A reaktív hipoglikéma, azaz az étkezés utáni rosszullét nem más, mint amikor a vércukorszint étkezés után néhány órával esik le, és kellemetlen tüneteket, akár rosszullétet okoz.
Az étkezés után 2-4 órával bekövetkező rosszullét oka, hogy a szénhidrátokban gazdag étkezés után felgyorsul az inzulin hormon kiválasztása, ami a vércukorszint csökkentéséért felelős. Ennek hátterében gyakran inzulinrezisztencia áll. Ilyenkor a sejtek ellenállóvá válnak az inzulin hatásával szemben, mert a szervezet több inzulint fog termelni. Jórészt az étkezés a közvetlen kiváltó ok, de a már kezelt cukorbetegeknél az is előfordulhat.
Ezért fájhat a hasad evés után
Ha veled is előfordult már, hogy evés után megfájdult a hasad, de nem értetted miért, most kiderítheted, mi lehet az oka.
Nosalty5 friss élelmiszer, amit evés előtt mindenképpen meg kell mosni
Úgy tűnhet, hogy sok időt spórolsz meg, ha nem mosod meg precízen a vacsorához felhasznált zöldségeket, ám ez nem is lehetne távolabb az igazságtól. Napi Tippünkben most összegyűjtöttünk 5 olyan élelmiszert, amit a legtöbben elfelejtenek alaposan megmosni.
NosaltyMiért kívánunk édességet evés után?
Azt jól tudjuk, hogy a túlzott cukorfogyasztás nem egészséges – de akkor mégis miért vágyik édességre a szervezet étkezés után?
Szabó AnnaDr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa szerint ez a jelenség nemcsak a cukorbetegeknél fordulhat csak elő.
Reaktív hipoglikémiát okozhat:
- alkoholfüggőség
- bizonyos műtétek (mint a testsúlycsökkenést célzó bariátriai eljárások).
- öröklődő anyagcsere-rendellenességek
- daganatos betegségek
A reaktív hipoglikéma tünetei lehetnek:
- erős izzadás,
- remegés,
- zavartság, kábultság,
- erős éhségérzet,
- édesség utáni sóvárgás,
- gyors pulzus,
- gyengeség érzés,
- irritáltság, feszültség,
- fejfájás.
„Az enyhébb rosszulléteknél a legsürgősebb teendő, hogy kb. 15 gramm gyorsan felszívódó szénhidrátot kell elfogyasztani, ami rövid idő alatt megemeli a vércukorszintet (szőlőcukor, cukros üdítő). Ez 15-20 perc alatt javulást eredményez. Ha mégsem megy 4 mmol/L fölé a vércukorszint, ismét együnk, együnk valamilyen keményítő tartalmú szénhidrátot fehérjével együtt, hogy stabilizáljuk a normál vércukorszintet. Megfelelő lehet két zabkeksz vagy egy szelet teljes kiőrlésű kenyér sajttal, húsfélével" – javasolja dr. Porochnavecz Marietta.
Ami még fontos:
- Együnk rendszeresen kis adagokat,
- számoljuk a szénhidrátot,
- válasszunk alacsony glikémiás indexű szénhidrátot,
- együnk fehérjét és több rostot,
- figyeljünk a napi folyadékbevitelre.
Még több egészségcikk: