Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Teljes értékű élet sztómával

Teljes értékű élet sztómával. Vajon lehetséges ez? Igen, és szerencsére van, aki példaként áll sorstársai elé.

Blake Beckford brit fiatalember gyerekkorától kezdve fitnesskarrierre készült, mindennapjait a sport, a mozgás tette ki. Szépen haladt előre életével, amikor is egyszer azt vette észre, hogy erőfeszítései ellenére folyamatosan fogy, az izmai leépülnek, állandóan fáradt és rendszeres hasi fájdalmai vannak. 2003-ban állították fel az orvosok a diagnózist: colitis ulcerosa, azaz - a gyulladásos bélbetegségek közé tartozó - fekélyes vastagbélgyulladás.

Tudj meg többet erről a betegségről korábbi cikkünkből!:

Fekélyes vastagbélgyulladás - colitis ulcerosa

Blake ezt követően a betegségre jellemző fellángolásos és remissziós időszakok váltakozásában élte életét egészen 2013-ig, amikor egy rendkívül erős fellángolás során elkerülhetetlenné vált a műtét. Eltávolították a vastagbelét és kialakították a végleges, a bélből távozó széklet távozására szolgáló nyílást, a sztómát.

Októberben ünnepli az ENSZ Egészségügyi Világszervezete a sztómások világnapját, amely 1993 óta hívják fel a figyelmet a sztómához vezető betegségekre. Magyarországon mintegy 10-11 ezerre tehető a sztómával élők száma.

Mi a sztóma?

A sztóma (jelentése: nyílás, szájadék) mesterségesen kialakított bélnyílás a hasfalon, amin keresztül a széklet a szervezetből távozni tud és egy cserélhető zsákba jut. Ilyen vendégnyílást sebészek alakítanak ki, amikor a vese- vagy bélrendszer megbetegszik. Ilyen lehet a gyulladásos bélbetegség (colitis ulcerosa, Crohn-betegség), illetve vastagbél- és végbélrákok, vagy belső sérülések esetén is előfordulhat, hogy a sztóma kialakítása szükségessé válik.

Olvasd el egy gyönyörű nő sztómájának történetét!:

Crohn-betegség: te hallottál már róla?

Létezik végleges és ideiglenes sztóma is, attól függően, hogy átmeneti időre tehermentesítik az érintett bélszakaszt vagy már egy megváltoztathatatlan, visszafordíthatatlan állapot jön létre. A megváltozott élethelyzetet táplálkozási, életmódbeli és mentális szempontból is érdemes megvizsgálni. A műtét előtti és utáni állapotot tekintve a fő különbség a székletürítésben van, hiszen a vendégnyílás kialakítása következtében akarattól függetlenül, szabályozhatatlanul ürül. A kellemetlen tünetek miatt (pl.: bélgázképződés) érdemes odafigyelni az élelmiszerek nyersanyag válogatására, hiszen egy tervezett társasági program előtt nem ajánlott például puffasztó, nehezen emészthető ételeket fogyasztani.

Fontos szem előtt tartani, hogy a sztómaviselők teljes értékű tagjai a társadalomnak, ha sikerül elsajátítani a sztómazsákkal-élés mindennapjait, akkor az érintett beteg egészséges társaihoz hasonlóan ugyanúgy kirándulhat, járhat társaságba, úszhat.

Már a műtét is félelemmel töltheti el a beteget, nem kevésbé az a bizonytalan érzés, hogy milyen életminőség várja a beavatkozás után. Nagyon fontos a beteg hozzáállása, a család támogató szeretete, amelyek nagyban befolyásolják a beteget a személyes és a társadalmi életben is. Jelentős szerepet töltenek be továbbá a sztómaklubok is, ahol számos tapasztalati tanáccsal tudják segíteni a tagokat.

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!