Ezért eszünk tompa és nem éles késsel az asztalnál

Az evőeszközök nem voltak mindig jelen az asztalon, és miután elkezdtük őket használni, még sokáig nem nyerték el ma ismert formájukat. A kés például kifejezetten nagy változáson ment keresztül.

Evőeszközzel enni ma már teljesen természetes dolog, persze nem volt ez mindig így. Még az elegánsnak hitt, arisztokratikus kastélyokban és királyi udvarokban sem volt teljesen elterjedt a kés-villa-kanál trió, ezek közül általában csak kanalat és a kés elődjét, egy éles tőrszerű evőeszközt használtak a lakomákhoz. A modern, tompa késhez egy egészen érdekes indokokkal kövezett, kacskaringós út vezetett.

Ezért eszünk tompa és nem éles késsel az asztalnál

Mindent a franciák kezdtek

Az újkori Európa egyik vitathatatlan központja a francia királyi udvar volt, itt születtek a nagy döntések, innen indultak hódító útjukra a különböző trendek, amelyeket aztán minden magára valamit adó arisztokrata és nemes átvett.

Az étkezés és a gasztronómia is sokat változott ebben a korban, XIV. Lajos, a Napkirály uralkodása alatt.

Például a kés is ekkor vesztette el veszélyes élét, és ebben az időszakban született meg a ma is használt, tompa asztali evőeszköz legelső verziója. Persze nem maga a király hozakodott elő ezzel az ötlettel, hanem az udvar egyik első ember, Richelieu bíboros.

Etikett és biztonság

A fényűző lakomákon korábban két evőeszköz volt jelen: a kanál és az inkább tőrre hajazó kés. Ezzel a két „fegyverrel” estek neki az arisztokraták az eléjük helyezett mérhetetlen mennyiségű ételnek.

Richelieu végül két okból döntött a kések eltompítása mellett. Egyrészt visszataszítónak találta, hogy az „előkelő” vendégek, az urak és nemesek a késeket használták fogpiszkáló gyanánt, miután végeztek a lakmározással.

Másrészt a mindig éber bíboros azt is számításba vette, hogy az evőeszközök – főleg jelentős mennyiségű bor elfogyasztása után – veszélyes fegyverként is használhatóak voltak.

Így tehát féltve a király (de leginkább a saját) életét, megparancsolta az udvari személyzetnek, hogy lekerekített végű késeket tegyenek az asztalra. A kor szellemiségének megfelelően pedig nyilván minden másik udvar és arisztokrata háztartás lemásolta a versailles-i palota szokásait, a tompa kés pedig megkezdte megállíthatatlan elterjedését a kontinensen és az egész világon.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több gasztronómiai érdekesség:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...