Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ezért van egy zöldségeskert a kórház tetején

Ennek a kórháznak a tetőkertje évente körülbelül 2000 - 3000 kg organikus zöldséget biztosít a lábadozó betegek és a rászoruló családok részére. Így is lehet!

A Bostoni Orvosi Központ tetőtere nem másnak, mint egy bio zöldségkertnek ad helyet, amely a betegeket, a dolgozókat és a rászorulókat is kiszolgálja.

Zöldségeskert a kórház tetején

A Boston Medical Center egy nonprofit 567 ágyas egyetemi egészségügyi központ, amely Massachusettsben található. A Boston Medical Center az első számú traumaközpont az USA-beli Új-Angliában és egyben a Bostoni Orvosi Egyetem oktató kórháza. Az épület tetején létrehozott farm körülbelül 810 négyzetméteren terül el, és egyre növekszik. A kert gondozásához professzionális segítőket is igénybe vesznek, a művelésén pedig több mint 100 önkéntes dolgozik. A tetőkert szellemi szülő atyái és támogatói Dave Maffeo, a szolgáltatási igazgató, és Robert Biggio a szolgáltatási és támogatási igazgató-helyettes.

A kertben gyógynövényeket és zöldségeket egyaránt termesztenek: többek között babot, paprikát, kelkáposztát, paradicsomot, sárgarépát, uborkát, padlizsánt és tököt is ültettek. A növényeket organikus talajban, újrahasznosított rekeszekben termesztik, a beporzást pedig nem akárhogyan oldják meg: 2 helyi kaptárral is rendelkeznek, így a méhek nemcsak megtermékenyítik a növényeket, hanem mézzel is ellátják a kórházat.

A tetőkertnek további előnye is van: szigetelteti az épületet, csökkentve a hűtési és fűtési költségeket, továbbá felszívja az esővizet, amely egyébként hozzájárulna a szennyvíz túlcsordulásához.

     

Az élelmiszer gyógyító hatása

Az orvosok úgy tartják, hogy az egészségünk 40–60% -át az határozza meg, hogy mit eszünk. Éppen ezért kiemelt jelentősége kellene legyen annak, hogy az egészségügyi intézményekben, például a kórházakban jó minőségű, magas tápértékű ételeket adjanak. Többek között ezért is példás az, amit a bostoni kórházban végeznek.

A kertben egy komposztáló rendszert is működtetnek, amivel biztosítják a talaj termékenységét, és a kártevők ellen nem vegyszerekkel, hanem növénytársításokkal védekeznek.  Amennyire csak lehetséges, a kertet egy organikus ökoszisztémaként kezelik, és igyekeznek mindent a természet adta lehetőségekkel megoldani.

 

A Boston Medical Center többnyire alacsony jövedelmű és idős betegeket szolgál ki, így különösen fontosnak tartotta a kórház vezetése, hogy a lábadozó páciensek elé egészséges ételeket tegyenek. Amellett, hogy a betegek ingyenesen jutnak hozzá az ételhez, a rászoruló családok számára is adakoznak. De itt nem áll meg a kórház programja: ingyenes kertészeti, főzési és táplálkozási előadásokat is tartanak.

Az biztos, hogy az amerikai kórház kezdeményezése követendő példa, hiszen megvalósította, hogy a betegeik minőségi ételeket kapjanak, és a társadalom peremére szorultakra is felhívta a figyelmet. Emellett pedig azt is megmutatták, hogy az urbanizáció ellenére, hogyan lehet a városokból kiszoruló méheknek életteret teremteni.

Ezeket olvastad már?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!