Megvan, mikor tűnnek el az egyszer használatos műanyagok

Az Európai Bizottság által hozott új szabályozások miatt hatalmas változásokra számíthatunk az élelmiszerboltokban.

Az Európai Unió szerint az új szabályozásnak köszönhetően 2050-re klímasemleges lehet a zöldségek és gyümölcsök csomagolása. Az egyelőre szakmai egyeztetés alatt álló intézkedések minden tagállamra vonatkoznak majd.

A szabály az Európai Unió minden tagállamára vonatkozik majd

Az intézkedések közül az első legkorábban 2024 májusában lépne hatályba.

Az új szabálynak a zöldség-gyümölcs ágazat szempontjából két meghatározó eleme lesz. Az első, hogy a továbbiakban a termelők nem alkalmazhatnak majd egyszer használatos csomagolást a 1,5 kg-nál kisebb kiszerelésű gyümölcs és zöldség esetében. Kivéve akkor, ha a csomagolás a vízveszteség, a mikrobiológiai és fizikai vagy egyéb veszélyek és megrázkódtatások elkerülése végett szükséges. Továbbá a gyümölcsökre és zöldségekre ragasztott címkéknek teljes egészében komposztálhatónak kell lenniük a határozat hatálybalépését követő 2 éven belül.

Az új szabályzat elsődleges célja az, hogy megelőzze a csomagolóanyag-hulladékok mennyiségének EU által 2030-ra jósolt 19%-os növekedését. A jelenlegi ütem alapján arra lehet számítani, hogy 2030-ra a műanyag csomagolóanyagok mennyisége 46%-kal fog emelkedni. Az Európai Bizottság reményei szerint azonban az ágazat 2050-re éri majd el a klímasemlegességet.

Szintén az új irányelvek közé tartozik, hogy 2025. december 31-ig az összes csomagolási hulladék legalább 65%-át, 2023-ig pedig 70%-át újra fel kell dolgozni.

Ezenfelül az új elképzeléshez az is hozzátartozik, hogy a jövőben az energiahatékonysági címkékhez hasonlóan egy A-tól E-ig terjedő skálán minősítené az EU az egyes csomagolóanyagok újrahasznosíthatóságát. A legrosszabb, E minősítésű csomagolásokat 2030-tól ki fogják vezetni a piacról, az A-D kategóriát pedig díjkötelezettség sújtja majd.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek