Teljes értékű élet sztómával

Teljes értékű élet sztómával. Vajon lehetséges ez? Igen, és szerencsére van, aki példaként áll sorstársai elé.

Blake Beckford brit fiatalember gyerekkorától kezdve fitnesskarrierre készült, mindennapjait a sport, a mozgás tette ki. Szépen haladt előre életével, amikor is egyszer azt vette észre, hogy erőfeszítései ellenére folyamatosan fogy, az izmai leépülnek, állandóan fáradt és rendszeres hasi fájdalmai vannak. 2003-ban állították fel az orvosok a diagnózist: colitis ulcerosa, azaz - a gyulladásos bélbetegségek közé tartozó - fekélyes vastagbélgyulladás.

Tudj meg többet erről a betegségről korábbi cikkünkből!:

Fekélyes vastagbélgyulladás - colitis ulcerosa

Blake ezt követően a betegségre jellemző fellángolásos és remissziós időszakok váltakozásában élte életét egészen 2013-ig, amikor egy rendkívül erős fellángolás során elkerülhetetlenné vált a műtét. Eltávolították a vastagbelét és kialakították a végleges, a bélből távozó széklet távozására szolgáló nyílást, a sztómát.

Októberben ünnepli az ENSZ Egészségügyi Világszervezete a sztómások világnapját, amely 1993 óta hívják fel a figyelmet a sztómához vezető betegségekre. Magyarországon mintegy 10-11 ezerre tehető a sztómával élők száma.

Mi a sztóma?

A sztóma (jelentése: nyílás, szájadék) mesterségesen kialakított bélnyílás a hasfalon, amin keresztül a széklet a szervezetből távozni tud és egy cserélhető zsákba jut. Ilyen vendégnyílást sebészek alakítanak ki, amikor a vese- vagy bélrendszer megbetegszik. Ilyen lehet a gyulladásos bélbetegség (colitis ulcerosa, Crohn-betegség), illetve vastagbél- és végbélrákok, vagy belső sérülések esetén is előfordulhat, hogy a sztóma kialakítása szükségessé válik.

Olvasd el egy gyönyörű nő sztómájának történetét!:

Crohn-betegség: te hallottál már róla?

Bethany Townsend

Létezik végleges és ideiglenes sztóma is, attól függően, hogy átmeneti időre tehermentesítik az érintett bélszakaszt vagy már egy megváltoztathatatlan, visszafordíthatatlan állapot jön létre. A megváltozott élethelyzetet táplálkozási, életmódbeli és mentális szempontból is érdemes megvizsgálni. A műtét előtti és utáni állapotot tekintve a fő különbség a székletürítésben van, hiszen a vendégnyílás kialakítása következtében akarattól függetlenül, szabályozhatatlanul ürül. A kellemetlen tünetek miatt (pl.: bélgázképződés) érdemes odafigyelni az élelmiszerek nyersanyag válogatására, hiszen egy tervezett társasági program előtt nem ajánlott például puffasztó, nehezen emészthető ételeket fogyasztani.

Fontos szem előtt tartani, hogy a sztómaviselők teljes értékű tagjai a társadalomnak, ha sikerül elsajátítani a sztómazsákkal-élés mindennapjait, akkor az érintett beteg egészséges társaihoz hasonlóan ugyanúgy kirándulhat, járhat társaságba, úszhat.

Már a műtét is félelemmel töltheti el a beteget, nem kevésbé az a bizonytalan érzés, hogy milyen életminőség várja a beavatkozás után. Nagyon fontos a beteg hozzáállása, a család támogató szeretete, amelyek nagyban befolyásolják a beteget a személyes és a társadalmi életben is. Jelentős szerepet töltenek be továbbá a sztómaklubok is, ahol számos tapasztalati tanáccsal tudják segíteni a tagokat.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

7 húsvéti étel csirkemellből, ha uncsi a sonka

Nem akármivel támadunk, ha fogytán vagy ünnepi receptötletekből: húsvétra (is) való ételeket hoztunk csirkemellből, melyek jól jöhetnek, amennyiben nem vagy túl nagy sonkarajongó. Mutatjuk, mikben gondolkozhatsz a tavasz legszebb ünnepén!