Ezért fájhat a hasad evés után

Ha veled is előfordult már, hogy evés után megfájdult a hasad, de nem értetted miért, most kiderítheted, mi lehet az oka.

A diszpepszia, vagyis a felhasi diszkomfortérzés viszonylag gyakori állapot, amelyhez telítettség-érzés, puffadás és hasi fájdalom is tartozik. Az evés utáni hasfájdalom sok mindenre utalhat, mutatjuk, pontosan mikre.

Ezért fájhat a hasad evés után

Reflux

Akinek refluxa van, gyakran tapasztalhatja, hogy fáj a hasa étkezések után, hiszen a gyomorsav nemcsak a nyelőcsövet irritálja, de gyomorégést és kellemetlen hasfájást is okozhat. Ha úgy gondolod, hogy ezzel a betegséggel küzdesz, akkor kerüld a fűszeres ételeket, a szénsavas üdítőket és a koffeint tartalmazó italokat.

Irritábilis bél szindróma

Ez a betegség gyakran okoz hasi fájdalmakat, puffadást, fokozott gázképződést, hasmenést és székrekedést is. Ha rendszeresen tapasztalod, hogy főétkezések után fáj a hasad, mellette pedig gyakran van hasmenésed vagy székrekedésed, akkor mindenképpen fordulj orvoshoz, ahol vizsgálatokkal bebizonyítják, hogy nem IBS áll-e a dolog hátterében.

Gluténérzékeny

Nyilván ez csak akkor érvényes, ha olyan ételt fogyasztottál, amiben glutén is van, és csakis akkor fájdul meg a hasad, ha tartalmazta ezt az összetevőt az adott menü. A hasfájás mellett fokozott gázképződés és hasmenés is jelentkezhet, ha érzékenységgel küzdesz. Orvosi vizsgálat segíthet eldönteni, mi áll pontosan a betegség hátterében.

Nagyon fontos, hogyha rendszeresen fennáll a hasfájás evés után, akkor fordulj mindenképpen orvoshoz, hiszen minél előbb kezeled a betegséget, annál gyorsabban szűnnek meg ezek a kellemetlen panaszok, és gondtalanul élvezheted az evés adta örömöket.


Még több egészség:

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek