Ez a 10 legfinomabb meggyfajta!

A meggyfa szinte minden talajtípuson eredményesen termeszthető, és azon felül, hogy gyümölcsének felhasználása sokoldalú, fájából jó minőségű bútorfa készül.

Egyes fajtái díszfaként tarthatók, hisz virágzás időben mesés látványt nyújtanak. A meggyfa talajban nem válogatós, több fajta is kiválóan alkalmazkodik környezetéhez. Nagyrészt önbeporzók, így nem szükséges feltétlenül porzófát ültetnünk. A népszerű Pándy meggy fajták mellé viszont szükséges porzó társ, amely akár cseresznyefajta is lehet. Közepes vízigényű gyümölcsfaj, 600 mm csapadék esetén eredményesen termeszthető öntözés nélkül is. Viszont a cseresznyéhez viszonyított kisebb hőigénye miatt a hűvösebb éghajlatot kedveli. Tavasszal és ősszel érdemes szarvasmarhatrágyát adagolnunk a törzs köré, hogy felkészítsük a nyári bőséges termésre, illetve a téli pihenőre.

Érdi jubileum és érdi bőtermő

A Pándy meggy után legtöbbet termesztett két fajta, amelyek érési ideje június közepe.Mindkét fajtát Maliga Pál állította elő a Pándy meggy és két másik fajta, az Eugénia és a Nagy Angol keresztezésével. Gyümölcsük középnagy, festőlevű, kemény húsú, ízük kellemesen édes-savas, és kiemelkedően finom. A korai szezon legjelentősebb, sokoldalúan felhasználható meggyfajtái. Az érdi jubileum moníliára kifejezetten nem fogékony.

Érdi jubileum meggyfa
Érdi nagygyümölcsű meggy

Június második hetében érő, friss fogyasztásra első osztályú, ám befőttnek is kiváló, nagy gyümölcsű korai meggy. Legjobb porzója a Germersdorfi óriás 3.

Érdi nagygyümölcsű meggy
Debreceni bőtermő - Újfehértói fürtös - Kántorjánosi meggyfa

E három tiszántúli fajta igen hasonló egymáshoz, érési ideje június vége - július eleje.Kiváló terméshozam jellemzi őket, ám termőkorban rendszeres ritkító metszést igényelnek.

Kántorjánosi meggy
Meteor

A meggy érési sorának első, igazán meggyízű fajtája. Érési ideje június eleje.Gyümölcse középnagy, bordó színű, gömb alakú. Húsa puha, bőlevű, kellemesen édes-savas, jellegzetes meggy aromával. Elég jó termőképességű.

Meteor meggy
Cigánymeggy

Ismeretlen eredetű, de feltehetően magyar fajta. Öntermékenyülő, június közepétől érik. Érése általában elhúzódó, és sokáig a fán hagyható. Gyümölcse kicsi, húsa puha, és erősen festőlevű. Környezetére igénytelenebb a többi fajtánál, jól alkalmazkodik, de rendszeres ritkító metszést igényel.

Cigánymeggy
Maliga emléke

Maliga Pál által nemesített új, választékbővítő fajta. Június harmadik dekádjában érik.Gyümölcse középnagy, a fáról könnyedén lerázható. Akár két hétig is a fán maradhat, bőven és rendszeresen terem.

Maliga emléke
Pándy meggy

Ismeretlen származású, valószínűleg magyar fajta. A magyar meggytermesztés e fajtának köszönheti hírnevét, és a hetvenes évekig a termesztésben vezető szerepe volt. Klónjai június harmadik dekádjában és július elején érnek. Gyümölcse nagy, jellegzetes zamatú. Virágzáskor monília fertőzésre fogékony. A jelenlegi minősített fajtaszortiment egyetlen önmeeddő fajtája, s pollenje is részben steril, ezért önmeddő pollenadóból legalább kettővel kell társítani. Termőkorban rendszeres ritkító metszést igényel.

Pándy meggy

Növényvédelem

Ha szeretnénk sok meggyet szüretelni, mindenképpen védekeznünk kell a két legelterjedtebb gombabetegség ellen. A csonthéjasok monilíniás betegsége a hazai időjárási viszonyok között évről-évre veszélyezteti fáinkat. A gomba elsősorban a meggy és a kajszi virágainak bibéjén keresztül hatol be a magkezdeménybe, melynek következtében a virág megbarnul és elszárad. A virágkocsányon keresztül a gomba behatol a hajtás- és szárrészekbe, a fejlődő hajtások, gyümölcsök hervadását, fonnyadását okozza. Súlyos fertőzés esetén egyes koronarészek vagy akár az egész fa elpusztulhat. Virágzáskor három alkalommal érdemes permetezni, első permetezést fehérbimbós állapotban, a következőt teljes nyíláskor, az utolsót sziromhulláskor. Használjunk Topas-t, vagy Chorust , mindkettő megfelelő védettséget ad. A fertőzésveszélyt csökkenthetjük a beteg, fertőző részek eltávolításával és elégetésével. Egy másik gomba, a blumerillás levélfoltosság az erősen csapadékos tavaszt követően okoz korai lombhullást. Erős fertőzéskor a levelek elsárgulnak és legtöbbször már júniusban lehullanak. A betegség elleni védekezés alapja a lehullott beteg levelek talajba forgatása és a lemosó permetezés.

Élettani hatásai:

A meggy több értékes vitamin (A, B és C) forrása, valamint magas a kálium, foszfor és kalcium tartalma. Ásványi anyagok közül káliumból, kalciumból, nátriumból, magnéziumból és foszforból is jelentős mennyiséget rejt. Ezeken felül karotinoid tartalma, B1- B2- és B6 vitamin és niacin tartalma is magas. A cseresznyéhez hasonló vértisztító és emésztést segítő hatású, a természetgyógyászat veseműködést serkentő tulajdonságát méltatja. Szelén tartalma és B vitaminjai segítik az emésztést, hasznosak az idegműködésnek, és hormonelégtelenség esetén is természetes segítői szervezetünknek.

Címlapról ajánljuk

„Igaz a mondás, hogy mire a kezüket a kilincsre teszik,...

Májusban nyílt egy hely Szentendrén, ahol új életre kel a paradicsomos káposzta, a tejbegrízt elégedett sóhajok kísérik, és ahol az is barátságot köt a zöldborsófőzelékkel, aki valaha súlyos menzai traumákat szenvedett el. Szászfai Brigitta és Póti Bence, bár nem a vendéglátás felől érkeztek, pontosan tudták, hogy olyan helyet szeretnének nyitni, ahol barátságos a hangulat, ahol nem kell feszengeni, van kraft-IPA csapon, és valami ütős meglepetés a tányéron. Ez lett a Teyföl, amit a nyitás óta egyre lelkesebben látogatnak a vendégek. Indulásról, elvárásokról, csapatszellemről beszélgettünk, a mumussá vált “újragondolt” jelzőt pedig az étterem séfje, Kulcsár Alex segített helyretenni.

Kormos Lili

További cikkek

7 kiváló hazai étterem eldugott településeken

Falusi fine dining, vidéki gourmet – ilyen és hasonló hívószavakkal vonzzák be vendégeiket az ország messzi kistelepülésein is olyan éttermek, amelyek kiemelkedően igényes és előremutató konyhát visznek. A műfaj koronázatlan királyai persze egyértelműen a Dudás-testvérek: ők anno az Anyukám Mondtával feltették Encset a gasztrotérképre, az első között megmutatva, hogy egy eldugott kis községben vagy kisvárosban is lehet éttermi sikersztorit csinálni.