Ezt főzik a világ nagymamái!

Egy olasz fotós, Gabirele Galimberti körbejárta a világot, és lefotózta, hogy a különböző országokban melyek azok a fogások, amelyekkel a nagyik imádott unokáikat kényeztetik.

A nagymamaság egyik legfontosabb velejárója a csodás koszt, amivel a szorgos ráncos kezek az unokák kedvében próbálnak járni. Így van ez mindenütt a világban, a nagyi főztje utánozhatatlan, legyen anya bármilyen ügyes szakács, azért a mama tudományához sosem fog felérni.
Nálunk talán a rántott csirke lenne az a tipikus étel, amelyet a nagyi készít a legeslegjobban a világon. De minden bizonnyal versenyben van még a zserbó, a pörkölt és a fenséges húsleves is. Lássuk, mit főznek a mamák Kenyában, Svédországban vagy éppen Haitin a családjuk örömére. Szerintetek Magyarországot milyen étel képviselhetné egy ilyen sorozatban?
Örményország: Tolma (szőlőlevélbe göngyölt marharolád)
Haiti: bárányhús kreolszószban
Thaiföld: Kai Yat Sai (töltött omlett)
Olaszország: mángoldos-ricottás ravioli marhahúsos raguval
Fülöp-szigetek: Kinunot (kókuszleves cápahússal)
Kajmán-szigetek: hondurasi leguán rizzsel és babbal
Libanon: Mjadara (rizses lencsekrém)
Malawi: Finkubala (hernyók paradicsomszószban)
Kína: Hui Guo Rou (kétszer főzött sertés zöldségekkel)
India: csirke vindaloo
Litvánia: hering krumplival és friss sajttal
Zanzibár: rizs, hal és zöldségek zöldmangó-szószban
Zimbabwe: Sadza (fehér kukoricakása mogyoróvajban főtt töklevéllel)
Brazília: Fejoada (húsos feketebabragu)
Algéria: csirkés-zöldséges kuszkusz
Svédország: Inkokt lax (posírozott hideg lazac zöldségekkel)
Törökország: Karniyarik (hússal és zöldségekkel töltött padlizsán)
Kanada: bölény az éjféli nap alatt
Bolívia: Queso Humacha (zöldséges-sajtos leves)
Marokkó: Bat Bot (serpenyőben sült berber kenyér)
Kenya: Mboga és Orgali (fehér kukoricakása zöldségekkel és kecskehússal)
Argentína: Asado Criollo (grillezett vegyes húsok)
Egyiptom: Kuoshry (tésztás-rizses pite hüvelyesekkel)
Etiópia: Enjera (vékony lepénykenyér) zöldségekkel és curryvel
Grúzia: Khinkali (sertés- és marhahússal töltött gombócok)
Izland: Kjotsúpa (zöldséges bárányleves)
Norvégia: Kjottsuppe (izlandi zöldséges bikahúsleves)
Spanyolország: Asadura de Cordero Lecca con Arroz (tejes bárányhús maradék rizzsel)
A 81 éves alaszkai Susann Soresen és a neves moose steak
A 62 éves marokkói Eija Bankach és a csirkés Tajine
A 62 éves Susana Vezzetti Buenos Airesből (Argentina) és az Empanada Criolla
Az 50 éves Melanie Hill az amerikai Utah-ból és a csokis Toffee Trifle
A 64 éves Ivonete Tortoretti Correa Sao Paulóból (Brazília) – rizs, farofa, bab és hús

Olvastad már?

Iskolai menzák ebédjei a világ körül

(via BoredPanda)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Címlapról ajánljuk

8 húsmentesen izgalmas fogás, melybe bulgur főtt

A bulgur az alternatív köretfajták közül is kiemelt szerepben tündököl: mindenki imádja, legalábbis mi ezt tapasztaljuk. Íze a tarhonya, a rizs és a tészta között billeg, irtó gyorsan elkészül, felszívódása pedig kedvezőbb és lassabb, mint gondolnánk.

Nosalty

További cikkek