Flamingó, kölyökkutya és teve -Az ókori római lakomák áldozatai

Szamárhús vacsorára és rothadó halakból készült ételízesítő - furcsa étkezési szokások az ókori Rómából, amiket csak a leggazdagabbak engedhettek meg maguknak.

Az ókori rómaiak napi háromszor étkeztek, és a puritán reggeli, valamint ebéd után a vacsorával, amelyre sokszor vendégeket is hívtak, jellemzően túlzásba estek a jómódban élők.

Bort borral

Az egyszerű római lakosok fő tápláléka a sós vízben főzött kása volt, de a földrajzi adottságoknak köszönhetően sok salátát, olajbogyót, gyümölcsöt, rengeteg kenyérfélét és bort is fogyasztottak. Halat és húst is ettek, azonban ezekhez a szegényebb réteg ritkábban jutott hozzá. Reggelire rendszerint borba mártott kenyeret és gyümölcsöket ettek, ebédre főzelékféléket, hideg húsételt, esetleg szőlőt sajttal fogyasztottak édes tésztával, amit mivel mással, mint borral, vagy musttal öblítettek le. A vacsora, korán, 3 óra örül kezdődött, ami az anyagi helyzettől és a meghívottak számától függően volt bőséges, vagy hivalkodó és túlzó.

Szamárhús és a kölyökkutya is került a tálakra

Az esti főétkezés a cena volt, ami az előkelő családoknál előételből, főételből és desszertből állt. Az étkezést tojással, olajbogyóval, osztrigával, zöldségekkel kezdték, amik serkentették az étvágyat, és felkészítették a gyomrot a töménytelen habzsolásra. Az ételeket gazdagon fűszerezték szezámmal, ánizzsal, kaporral,köménnyel, korianderrel, zsályával,mentával, majoránnával és borssal, de a mazsola, az ecet és a méz is kedvelt ízesítők voltak. A citrom és a cukor viszont akkoriban főleg gyógyszerként volt ismeretes, amikhez még a neves szakácsok is ritkán jutottak hozzá. Az igazán fényűző vacsorákon rengeteg húst tálaltak fel, és az angolna, a pulyka és a disznóhús mellett császármadár, teve - és amikre biztosan felhúzzuk a szemöldökünket - fiatal szamár, de még kölyökkutya is került a tálakra.Kedvelt volt a sertésvese, a láb és a faroktő is ínyenc falatnak számított, az igazán gazdagok pedig flamingót és pávát is ettek. A nagy dőzsölést némi pihenő után a sajtból, és friss gyümölcsből, befőttekből álló desszerttel fejezték be.

Mutatunk pár olyan receptet, amit akár már a rómaiak is elkészíthettek!

Ami nekünk a vegeta, az ókoriaknak a garum

Az ókori rómaiak egyik leggyakoribb ételízesítője egy úgynevezett garum volt, amit a legtöbb étel készítésénél használtak. A garum elkészítéséhez apró tengeri halak belsőségeit besózva rothasztották a napon, majd a belsőségekből lecsepegő folyadékot edényekben fogták fel – így készült a garum, aminek az ára a legdrágább illatszerekével vetekedett. A koncentrátumhoz mézet, ecetet, bort vagy gyümölcslevet kevertek és úgy adták az ételekhez.

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek