Evés utáni rosszullét: ezt jelezheti

Az étkezés utáni rosszullét hátterében többféle ok is állhat.

A reaktív hipoglikéma, azaz az étkezés utáni rosszullét nem más, mint amikor a vércukorszint étkezés után néhány órával esik le, és kellemetlen tüneteket, akár rosszullétet okoz.

Az étkezés után 2-4 órával bekövetkező rosszullét oka, hogy a szénhidrátokban gazdag étkezés után felgyorsul az inzulin hormon kiválasztása, ami a vércukorszint csökkentéséért felelős. Ennek hátterében gyakran inzulinrezisztencia áll. Ilyenkor a sejtek ellenállóvá válnak az inzulin hatásával szemben, mert a szervezet több inzulint fog termelni. Jórészt az étkezés a közvetlen kiváltó ok, de a már kezelt cukorbetegeknél az is előfordulhat.

Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa szerint ez a jelenség nemcsak a cukorbetegeknél fordulhat csak elő.

Reaktív hipoglikémiát okozhat:

  • alkoholfüggőség
  • bizonyos műtétek (mint a testsúlycsökkenést célzó bariátriai eljárások).
  • öröklődő anyagcsere-rendellenességek
  • daganatos betegségek

 A reaktív hipoglikéma tünetei lehetnek:

  • erős izzadás,
  • remegés,
  • zavartság, kábultság,
  • erős éhségérzet,
  • édesség utáni sóvárgás,
  • gyors pulzus,
  • gyengeség érzés,
  • irritáltság, feszültség,
  • fejfájás.

„Az enyhébb rosszulléteknél a legsürgősebb teendő, hogy kb. 15 gramm gyorsan felszívódó szénhidrátot kell elfogyasztani, ami rövid idő alatt megemeli a vércukorszintet (szőlőcukor, cukros üdítő). Ez 15-20 perc alatt javulást eredményez. Ha mégsem megy 4 mmol/L fölé a vércukorszint, ismét együnk, együnk valamilyen keményítő tartalmú szénhidrátot fehérjével együtt, hogy stabilizáljuk a normál vércukorszintet. Megfelelő lehet két zabkeksz vagy egy szelet teljes kiőrlésű kenyér sajttal, húsfélével" – javasolja dr. Porochnavecz Marietta.

Ami még fontos:

  • Együnk rendszeresen kis adagokat,
  • számoljuk a szénhidrátot,
  • válasszunk alacsony glikémiás indexű szénhidrátot,
  • együnk fehérjét és több rostot,
  • figyeljünk a napi folyadékbevitelre.

Forrásunk volt.

Még több egészségcikk:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...