Fő a változatosság!

Mire a babánk 8 hónapos lesz, egész sokféle gyümölcsöt és zöldséget ehet már. Törekedjünk a változatosságra a bébimenü összeállításakor! Ehhez nyújtunk most segítséget.

Újabb gyümölcsök sora

A 8 hónaposok ízlelgethetik a kajszibarackot (persze csak mértékkel!), a görög-és sárgadinnyét, a cseresznyét és ősszel a gesztenyét.

Zöldségözön

Háromnegyed évesen sok új zöldséggel ismerkedhetnek a picik: kaphatnak már karalábét, kelbimbót, paprikát, zöldbabot, zöld-és sárgaborsót, padlizsánt és káposztát. A főzelékek még most is nagyon kapósak, és itt is ajánljuk az egyre darabosabban elvet.

  • A „k” betűs zöldségek (karalébé, kelbimbó, káposzta) párolásakor/ főzésekor ne használjunk fedőt, ezáltal csökkenthetjük a puffasztó hatásukat.
  • A zöldborsót ebben az éltekorban még passzírozzuk át egy szűrőn. (1 éves kor után már héjastul, passzírozás nélkül kaphatják a borsószemeket a tipegők.)
  • A kelbimbót inkább sütőben készítsük el, egyrészt így több vitamin marad benne, másrészt sokkal finomabb a kelbimbó sütve, mint párolva.

További babakonyha receptek >>

Fűszerezzünk!

Izgalmas fűszerekkel tehetjük még finomabbá a kicsik ennivalóit, éljünk a lehetőséggel, bátran kóstolgassák a bazsalikommal, kakukkfűvel, oregánóval vagy majorannával készült ételeket. Az édes fogásokat pedig egy kis fahéj hozzáadásával varázsolhatjuk még finomabbá.

Tejtermékek

Bár a tej adása 1 éves kor után ajánlott csak, különféle tejtermékeket 8 hónapos kortól adhatunk a babáknak: és milyen jól is jön egy kis joghurt uzsonnára, vagy egy kis kefir vacsorára. A főzelékre pedig kerülhet feltétként némi villával összetört túró, vagy reszelt sajt.

Húsevők

A csirke-és pulykahús mellett most már kaphatnak a kicsik borjú-, sertés-, és marhahusit is. Csirkemáj is kerülhet az aszatlra,de csak módjával, maximum heti egyszer.

További 8-12 hónaposoknak való receptek >>

Középpontban a főzelékek >>

SZ

Az első falatok >>

Játékszabályok az asztal körül >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek