Expressz vacsorák karácsonyra

Elszaladt melletted az adventi készülődés, és csak most észleled, hogy holnap már itt a karácsony, és nincsen semmi megtervezve? Nos, az ünnepi menüben segíthetünk! 

Last minute karácsonyi receptek! Négy olyan ételhez adunk tippet, amit akkor is összedobhatunk, ha nincsen különösebb konyhai előéletünk, és jellemző ránk, hogy csak a szupermarket nyitva tartásának utolsó óráiban, dec. 24-én délelőtt jutunk el a bevásárlásig. Mégis mit lehet ennyi idő alatt kitalálni, ami finom, de picit elrugaszkodik a hétköznapoktól?

Karácsonyi lazac

A lazacot nagyon sokan imádjuk, és mára egyre több hazai háztartásban fogyasztjuk. A halvacsorát ezzel a recepttel simán kimaxolhatjuk, sóréteg és nagyon finom, friss fűszerek gondoskodnak az ízesítésről - a kapor különösen jól illik hozzá!

Mézes-mustáros csirkecombok

Ha az ünnepekkor sem tudunk - vagy nem is szeretnénk - lemondani a jól bevált baromfihúsról, akkor legalább variáljuk egy picit: nem kell eltántorodni az ötlettől, a mézben és mustárban pácolt csirkecombok isteni finomak és nagyon egyszerűen összedobhatóak, bár nem árt nekik, ha valamennyit állni hagyjuk őket a pácban.

Stíriai metélt

Az édes tészták valamiért kissé háttérbe szorultak az elmúlt években, kevesebbet készítjük őket, pedig laktató főfogásként vagy - kisebb adagban - desszertként is kiválóak lehetnek. Ez egy nagyon túrós-tejfölös-citromos finomság, amit tényleg nem nehéz produkálni, de laktató, és az ünnepekre is simán illik.

Diós palacsintatorony

Figyelem, csak látszólag bonyolult és hosszadalmas ennek a palacsintatoronynak az elkészítése! Friss dió nélkül mondjuk ne álljunk neki, de ünnepekkor zsákszámra találunk dióbelet szinte minden boltban vagy zöldségesnél, még az utolsó pillanatokban is.

Tipp

Ha tényleg csak pár órád marad 24-én, hogy beszerezd a vacsorához valókat, törekedj a célirányosságra: csakis listával, lehetőleg egy helyre koncentrálva, de legfeljebb három helyről szerezd be az alapanyagokat.

Címlapról ajánljuk

„Igaz a mondás, hogy mire a kezüket a kilincsre teszik,...

Májusban nyílt egy hely Szentendrén, ahol új életre kel a paradicsomos káposzta, a tejbegrízt elégedett sóhajok kísérik, és ahol az is barátságot köt a zöldborsófőzelékkel, aki valaha súlyos menzai traumákat szenvedett el. Szászfai Brigitta és Póti Bence, bár nem a vendéglátás felől érkeztek, pontosan tudták, hogy olyan helyet szeretnének nyitni, ahol barátságos a hangulat, ahol nem kell feszengeni, van kraft-IPA csapon, és valami ütős meglepetés a tányéron. Ez lett a Teyföl, amit a nyitás óta egyre lelkesebben látogatnak a vendégek. Indulásról, elvárásokról, csapatszellemről beszélgettünk, a mumussá vált “újragondolt” jelzőt pedig az étterem séfje, Kulcsár Alex segített helyretenni.

Kormos Lili

További cikkek

7 kiváló hazai étterem eldugott településeken

Falusi fine dining, vidéki gourmet – ilyen és hasonló hívószavakkal vonzzák be vendégeiket az ország messzi kistelepülésein is olyan éttermek, amelyek kiemelkedően igényes és előremutató konyhát visznek. A műfaj koronázatlan királyai persze egyértelműen a Dudás-testvérek: ők anno az Anyukám Mondtával feltették Encset a gasztrotérképre, az első között megmutatva, hogy egy eldugott kis községben vagy kisvárosban is lehet éttermi sikersztorit csinálni.