Fekete berkenyéből készült az év pálinkája - díjazták az ország legjobbjait

Idén hatodikkal alkalommal rendezték meg az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyt.

A rendezvénynek idén Sümeg városa adott otthont, ahol 26 pálinkabíra három napon át értékelte a nevezett tételeket. Ebben az évben 331 pálinkát kóstoltak végig összesen közel 50 főzdétől, ezekből választották ki az ország legjobb pálinkáját.

Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny a szakma legkomolyabb megmérettetése, ahol többlépcsős rendszerben értékelik a tételeket. A pálinkákat – a többi hazai versenytől eltérően – analitikai vizsgálatnak veti alá a NÉBIH. Az idei 333 nevezett termékből ezen a rostán két termék nem felelt meg az élelmiszerbiztonsági előírásoknak. A vizsgálat után az érzékszervi bírálaton választották ki, melyik pálinka lesz az országos bajnok, ezen kívül minden pálinkáról készült szakmai jellemzés a főzdék számára.

Az 1Csepp Pálinka tulajdonosai

„Azok, akik erre a versenyre neveznek nemcsak a fődíj miatt küldik el a tételeiket. A szakmai értékelés alapján visszajelzést kapnak a termékeikről – ami lehet pozitív és negatív, de minden esetben objektív, építő szándékú. Tehát a versenynek köszönhetően a főzdék minőségi fejlődését is segítjük, és persze nem utolsó sorban a pálinka hírnevét is öregbítjük” – monda el Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke.

2019-ben a legtöbb kitüntetést a Sopron környéki 1Csepp Pálinka nevet viselő főzde gyűjtötte be: fekete berkenye pálinkája elnyerte az Ország legjobb pálinkája 2019 fődíjat, emellett a főzde lett 2019 legeredményesebb pálinkafőzdéje is.

“A győztes pálinka illatkarakterében a markáns fűszerek jelennek meg először, úgymint a rózsabors, vagy a szárított kakukkfű. Ezt követi a kiemelkedő testessége, a fűszerezettségével együtt adva összetéveszthetetlen fajtajellegét. Ízében friss, piros bogyós, de a különleges kékbogyós karakterek is megjelennek benne. Illatának és ízének összetétele végtelenül harmonikus. Kerek és telt pálinka, fajtájának csúcsa”- jellemezte a győztes pálinkát Béli Géza, a verseny szakmai elnöke.

A Legeredményesebb pálinkafőzde 2. helyezettje idén a Zimek Pálinka Manufaktúra lett, a 3. helyezett pedig a Brill Pálinkaház. A legjobb tízezer feletti tétel készítője a Mátyás Pálinkaház.

A Pálinka Nemzeti Tanács 2016-ban a Pálinka- és törkölypálinka javára végzett kiemelkedő teljesítmény elismerése és megbecsülése érdekében Pálinka Életműdíjat alapított, amelyet idén Csalló Jenő, Márton János és Lovász Sándor pálinkamesterek vehettek át.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?