Illegálissá válhat Olaszországban a rossz fagyi

Csokifagyi és csokifagyi között óriási különbség lehet, minden attól függ, hogyan és milyen alapanyagok segítségével készítik el a fagyos desszertet. Az olaszok most rácsapnak a hamis fagylaltkészítők körmére, és hamarosan büntethetik azokat, akik nem a megfelelő módon főzik az édességet.

Az olasz fagylalt igazi világszenzáció, azt is lehetne mondani, hogy az olasz gasztronómia egyik legszimbolikusabb desszertje. A kézműves, minőségi alapanyagokból készített fagyinak nincsen párja, silányabb másolata viszont egyre több van, nemcsak az olaszoknál, de egész Európa-szerte.

Illegálissá válhat Olaszországban a "hamis fagyi"

Az olcsó alapanyagokból készült, mesterséges módon, levegővel dúsított fagylalt Olaszországban is egyre több helyen tűnik fel, a kézműves termékek árának töredékéért kapható, és rengetegen vásárolják. Az olcsó, de silány termékek elterjedése megélhetési veszélyt jelent az olasz fagylaltkészítők számára, az ügy pedig olyannyira komollyá vált, hogy az olasz parlament baloldali, demokratikus szenátorai javaslatot nyújtottak be a rossz minőségű fagylaltok betiltására vonatkozóan.

A Food and Wine gasztronómiai magazin beszámolója szerint a balközép demokratikus és az Italia Viva politikai pártok hat szenátora javaslatot tett egy jogszabályra, amely megbírságolná azokat a fagylaltkészítőket, akik felesleges levegővel, hidrogénezett zsírokkal, mesterséges aromákkal és szintetikus adalékanyagokkal húzzák fel a silány minőségű fagylaltot.

A törvényjavaslat elfogadása esetén a fagylaltot csak természetes alapanyagokból (tejtermékekből, tojásból, gyümölcsökből, valódi csokoládéból) lehetne készíteni, azokra pedig, akik bármilyen mesterséges íz- vagy állagfokozót használnának a fagylaltfőzéshez, akár 10 ezer eurós büntetést is kirónának.

Az olasz fagylalt mindig is hazánk egyik gasztronómiai szimbóluma volt, amelyet a pizzával és a tésztával együtt világszerte elismertek, de törvényeink nem őrzik, védik a kézműves fagylaltot és az azt előállító termelőket

– nyilatkozta Riccardo Nencini, az olasz szenátus egyik tagja.

Az eredeti, kézműves fagylaltok 20-30 százalékban tartalmaznak levegőt, míg az "ipari" módon előállított fagylaltoknak akár a 80 százaléka is levegővel dúsított lehet. A törvényjavaslat elfogadása esetén a fagylaltok levegőtartalmát 30%-ban maximalizálnák.

Stefano Ferraro, Olaszország 50 legjobb fagylaltkészítőjének egyike határozottan támogatja a valódi fagylaltkészítők védelmére szánt törvényjavaslatot, mely szerinte egyaránt védené a fagylaltkészítő mestereket és a fogyasztókat is. A mesterek között sokan hosszú időn át keresik az adott ízhez megfelelő legjobb minőségű alapanyagokat, a jelenlegi helyzetben azonban nincs értelme versengeni azokkal, akik könnyebb módszerekkel állítanak elő olcsóbb fagylaltot.

Egy másik fagylaltmester szerint nem is a levegővel való dúsítással van a baj, hanem azokkal a kereskedőkkel, akik a mesterséges ízfokozókra támaszkodnak fagylaltkészítés közben. Alberto Masannei a The Telegraphnak elmondta:

Nagy a baj akkor, ha a pisztáciafagylalt összetevői között a pisztácia az utolsó összetevő, amit felsorolnak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

Így szerepelt Veres István és csapata a Bocuse d'Or döntőjén...

Lezajlott a világ egyik legnívósabb gasztronómiai versenyének döntője. A magyar csapat, Veres István vezetésével kiváló munkát végzett Lyonban, és emberpróbáló helytállásukkal megmutatták a zsűrinek, hogy mi mindenre képesek, még ilyen nagy nyomás alatt is. Fantasztikus tálak és ételek kerültek ki a kezük alól, szívből gratulálunk nekik!

Nosalty

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?