1. helyezett: a mézes krémes!

Milyen sütit szeretnétek? Erre a kérdésre az unokáink többnyire annyiféle választ adnak, ahányan vannak. Nálunk sokkal egyszerűbb a helyzet. Legalábbis látszólag…

Szóval, amikor felvetjük a sütikérdést, hosszú műszakra készülhetünk a konyhában, ha mindegyik unokának a kedvében szeretnénk járni. Az egyik pitére, a másik piskótára, a harmadik krémesre vágyik, a negyedik… nem is folytatom.

NoSalty-kérdés: Sok recept a cseh krémesben a mézes tészta helyett piskótát ír. Vajon, melyik az eredeti? Milyen recepteket ismertek még, aminek szerepel a nevében a cseh jelző?

Lássuk, miért egyszerűbb az én helyzetem! Már jó ideje ugyanis unokáim csakis mézes krémest kérnek. Lehet nyár vagy tél, húsvét vagy karácsony, a favorit mindig ez a süti. Szülinapon tortává magasztosul, volt már szív és tulipán formájú – nagy mázli, hogy nem markoló volt a jel az oviban. Teteje eredetileg csokimázas ugyan, de finom és nagyon jól mutat eper- és málnazselével is – ha már tulipánról vagy szívecskéről van szó.

Mindez még nem nagy kihívás. Akkor miért csak látszólag egyszerű a helyzet?

A mézes lapok sütéséig megy minden simán, a maga útján. A krém készítése bonyolítja meg a dolgot. Kétfélét kell ugyanis készítenem. Vagy párhuzamosan főzöm – az nem annyira jó, mert az egyik biztos, hogy odakap vagy csomós lesz – vagy egymás után. Az viszont dupla annyi idő.

{ GALÉRIA = title:%C3%8Dgy%20k%C3%A9sz%C3%ADti%20Mari%20nagyi%20a%20m%C3%A9zes%20kr%C3%A9mest!, 0,1,2,3,4,5,6,7,8 }

Igen, azt még nem mondtam, miért a kétféle krém. Nos, mert kisebbik unokám nem jól tűri a tejet és a belőle, vele készült ételeket, süteményeket. Pontosabban, bizonyos tejfehérjéket nem tud megemészteni, így a második változat mindig rizstejes.

Mindkét végeredmény viszont csodálatos, így bátran ajánlom a rizstejjel főzött krémet azoknak, akik tejfehérje-allergia vagy tejcukor-érzékenység miatt nem ehetnek tejet.

Mari nagyi tippje: Aki rizstejjel készíti a mézes krémest, kicsit kevesebb cukorral keverje ki a vajat (vagy margarint), mert a rizstejnek is kissé édeskés az íze.

Még néhány szót a sütemény nevéről: a családunk mézes krémesként vagy cseh krémesként, illetve „bégéné” néven ismeri. Ez utóbbi elnevezéshez némi magyarázat szükséges. Régebben napilapnál dolgoztam, és egy kedves olvasó, B. G.-né, leveléhez mellékelte a receptet, de a két küldemény valahogyan elvált egymástól… A recept viszont remek, jobb, mint a mi régi, családi mézesünké.

Nem szeretnék idegen tollakkal ékeskedni, úgyhogy köszönet a levélírónak! Abban reménykedem, hátha ellátogat a NoSalty-oldalra, és felismeri a receptjét. Kedves B. G.-né, várom jelentkezését!

Oszd meg: Melyik a kedvenc mézes süteményed?

Kellemes karácsonyi mézeskészítést, és boldog ünnepeket kívánok!

Mari nagyi

Mézeskalács készítése az unokákkal

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?