A meggyfa szinte minden talajtípuson eredményesen termeszthető, és azon felül, hogy gyümölcsének felhasználása sokoldalú, fájából jó minőségű bútorfa készül.
Egyes fajtái díszfaként tarthatók, hisz virágzás időben mesés látványt nyújtanak. A meggyfa talajban nem válogatós, több fajta is kiválóan alkalmazkodik környezetéhez. Nagyrészt önbeporzók, így nem szükséges feltétlenül porzófát ültetnünk. A népszerű Pándy meggy fajták mellé viszont szükséges porzó társ, amely akár cseresznyefajta is lehet. Közepes vízigényű gyümölcsfaj, 600 mm csapadék esetén eredményesen termeszthető öntözés nélkül is. Viszont a cseresznyéhez viszonyított kisebb hőigénye miatt a hűvösebb éghajlatot kedveli. Tavasszal és ősszel érdemes szarvasmarhatrágyát adagolnunk a törzs köré, hogy felkészítsük a nyári bőséges termésre, illetve a téli pihenőre.
Érdi jubileum és érdi bőtermő
A Pándy meggy után legtöbbet termesztett két fajta, amelyek érési ideje június közepe.Mindkét fajtát Maliga Pál állította elő a Pándy meggy és két másik fajta, az Eugénia és a Nagy Angol keresztezésével. Gyümölcsük középnagy, festőlevű, kemény húsú, ízük kellemesen édes-savas, és kiemelkedően finom. A korai szezon legjelentősebb, sokoldalúan felhasználható meggyfajtái. Az érdi jubileum moníliára kifejezetten nem fogékony.
Érdi jubileum meggyfa
Érdi nagygyümölcsű meggy
Június második hetében érő, friss fogyasztásra első osztályú, ám befőttnek is kiváló, nagy gyümölcsű korai meggy. Legjobb porzója a Germersdorfi óriás 3.
Érdi nagygyümölcsű meggy
Debreceni bőtermő - Újfehértói fürtös - Kántorjánosi meggyfa
E három tiszántúli fajta igen hasonló egymáshoz, érési ideje június vége - július eleje.Kiváló terméshozam jellemzi őket, ám termőkorban rendszeres ritkító metszést igényelnek.
Kántorjánosi meggy
Meteor
A meggy érési sorának első, igazán meggyízű fajtája. Érési ideje június eleje.Gyümölcse középnagy, bordó színű, gömb alakú. Húsa puha, bőlevű, kellemesen édes-savas, jellegzetes meggy aromával. Elég jó termőképességű.
Meteor meggy
Cigánymeggy
Ismeretlen eredetű, de feltehetően magyar fajta. Öntermékenyülő, június közepétől érik. Érése általában elhúzódó, és sokáig a fán hagyható. Gyümölcse kicsi, húsa puha, és erősen festőlevű. Környezetére igénytelenebb a többi fajtánál, jól alkalmazkodik, de rendszeres ritkító metszést igényel.
Cigánymeggy
Maliga emléke
Maliga Pál által nemesített új, választékbővítő fajta. Június harmadik dekádjában érik.Gyümölcse középnagy, a fáról könnyedén lerázható. Akár két hétig is a fán maradhat, bőven és rendszeresen terem.
Maliga emléke
Pándy meggy
Ismeretlen származású, valószínűleg magyar fajta. A magyar meggytermesztés e fajtának köszönheti hírnevét, és a hetvenes évekig a termesztésben vezető szerepe volt. Klónjai június harmadik dekádjában és július elején érnek. Gyümölcse nagy, jellegzetes zamatú. Virágzáskor monília fertőzésre fogékony. A jelenlegi minősített fajtaszortiment egyetlen önmeeddő fajtája, s pollenje is részben steril, ezért önmeddő pollenadóból legalább kettővel kell társítani. Termőkorban rendszeres ritkító metszést igényel.
Pándy meggy
Növényvédelem
Ha szeretnénk sok meggyet szüretelni, mindenképpen védekeznünk kell a két legelterjedtebb gombabetegség ellen. A csonthéjasok monilíniás betegsége a hazai időjárási viszonyok között évről-évre veszélyezteti fáinkat. A gomba elsősorban a meggy és a kajszi virágainak bibéjén keresztül hatol be a magkezdeménybe, melynek következtében a virág megbarnul és elszárad. A virágkocsányon keresztül a gomba behatol a hajtás- és szárrészekbe, a fejlődő hajtások, gyümölcsök hervadását, fonnyadását okozza. Súlyos fertőzés esetén egyes koronarészek vagy akár az egész fa elpusztulhat. Virágzáskor három alkalommal érdemes permetezni, első permetezést fehérbimbós állapotban, a következőt teljes nyíláskor, az utolsót sziromhulláskor. Használjunk Topas-t, vagy Chorust , mindkettő megfelelő védettséget ad. A fertőzésveszélyt csökkenthetjük a beteg, fertőző részek eltávolításával és elégetésével. Egy másik gomba, a blumerillás levélfoltosság az erősen csapadékos tavaszt követően okoz korai lombhullást. Erős fertőzéskor a levelek elsárgulnak és legtöbbször már júniusban lehullanak. A betegség elleni védekezés alapja a lehullott beteg levelek talajba forgatása és a lemosó permetezés.
Élettani hatásai:
A meggy több értékes vitamin (A, B és C) forrása, valamint magas a kálium, foszfor és kalcium tartalma. Ásványi anyagok közül káliumból, kalciumból, nátriumból, magnéziumból és foszforból is jelentős mennyiséget rejt. Ezeken felül karotinoid tartalma, B1- B2- és B6 vitamin és niacin tartalma is magas. A cseresznyéhez hasonló vértisztító és emésztést segítő hatású, a természetgyógyászat veseműködést serkentő tulajdonságát méltatja. Szelén tartalma és B vitaminjai segítik az emésztést, hasznosak az idegműködésnek, és hormonelégtelenség esetén is természetes segítői szervezetünknek.
Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...
Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...
Nem meglepő, hogy karácsony környékén, egészen az újévig bezárólag változásokra lehet számítani a boltok, áruházak nyitvatartását illetően. Lássuk, 2025-ben hova mehetünk vásárolni, és mikor!
Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.
Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.
Ha idén úgy érzed, nincs lelki erőd nekiállni a töltött káposzta készítésének vagy a rántott halnak, esetleg egyszerűen szeretnéd megújítani a menüt, akkor válogass az alábbi igen mutatós és ünnepélyes húsételek közül!
Ma sem lehet panasz a menüre! Húsleves, mexikói ízekkel bolondítva, mellé egy klasszikus kis tokány, szarvacska tésztával felütve, hozzá pedig habdesszert jár.
Ez a tészta többszöri kísérletezés végeredménye, ez a legtökéletesebb. Évek óta ezekkel az arányokkal dolgozom. Egy nagyon jól dolgozható, rugalmas tésztát kapunk, nem ragad, nem ...
Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...