyerekünk orrát).
  • Étkezés előtt: evidens, mégis gyakran elszalasztjuk, amikor külső helyszínen étkezünk, pl. játszótéri tízórai vagy éttermi ebéd alkalmával.
  • Toalett használatot követően: akkor is, ha a gyerekünk használta, és mi csak közreműködők voltunk.
  • Ha beteg emberrel kerülünk kapcsolatba: előtte a beteg, utána saját magunk védelmében.
  • Hazaérkezés után: hiszen nem tudhatjuk, hogy a buszról, iskolából, munkahelyről, bevásárlásból milyen kórokozót cipeltünk haza.

Olvastad már?

10 gusztustalan, de legális kajaszennyeződés

A helyes kézmosás lépései

Egyértelműnek tűnik, persze, de azért vegyük át:

  1. Nedvesítsük be a kezünket vízzel!
  2. Szappanozzuk be a kezünket!
  3. Dörzsöljük át a kezünket - legalább 20 másodpercig – mossuk meg a tenyerünket, a kézfejet, az ujjközöket és a csuklót is!
  4. Öblítsük le a kezünket folyóvízzel!
  5. Töröljük kezünket szárazra!

Kézszárítás vagy kéztörlés?

A megfelelő kéztörlés, kézszárítás legalább olyan fontos, mint az alapos kézmosás. Ha nem mossuk és/vagy nem szárítjuk meg alaposan a kezünket – netán elhasznált textiltörülközőbe töröljük – , a kezünkön maradt kórokozók a meleg nedves közegben tovább szaporodnak. A jelenleg forgalomban lévő, a nyilvános helyeken népszerű meleglevegős kézszárítókkal kapcsolatban sajnos rossz hír, hogy a nyilvános mosdókban amúgy is jelenlévő baktériumoknak, vírusoknak a melegágyai: a szárítás alkalmával egyenesen a kezükre fújják a kórokozókat!

Mit tegyünk?

Háztartásunkban figyeljünk rá, hogy a textiltörülközőt gyakran cseréljük, ne várjuk meg, hogy átnedvesedjen! Nyilvános mosdóban a legbiztonságosabb megoldás az egyszerhasználatos papírtörlő, ha tehetjük, ezt a lehetőséget válasszuk!

via Prevention

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ilyen komoly volt a dínom-dánom a vidéki lakodalmakon 200 éve

Ha vidékre megyünk, még sok helyen fellelhetünk régről megmaradt szokásokat az olyan ünnepek és jeles napok alkalmával, mint például a lakodalom. Menjünk most vissza ezeknek a szokásoknak a gyökeréig, nézzük meg, hogyan is nézett ki egy vidéki lakodalom két évszázaddal ezelőtt!