Ne ítélj elsőre!

Te sem hinnéd, hogy a két képen ugyanaz a fiú van, ugye? Pedig igen, ráadásul a két kép között nem teltek el hónapok - ugyanabban az időben készültek. Ne ítéljünk elsőre!

Ste Walkert mindennapjai során gyakran érik támadások, amiért egészséges létére a mozgáskorlátozott parkolót vagy mosdót használja. Pár nappal ezelőtt telt be nála a pohár, és elhatározta, hogy rendet rak egy kicsit az emberek fejében.

Ste egészséges, hétköznapi kinézete mindenkit megtéveszt. Most úgy döntött, megmutatja, mi rejlik a ruha alatt - ismerjétek meg Ste történetét!

Olvasd el Jenn történetét is!

A mellrák igazi arca egy túlélő szemével

Ste története

Ste figyelemfelkeltő, őszinte vallomása:

"Az emberek ma szeretnek gyorsan ítélkezni. Csak azért, mert hétköznapian nézek ki és beszélek, ez nem jelenti azt, hogy nincs komoly betegségem. Ha rám néztek, ugyanúgy nézek ki, mint bármelyik velem egyidős másik fickó, de ez azért van így, mert én szeretném, hogy így lássatok...de nézz egy kicsit közelebbről, tegyél fel pár kérdést, és akkor hamar ráébredsz, hogy milyen komoly betegséggel élek...

  • Hickman-katéterem van, ez a cső a mellkasomon jön ki és a szívembe vezet. Ezen a csövön keresztül táplálkozom, mivel a gyomrom nem működik.
  • Egy másik cső az orromon keresztül a gyomromba vezet, amit ezen a csövön keresztül kell kiüríteni, mivel az én gyomrom magától nem ürül úgy, mint más, normális embereknek.
  • A mellkasomtól a szeméremcsontomig egy hatalmas hegem van, az elmúlt két év során háromszor vágtak fel ezen keresztül az életem megmentése érdekében.
  • Ileosztómám van, azaz a vékonybelemet a hasfalon át vezetik ki a külvilágba, rajta a sztómazsákkal, amelybe a székletemet ürítem. Erre azért van szükség, mert Crohn-betegségem miatt a beleim tele vannak fekélyekkel, repedésekkel, fisztulákkal, szűkületekkel, daganatokkal stb.

Olvasd el Blake Beckford történetét!

Teljes értékű élet sztómával

  • Az embereknek általában kb. 5-6 méteres a vékonybelük, és ~1,5 méteres a vastagbelük. nekem, a műtéti beavatkozásoknak köszönhetően kevesebb, mint 1 méter hosszú a vastag-, és ~2,5 méter hosszú a vékonybelem. Emiatt az ún. rövidbél szindrómával élek, a sztómazsákom mindig tele van, ami miatt a kiszáradás veszélye fenyeget nap mint nap. Szintén ez az oka annak is, hogy sem a tápanyagok (ezért kell a Hickman-katéteren át táplálkoznom), sem a szájon át bevett gyógyszerek nem képesek a beleimben felszívódni.
  • Minden gyógyszerezésemet a Hickman-katéteren keresztül, intravénásan oldok meg. Ez persze részben örömteli dolog, hiszen így legalább tudok orvosságokkal élni, ugyanakkor mellékhatásként a májamban az egyik artériám eltömődött. És az állandó dehidtratáltság miatt a veséim sincsenek túl jó állapotban.

Tudj meg többet Ste betegségéről!

Crohn-betegség - te hallottál már róla?

  • A Crohn-betegségem szteroidos kezelésének mellékhatásaként állandó ízületi gyulladás van a térdemben, a gyomrom gyakorlatilag egyáltalán nem működik a hosszú ideje tartó kihasználatlanság miatt, krónikus fájdalom szindrómával élek, és folyamatos szorongással amiatt, hogy minden időmet kórházban kell töltenem.
  • Nem csak a fizikai tünetekkel kell küzdenem mindennap. Elképesztő mentális harc tombol bennem állandóan, mivel két éve nem ettem rendesen ételt, vagy mert az elmúlt másfél évben mindössze 4 hetet töltöttem otthon a családommal, barátaimmal. Az, hogy látom, ők min mennek keresztül a betegségem miatt - nagyon erős hatással van a saját mentális állapotomra.
  • Szóval, mielőtt legközelebb valaki azt mondja nekem, hogy: "Hé, te tök egészségesnek nézel ki, miért használod a mozgáskorlátozott parkolóhelyet? Miért sérted meg a szabályokat? Nincs is szükséged arra, hogy bottal járj!" - remélem egy pillanatra elgondolkozik azon, hogy én csak szeretnék JÓL LENNI, vagy csak normálisnak érezni magam. Halvány fogalma sincs az embereknek arról, hogy min megyek keresztül nap mint nap..."

Bevallom őszintén, én is mindig felhúzom a szemöldökömet, ha azt látom, hogy egy teljesen egészséges ember száll ki a mozgáskorlátozott parkolóhelyen parkoló vagy matricával rendelkező autóból. És bár a hazai viselkedési sajátosságok miatt nem gondolom, hogy minden ilyen esetben egy Ste Walker helyzetű személy teszi ezt, azért ezt a történetet olvasva biztos, hogy kétszer nézek majd, mielőtt szemöldök-felhúzok.

forrás: facebook/Ste Walker

Címlapról ajánljuk

Húsvéti sütik gyerekeknek

A legkisebbekre is gondoljunk húsvétkor, akiknek jó, ha egy kis cukisággal vagy kedves formai trükkel adjuk el a süteményeket. Szerencsére a nyuszi segít húsvéti sütit választani a gyerekeknek!

Nosalty

További cikkek

Retró húsvéti ételek

Egy jó sonkatekercs vagy töltött tojás, fasírt és répatorta? Nálunk többek között ezek jelentik a retró húsvéti ételeket. Nálatok? Nézzük, szerepelnek-e a listán kedvenceitek!

A legkedveltebb húsvéti sütemények

Itt a húsvéti szezon a nyakunkon, vele együtt készülhetnek kiskonyhánkban a legkedveltebb húsvéti sütemények is! Tekercsek, mézes krémesek répatorták, egyesüljetek!