Sulyom formájú csöröge Mari nagyitól

Na, de mi az a sulyom? Unokáim is ezt kérdezték, amikor fellapoztuk dédnagymamájuk már igencsak viseltes szakácskönyvét, hogy abból süssük a csörögefánkot.

Amúgy a sulyom a mirtuszvirágúak rendjébe tartozó vízinövény. Gyerekkoromban először én is csak mint a csörögefánk egyik változatát ismertem meg. Unokáim még sulymot nem ettek (gesztenyéhez hasonló ízű), de fánkként nagyon megszerették. Régen fogyasztották a termését, a keleti ételekben ma is használják, és sokszor vízi gesztenye néven emlegetik, de az ízén kívül semmi köze nincs a gesztenyéhez.

Erre csörög a fánk >>

Persze nem kell a tésztába sulyompor, nincs benne semmi ördöngösség, csak csillagszerű alakja hasonlít a már említett növény termésére. Amikor még Debrecenben laktunk, a Hortobágy folyóban sokszor gyűjtöttünk sulymot gyerekeimmel, vagyis unokáim szüleivel. Így hát amolyan emlékidézésként vettem elő anyukám szakácskönyvét, és annak alapján készítettem el a sulyomtésztát, vagyis a csörögét.

Mielőtt kinyújtottam a tésztát, megmutattam unokáimnak a növény termését is, amit régóta őrizgettem. Hogy miket mondtak rá, mihez hasonlít? Lopakodó, csillag, denevér és harangvirág... Végül maradtunk annál, hogy mégiscsak legyen eredeti nevén sulyomfánk, hiszen így szerepelt a dédmama szakácskönyvében is.

Mari nagyi esete a turbolyával! >>

Az ötszáz oldalas szakácskönyv címe amúgy A jó házikonyha – és tényleg jó. Megjelenésének dátuma nincs meg, csak az ajánlás: „Ajánlom hálám jeléül édesanyámnak, bánffyhunyady Hunyady Domokosné szül. magyarlápossy Lápossy Máriának.”

Azt viszont megígértették velem unokáim, hogy nyáron elmegyünk sulyomnézőbe a Hortobágyra. Több szó aztán nem is esett a sulyomról, ugyanis nemigen tudtak megszólalni, mert már tömték magukba az akkorra éppen kisült csörögét.

Én pedig ajánlom a sulyomfánkot unokáimon kívül minden kicsi és nagy gyereknek és felnőttnek is – szeretettel.

Mari nagyi

Készíts te is ínycsiklandó gőzgombócot! >>

A rovat további cikkeit itt találod >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...