Fánkgolyó, vagyis focilabda

Nagyi, mikor sütsz nekünk focilabdát? Amikor egyre többször teszik fel ezt a kérdést unokáim – és a gyerekeim szeme is felcsillan –, nincs mit tenni, nekiveselkedem a kakaós golyóbisok gyártásának.

Merthogy családi szótárunkban a focilabda nem más, mint krumplis fánkocskák kakaós porcukorba forgatva. Mindig anyukám készítette, én csak segítettem neki időnként, és már gyerekeimnek is nagy kedvence volt. A nevét is tőlük kapta, a sütés közben felpúposodó, labdaszerű formájáról. Azt nem állítom, hogy az ételek szeretete genetikusan öröklődik, de tény, hogy várandósan, szoptatás idején is nagy kedvencük volt, és hogy-hogy nem, unokáim is szeretik. Minden ál- és igazi tudományosság nélkül, arról van szó, ha látják a gyerekek, milyen jóízűen falatozunk valamit, naná, hogy ők is megkívánják – és ha ízlik nekik, megszeretik.

Térjünk vissza a fánk történetére! Anyukám már régóta nincs velünk, és mint annyi más tudást, a mini fánkok készítésének titkát is magával vitte. Az viszont nem lehet, hogy focilabda nélkül maradjunk! Hiába néztem át a receptjeit, nem találtam sehol. Miután más választásom nem volt, törni kezdtem a fejem, és igyekeztem visszaemlékezni, hogyan is csinálta – milyen jó, hogy kuktáskodtam mellette! – és végül sikerült rekonstruálnom. Hosszú ideig emlékezetből sütöttem a krumplis fánkokat, de csak nem hagyott nyugodni a dolog, hiszen anyám minden receptet gondosan feljegyzett, elrakott, miért lenne kivétel az egyik kedvenc édesség.

Sulyom formájú csöröge Mari nagyitól >>

Átkutattam újra mindent, de sehol nem találtam. Néhány hete, amikor kedvenc szakácskönyvét nézegettem, kiesett belőle egy papírlap. Azt hiszem, mondanom sem kell, a krumplis fánk receptje volt!

Így hát nem volt mit tenni, anyukám emlékére, és mindenki örömére, immár az autentikus recept alapján, azonnal elkészítettem a focilabdát. Remélem, ti is megszeretitek!

Mari nagyi

1. helyezett, a mézes krémes! >>

Mari nagyi menüje kismamáknak >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...