Fair trade banán a piacon. Az meg micsoda?

Fair trade banán? Vajon mit jelent ez? Honnan érkezik a piacra az áru és mennyibe kerül? Mindennek utána jártunk, itt a megfejtés!

A minap a Lehel piacon vásároltam, s a listámra felírt banánt is figyelgettem a standoknál, mígnem magam sem számítottam rá, egyszer csak az egyik árusnál a roskadásig megpakolt pulton fair trade banánt fedeztem fel. Muszáj volt élnem a ritka alkalommal, így vittem is belőle 2 kilót legalább, egy héttel később azonban már nem árulták. Kérdésemre, hogy lesz-e máskor is, sajnos kiderült, hogy mindig máshonnan kapnak árut, így ez nem egy állandó fair trade lelőhely.

De mitől más a fair trade banán?

A fair trade magyarul méltányos kereskedelmet jelent. Ez egy olyan kereskedelmi szerveződés, amelynek célja, hogy a fejlődő országokban a kistermelők munka- és életkörülményei javuljanak azáltal, hogy mi, több száz és több ezer kilométerrel távolabb támogatva őket megvásároljuk termékeiket. Vásárlásunkkal tehát egy jó ügyet segítünk.

A gazdálkodás főként afrikai, latin-amerikai és ázsiai területeken ellenőrzött keretek között folyik, így például a dolgozók nem éhbéréért, hanem korrekt fizetésért dolgoznak, tilos a gyerekmunka és a gazdáktól piaci áron (vagy afelett) vásárolják fel a terményeket. Ez kiszámítható és rendszeres bevételt jelent, így munkára, minőségi termelésre vannak ösztönözve.

A termékek ára rendszerint valamivel magasabb a hagyományos termékeknél, de jó tudni, hogy ez nincs mindig így. Például a banán, amit a piacon vettem, kb. 50 forinttal olcsóbb is volt kilónként. Ez jó vétel volt, ráadásul azzal, hogy megvásároltam, a hátrányos helyzetű termelőket és az ő közösségüket is támogattam, mivel a nyereség egy részét fejlesztésre fordítják (pl.: iskolákra, kórházakra.)

Ezeket olvastad már?

A fair trade termékek palettája igen széles, de a leggyakoribb, hogy kávéval, kakaóval, teával, vagy éppen déligyümölcsökkel találkozunk - a kávékról már közöltünk is cikket az oldalon. Ma már nemcsak bioboltokban, hanem nagyobb szupermarketekben, és ahogy látjuk, piacokon is árulnak fair trade árut.

Nálunk egyelőre még nagyon kevesen ismerik és vásárolják ezeket a terméket, talán mert utánajárást igényel és általában drágábbak, de például Németországban 2012-ben 33 százalékkal nőtt a fair trade termékek vásárlási aránya - ez az elmúlt 10 évet tekintve tízszeresére nőtt forgalmat jelent. A déligyümölcsöket illetően hatalmas változás következett be, az előző évhez képest ugyanis 78%-kal nőtt a fair trade déligyümölcsök fogyasztása.

Sokszor egy-egy termék (például a déligyümölcsök 88%-a) a fair trade mellett bio, azaz ellenőrzött ökológia gazdálkodásból származik. Ez a kombináció a társadalmi szempontok mellett a környezetvédelmet is figyelembe veszi.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete is beszámolt már arról, hogy a nemzetközi banánkereskedelem 75%-a nagyvállalatok kezében van, akiknek célja, hogy minél több és minél olcsóbb banánt kínáljanak a vásárlóknak. Ez a nyomott ár a banánültetvények dolgozóit sújtja leginkább, akiknek a napi keresete 400 forintnyi összeg csupán. Az alacsony bérezés mellett ráadásul számolniuk kell azzal is, hogy a növényvédőszeres közegben egészségüket veszélyeztetik. Egy felmérés szerint a banáncsomagoló üzemek női dolgozói között az országos átlagnál kétszer több a leukémiás, és a sérült csecsemőt világra hozó nő. Az intenzív növényvédelem célja, hogy egészséges banánokat lehessen kitermelni, de ennek komoly ára van a környezetre nézve is, mivel a permetszerek a talajba és onnan az ivóvízbe, élővízbe kerülhetnek.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete akcióiról több információért kattints ide

Te jól nyitod a banánt? Linkelj és nézz utána!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek